2010. december 30., csütörtök

B. U. É. K. !!!



Minden Kedves Olvasómnak, Bloggertársamnak Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánok!!!!

Virradjon rád szép nap,
köszöntsön rád jó év,
kedves hajlékodba
költözzön a jólét.

A lelkedbe boldogság,
a szívedbe béke,
ezt kívánom neked
a következő évre.

Sajtos-baconös leveles tekercs.




A készen megvásárolható leveles tésztának köszönhetően igen egyszerűen, és gyorsan az asztalra varázsolhatjuk ezt a finomságot pl. ha vendégeket várunk. Nagy előnye, hogy előre összeállíthatjuk, majd a sütésig a hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk. Tálalás előtt egy fél órával pedig tepsire tesszük, lekenjük tojással, és már mehet is a sütőbe. Kb. 30 perc múlva pedig már kínálhatjuk is a frissen kisült, illatozó tekercseket, egy pohár finom bor, esetleg egy korsó sör társaságában. A siker pedig garantáltan nem marad majd el, és bezsebelhetjük barátainktól az érte járó dicséretet.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
 10 dkg bacon
1 tubusos natúr sajt
1 ek tejföl
5 dkg füstölt sajt
petrezselyemzöld

őrölt fehér bors
1 kisebb tojás a lekenéshez






A tubusos sajtot a tejföllel keverjük simára, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd alaposan keverjük össze.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd kenjük rá a sajtos masszát. (aki vékonyabb töltelékkel szeretné, az ne kenje rá mindet)

Ezután a bacont vágjuk fel apró kockákra, és egyenletesen szórjuk rá a sajtos-tejfölre, majd reszeljük rá a füstölt sajtot.

Végül óvatosan tekerjük fel a tésztát, majd ízlés szerint, éles késsel daraboljuk fel. (úgy tekerjük fel mint a bejglit, a tészta alatt lévő papír segítségével) 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a feldarabolt tésztát. Ezután kenjük le felvert tojással, de figyeljünk hogy a tészta oldalán ne folyjon le, mert különben nem lesz szép leveles.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra, ropogósra.






A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd úgy kínáljuk. Lehetőleg közvetlenül tálalás előtt süssük meg, mert langyosan, ropogósan a legfinomabb.


Sajtos-zöldborsós krumplisaláta.


Szilveszteri salátaötleteket keresgélve, elővettem a Dr OETKER saláta receptes könyvemet. Nagyon jó receptek vannak benne, nem is tudom, miért nem lapozgatom sűrűbben. Most ezt a krumplisalátát választottam ki, és próbaképpen rögtön el is készítettem. Az alapja végül is a megszokott és bevált krumplisaláta recept, de a végén egy fűszeres tejföllel van leöntve. Az öntetbe curry is került, igaz ettől egy kicsit óckodtam, de végül örülök, hogy nem hagytam ki mert nagyon finom lett. Sültek mellé, de akár így magában is fogyasztható. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki szeretné a krumplisalátát egy kicsit változatosabbá tenni.


Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 db lilahagyma
10 dkg zöldborsó
1-2 ek tárkonyecet

1 tk ételízesítő
cukor

A krumplit hajában megfőzni, majd hideg vízbe tenni, (így könnyebb megpucolni) kicsit állni hagyni, majd megpucolni, és lekarikázni.

A borsót enyhén sós vízben, párperc alatt puhára főzni, majd leszűrni, kihűteni és félretenni.
A hagymát nagyon apróra felvágni.

Egy edénybe vizet tenni, hozzáadni az ecetet, az ételízesítőt, ízlés szerint cukrot, és beletenni az apróra vágott hagymát. Felforralni, majd lassú tűzön pár percig főzni.
Ezután forrón ráönteni a karikára vágott főtt krumplira és így hagyni teljesen kihűlni.(ezalatt az idő alatt a krumplit jól átjárják az ízek)


Öntet:

1 pohár tejföl (én 2 dl tettem)
1 tk csípős mustár (én magosat tettem)
1 mk currypor

őrölt fehér bors
cukor

Egy tálba tenni az összes hozzávalót, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, majd jól kikeverni. (a cukor el is hagyható, ha valaki savanyúbban szereti)
Állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.

A kihűlt krumplit szűrőkanállal kiszedni a léből, majd a tetejére szórni a puhára párolt zöldborsót és rákanalazni a tejfölös öntetet.

10 dkg ízlés szerinti sajtot, vékonyra felcsíkozni, majd a saláta tetejére szórni.

Tálalhatjuk sültek vagy virsli mellé, de magában fogyasztva is nagyon finom.

2010. december 29., szerda

Zöldséges lencsesaláta.



Szilveszterre lencsesalátát szeretnék készíteni, így elkezdtem receptek után kutakodni. Találtam is több nekem tetsző receptet, de végül mégis a saját ízlésemre átformálva, készült el ez a saláta. Nagyon finom lett, így mindenképpen szilveszterkor is elkészítem majd. Szerintem nem csak sültek mellé kínálhatjuk, de csak így magában, megszórva pirított mandulával is megállja a helyét. Bevallom én ma virslit főztem mellé, úgy is nagyon ízlett, de a mandulás változat is kedvemre való volt. Bátran merem ajánlani szilveszterre mindenkinek, nem fog benne csalódni senki.




 Hozzávalók:

20 dkg lencse
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb paszternák (v. zöldség)

1 kk ételízesítő

A lencsét hideg vízbe jól átmosni, majd feltenni főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt tenni, majd puhára főzni benne a lencsét.(kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul) Végül leszűrni és teljesen kihűteni.

A sárgarépát és a paszternákot megpucolni, majd vékony csíkokra felszeletelni.
Egy edénybe beletenni először a sárgarépát, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórni egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzni. Ekkor szűrőkanállal kiszedni, majd a paszternákot beletenni a főzőlébe és azt is pár perc alatt puhára főzni.
Végül azt is leszűrni majd minden hozzávalót teljesen kihűteni.

Öntet:

1 citrom leve
3-4 ek olívaolaj
1 dl víz
csipet só
őrölt fehér bors
méz (v. édesítőszer)
3 kk csípős mustár (én francia magos-csípőst tettem)
1 db lilahagyma

Egy tálkába tenni a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mustárt és jól kikeverni. Ezután hozzáadni egy csipet, sót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehér borsot.
A hagymát nagyon apróra felkockázni, majd ezt is belekeverni.

Egy tálba tenni a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan hogy ne törjön összekeverni.
Végül leönteni az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatni.
1-2 órát állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sültek vagy virsli mellé tálalni. Pirított mandulával megszórva, magában is fogyasztható!!!!

2010. december 28., kedd

Aszalt szilvával töltött pulykamell, feketeerdei sonka alatt sütve.



A karácsonyi ebéd másik fogása volt ez az aszalt szilvával töltött pulykamell is. Először baconbe szerettem volna betekerni, de mivel az üzletben véletlenül a kezembe került egy csomag feketeerdei sonka, hát úgy gondoltam, ez nem lehet véletlen. Tehát a bacon ötletét hirtelen elvetettem, és már nyúltam is a második csomag sonkáért. Nagyon jó választásnak bizonyult ez az enyhén füstös ízű sonka. A szilvát beáztattam vörösborba, majd úgy töltöttem a pulykamellbe, végül pedig jól becsomagoltam a sonkába. Sütés közben az ízek remekül összesültek, és egy nagyon finom szaftos hústekercs lett a végeredmény. Igen nagy előnye, hogy egy bő félóra alatt elkészíthető, és már tálalható is. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, akár a közelgő szilveszteri vacsoraasztalra is.




8 szelet pulykamell
2 cs feketeerdei sonka (v. bacon)
aszalt szilva
édes vörösbor

szerecsendió
majoranna
bazsalikom
őrölt fehér bors
olívaolaj

Az aszalt szilvát 1-2 órára beáztatni langyos vörösborba, majd jól lecsepegtetni és így helyezni a hússzeletekre.

A pulykamell szeleteket, nagyon óvatosan éppen csak egy kicsit kiklopfolni, és besózni.
Ezután az egyik oldalát megszórni a fűszerekkel.(a fűszereket óvatosan szórni, nem kell rá sok)

Két sonkaszeletet egymásmellé helyezni, úgy hogy fedjék egymást.
Ezután ráhelyezni a húst a fűszerezett felével lefelé.
A hússzeletre rátenni párszem jól lecsepegtetett szilvát, majd a sonka két szélét kicsit behajtani, majd szépen felcsavarni. (én előző este elkészítettem, lefóliázva hűtőbe tettem, és csak másnap sütöttem meg)

Egy tepsibe kevés olívaolajat önteni, majd egymásmellé helyezni a hústekercseket. Tetejüket szintén olívaolajjal kicsit megspriccelni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni.
Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálhatunk hozzá. Én krumplipürével tálaltam.

2010. december 27., hétfő

Pácolt-sült pulykacomb.





A karácsonyi asztalról nálunk nem hiányozhat a pulyka. Sajnos az üzletekben kapható bébipulykák mérete is akkora, hogy egy nagyobb család számára is bőven elegendő. Így azt már meg sem veszem, mert különben hetekig kellene enni, és biztosan meg is unnánk. Viszont, hogy semmiképpen ne keljen lemondani eme finomságról, így az idei ünnepre egy szép felső pulykacombot vásároltam. (méretét tekintve bizony ez is jókora volt) Sütni viszont ugyanúgy sütöttem, mintha egész pulyka lett volna. Előző este bepácoltam, majd a másnap délelőttöt a sütőben töltötte, és a végeredmény egy nagyon finom, omlós, szaftos hús lett, melynek a bőre a vajtól igazán ropogós. Persze pulykát nem csak az ünnep alkalmával lehet enni, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.





Hozzávalók:

1 nagyobb felső pulykacomb (v. egész pulyka)
3-4 gerezd fokhagyma

majoranna
kakukkfű
rozmaring
4-5 ek zsír
kb. 5 dkg vaj a bőrös fele megkenéséhez
1,5 dl fehérbor (egész pulykánál több!!)





A combot jó alaposan átnézni, ha netán maradt volna benne tok azt eltávolítani. Megmosni, majd papírtörlővel szárazra törölni.

A fűszereket egy tálba tenni, majd alaposan összekeverni. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeletelni.

A húst több helyen megtűzdelni a fokhagymával, (a bőre alatt is) majd mindkét oldalát besózni.

Ezután a húsos oldalát jól bedörzsölni az összekevert fűszerekkel, majd lefedve a hűtőben pár órát pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem)

Egy tepsibe beleönteni a felolvasztott zsírt, ráhelyezni a bepácolt húst a bőrös felével felfelé, majd megkenni a puha vajjal, aláönteni a bort, a megmaradt fokhagyma gerezdeket mellészórni, majd fóliával lefedni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon puhára párolni. Ez a comb esetében 2 óra, de egész pulykánál legalább 3-4 órára van szükség.

Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levéve szép pirosra sütni.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én krumplipürét és lila párolt káposztát kínáltam hozzá.

Most pedig jöjjön egy kis ízelítő a karácsonyi menüsorból:

Előétel:
Mascarponés-lazackrém és kaviáros-lazackrém sajtoskiflivel.

Leves:
Borleves habgaluskával. (édes Tokaji borból)
Húsleves jó sok hússal és zöldséggel, cérnametélttel.

Főétel:
Levesben főtt hús, majonézes tormával.
Sült pulykacomb krumplipürével és párolt lila káposztával
Aszalt szilvával töltött pulykamell, feketeerdei sonkába tekerve, krumplipürével.
Kolozsvári töltött káposzta.

Sütemény:
Fatörzs
Lúdláb torta
Mézes krémes
Diós-mákos bejgli
Isler
Lekváros mézes puszedli
Csodakifli
Sajtosrúd

Minden nagyon finom volt, és pár nap pihenés után jön a szilveszteri eszem-iszom!!!!
Januártól pedig az újévi fogadalom, miszerint diétába kezdek na, és remélem be is tudom majd tartani.:)))


2010. december 26., vasárnap

Lazac-kaviár-pezsgő!!!






Karácsony szenteste előételként minden évben kis falatkákat tálalok fel. Idén ezeknek a falatkáknak az alapja a füstölt lazac, és a kaviár volt. Az egyik változat egy mascarponés lazackrém, a másik pedig egy lazac tatár. Az elkészült krémeket előzőleg megpirított sajtos kiflin tálaltam. Persze a pezsgő sem hiányozhatott mellőle, méghozzá jófajta Rozé-pezsgővel öblítettük le. Ezeket a kis falatkákat, bátran merem ajánlani karácsonyra, de bátran elkészíthetjük pl. szilveszterre is. Biztosan senki nem fog csalódni benne, és csak egy jó tanács, érdemes nagy adagot készíteni, mert nem lehet abbahagyni, olyan finom mindkettő.







Mascarponés lazackrém hozzávalói:

10 dkg füstölt lazac
20 dkg mascarpone
1 db újhagyma

őrölt fehér bors


A lazacot apróra felkockázni. Az újhagymát nagyon apróra felvágni.

A mascarponét ízlés szerint sózni, megszórni őrölt fehér borssal, majd jól összekeverni.

Végül először hozzákeverni az apróra vágott hagymát, majd a szintén apróra felkockázott füstölt lazacot.

Fóliával lefedni és pár órára hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt pirított kiflikarikákra kanalazni, és úgy kínálni.







Kaviáros lazac tatár hozzávalói:

10 dkg füstölt lazac
2 ek fekete kaviár
1 db újhagyma
2 tk tejföl

őrölt fehér bors
1 tk kapor


A lazacot apróra felkockázni. A újhagymát és a kaprot nagyon apróra felvágni.

A tejfölhöz hozzákeverni az apróra vágott újhagymát, a kaprot, és ízlés szerint sózni és megszórni őrölt borssal.(sózás közben figyelni arra, hogy a kaviár is sós)

Ezután óvatosan belekeverni az apróra vágott lazacot, majd a kaviárt is.

Fóliával lefedni, majd pár órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt, pirított kiflikarikára kanalazni és úgy kínálni.

Én sajtos kiflit karikáztam le, majd sütőben kicsit megpirítottam. Nagyon finom ropogós lett.

Tálaláskor pedig ízlés szerinti pezsgőt kínáljunk a kis falatkákhoz!

2010. december 23., csütörtök

2010. december 21., kedd

Mézes krémes.



Egész évben rengeteg süteményt sütök (igen, sajnos ezt be kell látnom:)), minden receptet ami elsőre megtetszik ki is próbálok. Viszont így ünnepek előtt, ragaszkodom a jól bevált családi receptekhez, mint például ez a mézes krémes is. Ilyenkor eszembe jutnak a gyerekkori sütögetések, amikor még inkább csak lábatlankodtam és kóstolgattam. Eszembe jutnak azok a finom illatok melyek belengték az egész konyhát, és azok az isteni ízek. Az én süteményeim is finomak, de olyanok mint a nagymamáé soha nem lesznek. Ez a sütemény is az ő receptje után készült, így mint az eredeti receptben szerepelt a tésztájába én is mindig zsírt teszek. Persze aki ettől óckodik, az nyugodtan helyettesítheti vajjal, a tészta úgyis finom lesz. A tetejét szintén saját készítésű csokoládéval öntöttem le, igaz most nem lett olyan szép, na de ez az ízén mit sem változtat. Még nem késő nekilátni a megsütésének, mivel a tésztának puhulnia kell, így az ünnepekre pont a megfelelő állagú lesz, és az ízek is jól összeérnek.





4 db lap hozzávalói:

55 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek zsír
4 ek méz
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
fahéj

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahajat, majd kézzel jól összekeverni.

A zsírt és a mézet felolvasztani, majd a liszt közepébe önteni. Hozzáadni a kissé felvert egész tojást, a tejet és elkezdeni összegyúrni. Jól nyújtható tésztát kell kapni. (ha túl kemény lenne, még tejet kell hozzáadni, de csak kanalanként!!!!)

A tésztát négy egyenlő részre osztani, majd egyesével tepsi hátlapján, előmelegített sütőben, közepes lángon párperc alatt kisütni. (addig kell sütni, hogy szép zsemleszínű legyen)

Én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm!!!!!

Letépni két tepsi méretű sütőpapírt, majd mindegyiken kinyújtani egy adag tésztát. Így tenni a tepsi hátlapjára és egyesével megsütni a tésztákat. A sütőből kivéve, lehúzni a tepsiről és rögtön ráhelyezni a másik sütőpapíron kinyújtott tésztát, és már mehet is a sütőbe.
Közben a kisült lapot lehúzni a papírról és hűlni hagyni. A papíron pedig már lehet is nyújtani a következő tésztát.
Végül hagyni teljesen kihűlni a lapokat, és csak azután tölteni meg a krémmel.

Krém:

5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
rum

A tejet feltenni melegedni, majd ha már elkezd forrni, lassan hozzáönteni a búzadarát. Kevergetve addig főzni még teljesen besűrűsödik. Ezután teljesen kihűteni.

A margarint habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal.(arra vigyázni, nehogy sok rum kerüljön bele, mert akkor híg lesz a krém)

Végül a kihűlt búzadarát állandó keverés mellett, apránként a margarinos krémhez adagolni, majd jó habosra kikeverni.

Tálcára helyezni egy lapot, majd rákenni a fele mennyiségű krémet, majd ráhelyezni a következő lapot.
Ezt a lapot megkenni ízlés szerinti lekvárral,(én sárgabaracklekvárral kentem meg) majd ráhelyezni a következő lapot.
Erre a lapra rákenni a maradék krémet, majd befedni az utolsó lappal.
Tetejét olvasztott csokoládéval leönteni, majd legalább egy napot állni hagyni, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.

Csokoládémáz:

20 dkg porcukor
2 ek kakaó
4-5 ek forró víz
2 dkg margarin

A porcukrot összekeverni a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést csinálni. Abba tenni a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverni a forró vizet.
Addig keverni, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle.(a vizet apránként adni hozzá, mert lehet nem kell bele mind)

Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatni, majd szépen egyenletesen elsimítani.
Hagyni teljesen megdermedni, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.

2010. december 20., hétfő

Mogyoróshabcsók mascarponéval és klementinnel. (Ungár Anikó receptje után szabadon)



Ma a Vacsoracsata ismétlését néztem, és Ungár Anikó volt a háziasszony. Már annak idején is nagyon tetszett az a menüsor, melyet feltálalt a vendégeinek. Az ő desszertje adta az ötletet, hogy én is elkészítsem. Igaz kicsit változtatnom kellett, mert nem sikerült epret beszereznem, de megoldottam és klementinnel helyettesítettem. Így is nagyon finom volt. A mogyoróshabcsók, a mascarpone és a klementin remekül illetek egymáshoz. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.



Mogyoróshabcsókhoz:

3 tojásfehérje
10-15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg darált mogyoró
5 dkg nagyobb darabokra tört mogyoró


A tojások fehérjét kemény habbá verni a fokozatosan hozzáadott cukorral.
Ezután óvatosan hozzákeverni a darált mogyorót, majd a darabokra törtet is.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a mogyorós-habból halmokat kanalazni rá. Tetejét kicsit lelapogatni.
Előmelegített sütőben, alacsony lángon kiszárítani, mint a habcsókot.


Krém:

25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor

díszítéshez ízlés szerinti gyümölcs


A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és a vaníliás cukorral.

A teljesen kihűtött habcsókok tetejére kanalazni a mascarponés krémet, majd kirakni a gyümölccsel. Én klementint tettem rá, és a tetejét cukrozott-pörkölt mogyoróval szórtam meg.

Borleves mandulás-habgaluskával.




Hosszú évek óta karácsonykor mindig ezt a könnyű, ám nagyon finom borlevest tálalom fel. Az elkészítése is nagyon egyszerű, és mivel a gyümölcsleveshez hasonlóan langyosan, vagy éppen hidegen fogyasztható, így már jóval a tálalás előtt elkészíthetjük. Igaz idén még nem végleges, hogy ez a leves kerül-e az ünnepi asztalra, mivel a nemrégiben kipróbált narancskrémleves is nagyon finom. Tehát én még tanácstalan vagyok, de mindenkinek bátran merem ezt a borlevest is ajánlani. Mindenképpen minőségi bort válasszunk, mert csakis azzal érhetjük el ezt a finom ízhatást. Én általában Tokaji bort vásárolok, és abból készítem el. Tálaláskor pörkölt mandulába forgatott habgaluskával a tetején kínáljuk. 

Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot pedig vaníliaaromára kell cserélni, és a mazsolából is elegendő 3 dkg-ot beletenni.






Hozzávalók:

5 dl édes fehérbor (minőségi)
2 dl víz
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
reszelt citromhéj
2-3 db szegfűszeg
2-3 szegfűbors(el is hagyható)
kicsi darabka fahéj
1 cs mazsola
2 db tojássárgája



Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket.(a fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek)
Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb. 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket..

A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel, és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.

A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki.

A tejszínhabot (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulaforgácsba forgatott habgaluskát és úgy kínáljuk.


Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot pedig vaníliaaromára kell cserélni, és a mazsolából is elegendő 3 dkg-ot beletenni. 
 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 250 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 11 g


2010. december 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Karácsonyi krémes sütemények.

Már csak pár nap és itt a karácsony, így lassan ellehet kezdeni a krémes sütemények sütését. Ehhez szeretnék néhány recepttel ötletet adni, hátha éppen valaki kedvet kap a megsütésükhöz. Mindegyik nagyon finom, és akár több nappal előbb megsüthető a tészta, majd a krémmel való megtöltést hagyhatjuk az utolsó napokra. Szerintem, ha kicsit tovább állnak krémmel megtöltve, hűvös helyen, attól csakis finomabbak lesznek a sütemények, mivel az ízek jól összeérnek.

Mindenkinek jó nézelődést, recept válogatást, és sütkérezést kívánok!!! A képek alatti linkre kattintva pedig a receptek rögtön el is olvashatóak.


































































































2010. december 17., péntek

Étcsokoládés-narancsos trüffel.




Mostanság szinte mindenki bonbonokat gyárt, golyókat formál, én pedig nem győzök gyönyörködni bennük. Jó ideje tervbe vettem, hogy trüffel golyókat fogok készíteni, de valahogy mindig meggyőztem magamat, hogy az túl tömény lenne nekem, na meg nem tudnék ellenállni neki ameddig az utolsó darab is el nem fogyna. Mivel most közeleg az ünnep, kicsit engedtem a kísértésnek, így megszülettek az én narancsos-csokoládés golyócskáim. Nagyon egyszerű, nagyon finom, és nagyon gyorsan elfogyott!!!! Ezzel le is zárom a karácsonyi aprósütemények készítését, és lassan elkezdem sütni a krémes süteményeket.






 Hozzávalók:

40 dkg narancsos étcsokoládé (70 %-os)
1,5 dl tej (2.8 %-os)
1 ek likőr (én Amarettot tettem)
1 narancs reszelt héja (el is hagyható)
kakaó
cukrozott-pörkölt mogyoró


A csokoládét egy fémtálba tenni, majd gőz fölött felolvasztani.

A tejet felforrósítani, majd az olvasztott csokoládéhoz keverni.

Ezután levenni a tálat a gőzről, majd belereszelni a narancshéjat, és hozzáadni a likőrt, és addig keverni hogy sima állagú legyen.

Végül a tálat hideg vízbe állítani és folyamatosan kevergetni addig, hogy teljesen megszilárduljon a massza.

Egy tányérba kakaóport, egybe cukrozott kakaót, és egybe pedig cukrozott-pörkölt mogyorót önteni.

A megdermedt csokoládéból kisebb golyókat formálni, majd egy pár darabot belehempergetni a kakaóba, egy párat a cukrozott kakaóba, és egy párat a pörkölt mogyoróba.

Ízlés szerint a közepébe aszalt gyümölcsöt is lehet tenni. Ízlés szerinti likőr keverhető bele, és a hempergetéshez használható még színes tortadara, durvára tört dió, esetleg belehet még vonni csokoládémázzal is.


2010. december 15., szerda

Rumos golyó.



Nagyon szeretjük a rumos golyókat, akár kekszből, babapiskótából, vagy ha éppen nagyobb mennyiségű piskótát sütök, annak a leeső részéből. Most is piskótasütéskor készítettem a körbevágott szélekből. Egy kis rummal, lekvárral, kakaóval összegyúrva, és kókuszba forgatva remek kis nassolni való. A karácsony előtti sütkérezésnél biztosan mindenkinek marad körbevágott süteményszél, mely lehet akár piskóta, linzermaradék, esetleg a zserbó leeső széle. Érdemes ezeket a tésztákat így elkészíteni, és szinte semmi pluszmunkával eggyel többféle aprósüteményt kínálhatunk. A siker biztos, és percek alatt már csak a hűlt helyét találjuk majd a golyóknak.






 Hozzávalók:

leeső süteményszél (v. darált keksz, babapiskóta)
lekvár
kakaó
rum
vaníliás cukor
porcukor
kókuszreszelék


A leeső süteményszélet összemorzsolni, majd ízlés szerinti mennyiségű cukrot, rumot adni hozzá.
Beletenni egy kanál kakaót,(esetleg csokoládédarabokat) és annyi lekvárt hogy összeálljon tőle a massza.

Dió nagyságú golyókat formálni belőle, majd kókuszreszelékbe, esetleg kakaóba, vagy csokoládédarába forgatni. Tálalás előtt kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Lefóliázva több napig is lehet tárolni, akkor nem szárad ki.