2011. január 13., csütörtök

Lúdláb torta.





Karácsonyra sütöttem meg ezt a tortát, de valahogy megfeledkeztem róla, pedig maga a torta, nehezen felejthető volt. Mivel jó ideje készültem már arra hogy Lúdláb tortát süssek, így több receptet is áttanulmányoztam. Mivel szinte mindegyik recept más volt, így végül a saját ízlésemre formálva készült el a krém. Egy vékony piskótalapot sütöttem, majd arra került rá a habos-meggyes krém. A torta tetejét egy kissé vastagabb ganache krémmel (csokoládékrémmel) vontam be, így szeletelésnél nem repedt szerteszét, és a tortához is nagyon jól illett.






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

2 db  tojás
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek forró víz
6 dkg liszt


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. 

Ezután keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.





Krém hozzávalói:

20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 dl tej
1 cs csokoládés pudingpor
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
2 ek rum
3 dl Hulala (v. habtejszín)
1 üveg magozott meggybefőtt


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra.

A pudingport keverjük simára a tejjel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. A tűzről levéve, rögtön adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük még felolvad, és a massza teljesen kihűl.

Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a vajas keverékhez, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze a krémmel.

A sütőpapírral kibélelt tortaformába helyezzük vissza a teljesen kihűlt tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a krém felét.

Ezután ízlés szerint rakjuk ki a meggyszemekkel, majd szintén egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet. 

Ezután pár órára helyezzük be a hűtőbe (v. tegyük hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Ganache krém (csokoládékrém) hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj


A tejszínhez adjuk hozzá a vajat, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig.

Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és keverjük simára.

A tortát vegyük ki a hűtőből, helyezzük rá egy tálcára, és az éppen csak langyos csokoládékrémmel vonjuk be. (ízlés szerint az oldalát is bevonhatjuk a csokoládékrémmel)

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


32 megjegyzés:

  1. De jó pont tortára fáj a fogam:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sok helyen láttam már a ludláb receptet,most már bizti kipróbálom.Biztos jó kombináció a csoki meggyel:)

    VálaszTörlés
  3. Hú de bombasztikus,imádom a lúdláb tortát,jó is laktam nálad Gizike:-)

    VálaszTörlés
  4. Korgó gyomrú, nyálcsurgató smiley :-DD

    Jaj de szeretem!!! Jöhetne a számba a fotómodell!

    VálaszTörlés
  5. Nekem így - vékony tészta, vastag krém - tetszik a legjobban:)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű! Nagyon szeretem. Én is szoktam készíteni de sosem lessz ennyire szép! Te egy művész vagy!

    VálaszTörlés
  7. Ez az egyik kedvenc sütink!:-)Én is így szeretem:vékony piskóta, jó sok krém!:-)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a csokit és a meggyet, de most mérges vagyok magamra, hogy miért éppen éjjel kell erre járnom. ÚÚÚÚgy megkordult a gyomrom, de hát kell ez nekem ! :))
    Nagyon gusztusos. Nellivel egyetértek én is a vékony piskóta és sok krém párti vagyok.

    VálaszTörlés
  9. Gizike, egyszer belepusztulunk itt a vágyakozásba:)) Eszméletlenül sokat sütsz-főzöl...Nem költöznél mellénk?? :D

    VálaszTörlés
  10. Remekül néz ki. Még sosem ettem, mert mindig riasztott a csoki, de ezt most szívesen megkóstolnám. Nos öregszem változik az ízlésem :)))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jól néz ki,még soha nem csináltam,de szerintem hamarosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
  12. Réka!
    Már küldöm is, ha éppen tortát kívánsz.:)

    VálaszTörlés
  13. Cakeni!
    Én is sokáig nézegettem mielőtt hozzáfogtam, de hidd el érdemes megsütni mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Köszönöm!!! Nekem is nagyon bejött, hamarosan ismételni fogom.:)

    VálaszTörlés
  15. Szemirámisz!
    köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  16. Viki!
    :))) már postázom is, nyithatod a szádat.:)))

    VálaszTörlés
  17. Családi tűzhely!
    Nekem is így tetszett a legjobban.Imádom a csokis krémeket.:))

    VálaszTörlés
  18. Terike!
    Nagyon köszönöm!!! Nem hiszem én, hogy neked ne lenne ilyen szép.(szerintem ez is lehetett volna sokkal szebb is)

    VálaszTörlés
  19. Nelli!
    Látom egyezik az ízlésünk, és ha lúd, akkor legyen kövér, vagyis jó sok krémmel készüljön.:))

    VálaszTörlés
  20. Viki!
    Köszönöm!! Tényleg jó későn jártál erre, de ha itt lettem volna szívesen megkínállak egy szelettel. Látom mindenki jó krémesen szereti.:))

    VálaszTörlés
  21. Trinity!
    Nem venném a lelkemre, inkább odaköltözöm melléd, és minden nap viszek át kóstolót.:))

    VálaszTörlés
  22. Bianka!
    Nyugodtan süssed meg, biztosan neked is ízlik majd.:))

    VálaszTörlés
  23. Anikó!
    Köszönöm!! Nagyon egyszerű és nagyon finom, ne halogassad tovább.:)

    VálaszTörlés
  24. Én is ma készítettem, de a tiéd sokkal szebb lett, elismerésem!!

    VálaszTörlés
  25. Ritmus!
    Nagyon köszönöm, de biztosan szép a tied is.:)

    VálaszTörlés
  26. A torta mutatós, de hogy lehet margarinnal készíteni a krémet?
    Vajjal az igazi!

    VálaszTörlés
  27. Márta!
    köszönöm. Lehet hogy vajjal az igazi, ez ízlés dolga, de én a margarint jobban kedvelem.

    VálaszTörlés
  28. Másnapra milyen a torta? Ha előző nap készítem el, akkor milyen lesz másnapra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másnapra még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek a krémben. Én minden süteményt, és tortát már előző nap elkészítek. így az íze finomabb, és sokkal könnyebb szeletelni.

      Törlés
    2. Akkor ma elkészítem holnapra. Köszönöm.

      Törlés
    3. Ma én is megsütöttem, csak nem nagy tortaformában, hanem kicsit tortácskáknak. Holnap fogjuk mi is megkóstolni.:)

      Törlés