2013. december 19., csütörtök

Gesztenyés kocka.



Mindazoknak ajánlani tudom a karácsonyi ünnepekre ezt a gesztenyés szeletet aki szeretik a krémes-habos süteményeket. A tésztája egy egyszerű kakaós piskóta, majd erre kerül egy réteg főzött krémmel készült, ízlés szerint rummal ízesített gesztenyés krém, melyet végül egy nagy adag tejszínhabbal koronázunk meg.







 Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:

3 ek liszt
3 db tojás
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg margarin
1/4 cs sütőpor
1/2 ek kakaó (cukrozatlan)


A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. 

A margarint olvasszuk fel, majd hűtsük ki, és állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojáshoz, és keverjük még 1-2 percig.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá. A lisztet keverjük össze a kakaóval és a sütőporral. 

Ezután a keményre felvert hab felét fakanállal keverjük hozzá a masszához, majd kanalazzuk rá a megmaradt habot, szitáljuk rá a sütőporos-kakaós lisztet. Végül óvatosan keverjük össze a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a habos-masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki egészen a tésztát.







Krém hozzávalói:

25 dkg gesztenyemassza
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3/4 cs vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
1/2 rumaroma (v. rum)
2 dl tej
3-4 dl habtejszín (v. hulala)



A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, 10 dkg porcukrot, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a krémhez kevernénk.

A margarint keverjük habosra a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, a gesztenyemasszával, és a rumaromával. Ezután adjuk hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük jó habosra a krémet.

A kihűlt tésztáról húzzuk le a sütőpapírt, majd helyezzük vissza a tepsibe. Ezután kanalazzuk rá a gesztenyés krémet, majd simítsuk el egyenletesen.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd kanalazzuk rá a gesztenyés krém tetejére, és szintén simítsuk el egyenletesen.  Ezután a hab tetejét díszítsük ízlés szerint., majd tegyük 1-2 órára (v. egész éjszakára) hűvös helyre, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vízbe mártott késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

1 megjegyzés:

  1. Ez az utolsó kép tetszik a legjobban! Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége :)

    VálaszTörlés