2013. december 20., péntek

Zserbó-torta.




A zserbóról gondolom mindenkinek az a sütemény jelenik meg a szemei előtt, melyben az omlós linzertészta lekvárral megkent rétegei között, gazdag cukrozott-diós töltelék található. (zserbó recept itt megtalálható) A zserbó szelet nálunk is nagyon kedvelt sütemény, és minden ünnep alkalmával az asztalra kerül. Idén kicsit változtattam, és nem csak annyiban hogy tortaformában sütöttem meg, hanem az eredeti Zserbó recept szerint elkészítve. Kicsit kutakodtam, és kiderült hogy az eredeti receptben a lekvárt pl. a diós töltelékbe keverték bele, majd kemény habbá felvert tojásfehérjével lazították a tölteléket. Mivel igencsak kíváncsi lettem, hogy milyen is lehet a linzertészta között ez a habos-diós töltelék, így ennek a receptnek az alapján sütöttem meg a tortát. Mondhatom nem csalódtam, mert az omlós tészta rétegek között, egy finom szaftos (egyáltalában nem száraz) töltelék található. A torta tetejét, mint a zserbó szeletnél, olvasztott csokoládéval vontam be. Zserbó szelet helyett, így nálunk idén zserbó torta kerül az ünnepi asztalra.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
3 db tojássárgája
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 mk sütőpor
5 dkg porcukor
egy csipet só


A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.






Töltelék hozzávalói:

35 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek sárgabaracklekvár 
3 tojásfehérje
1 rumaroma(v. rum)

Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)


A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is. 

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután  a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.

A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.

4 megjegyzés:

  1. De finom lehet! Békés szép karácsonyt kívánok nektek! Én karácsony előtt már abbahagytam a bloggolást, de a konyhában még sok a teendőm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin! Köszönöm, és viszont kívánom az egész családodnak!!

      Törlés
  2. Évikém! ldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked és családodnak. Jövőre pedig sokkal kevesebb orvost! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztikém! Köszönöm, és viszont kívánom az egész családodnak!! Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a jövő év orvosmentesen zajlik majd számomra, és a Te számodra is.

      Törlés