2013. december 8., vasárnap

Karácsonyi narancsos túrótorta.




Advent második vasárnapjára egy sütés nélküli narancsos túrótortát készítettem, amely akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A kakaós-keksz alapba kevertem egy kiskanál mézes fűszerkeveréket, melytől nagyon finom ízt kapott. A túrós tölteléket reszelt narancshéjjal, és narancslével ízesítettem. A kifilézett narancsszeleteket és a zsülienre vágott narancshéjat pedig barna cukorral pár perc alatt megkaramellizáltam. A fűszeres kekszes alap a narancsos ízesítésű túrós töltelékkel, és a karamellizált naranccsal, és narancshéjjal nem csak ünnepi hangulatot áraszt, hanem nagyon, nagyon finom.







Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es formához:


25 dkg Győri Édes csokoládés keksz
10 dkg margarin
1 mk mézeskalács fűszerkeverék


A kekszet morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket. A margarint melegítsük forráspontig, majd öntsük hozzá a kekszhez. Ezután keverjük alaposan össze.

A tortaforma alját kb. 1,5 cm-es magasságig, béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes-margarinos masszát. Ezután tenyérrel egyenletesen lapogassuk el, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy óra hosszára. 

Amikor a kekszes alap már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután a papírral együtt tegyük vissza a tortaformába, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket.





Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4-5 db narancs
3 ek barna cukor
10 g porzselatin
1 dl víz
3 dl habtejszín (v. hulala)


A túrót tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, reszeljük bele egy narancs héját, majd nyomjuk bele két narancs levét. Ezután robotgéppel keverjük alaposan össze.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Ezután addig keverjük még a porzselatin egészen feloldódik, majd hűtsük ki.

A habtejszínt  verjük fel kemény habbá.

A túrós keverékhez adjuk hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze. Ezután apránként keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot is.

A tortaformában lévő kekszes alapra kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük be hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy a töltelék teljesen megdermedjen.

A megmaradt narancsokat vékonyan hámozzuk meg, majd a narancshéjat vágjuk fel zsülienre.  A narancsokat pedig filézzük ki, hogy a fehér részéből ne maradjon a gerezdeken.

A barna cukrot olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kifilézett narancsgerezdeket. Ezután rázogatva 1-2 percig karamellizáljuk, majd óvatosan szedjük ki a karamellből, és hűtsük ki.

A visszamaradt karamellbe tegyük bele a zsülienre vágott narancshéjat, majd 2-3 percig karamellizáljuk. Ezután hűtsük langyosra, hogy a karamell már ne legyen meleg, de még folyjon.

Tálalás előtt a tortát vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük egy tortatálra. Ezután ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a karamellizált narancsgerezdekkel, és kanalazzuk rá a narancshéjas karamellt. 

Tálaláskor éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd helyezzük tányérra a tortaszeletet és kanalazzuk mellé a maradék narancsot és a narancshéjas karamellt.

1 megjegyzés: