2015. október 28., szerda

Almás-fahéjas legyezőkalács.





Ritkán sütök kelt tésztát, na nem mintha nem szeretném sőt..... Ennek a kalácsnak a receptjét bizony már jó régen elmentettem, és csak várakozott, várakozott hogy végre megsüssem. Az eredeti receptre Nea-nál "Az otthon ízei" blogban  leltem rá, majd az alaptésztán nem, viszont a tölteléken annyit változtattam, hogy a fahéjas cukorral való szórás után, én a felszeletelt tésztacsíkokat megpakoltam vékonyra szeletelt almával. Sütés közben már isteni fahéj illat lengte be a konyhát, és alig győztük kivárni hogy végre megkóstolhassuk a langyosra (igen csak langyosra :) ) hűlt kalácsot. Megkóstoltuk, és egyszerűen nem tudtuk abbahagyni. A tésztája pille könnyű, a fahéjas alma finom szaftosan lapult meg a rétegek között, mi pedig csak ettük, és ettük egyik szeletet a másik után. 






 Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt
3 dkg cukor
2,5 dkg élesztő (friss)
1 cs vaníliás cukor
6 dkg vaj
1,5 dl tej
2 db tojás (közepes)
nagy csipet só



A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba.

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben, majd szintén öntsük bele a keverőtálba.

A lisztet keverjük össze egy nagy csipet sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat kenjük ki vékonyan olajjal, majd tegyük át a megdagasztott tésztát. Tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.






 Töltelék hozzávalói:

2 db alma
20 dkg kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vékonyan szeleteljük fel.

A kristálycukrot keverjük össze a fahéjjal, és egy kanálra valót tegyünk belőle félre. A vajat olvasszuk fel. (a vajból is hagyjunk majd egy keveset a formában lévő kalácsot lekenni)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 35x55 cm-es téglalappá, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

Ezután vízszintesen vágjuk fel 6 egyforma részre a tésztát.

Ezután pakoljuk rá a tésztacsíkra, egymásmellé a vékonyan felszeletelt almát, majd helyezzük rá a következő tésztacsíkot. Azt szintén pakoljuk meg a szeletelt almával, majd jöhet rá a következő tésztacsík. (ezt addig ismételjük, hogy a felső tésztacsíkra már ne tegyünk almát)

Ezután az egymásra helyezett tésztát, vágjuk fel 6 egyenlő részre.

Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kissé ferdén helyezzük bele a tésztát. Ezután szobahőmérsékleten kelesszük újra 35-40 percig.






Amikor a tészta újra megkelt a formában, akkor kenjük le a maradék olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.


8 megjegyzés:

  1. Most sutottem meg,finom.Agi Temesvarrol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Agi, köszönöm hogy megsütötted, és nagyon örülök hogy ízlett!!

      Törlés
  2. Hmmm isteni finom lehet! Már a látványától is megindul az ember nyálképződése..nyam..nyam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Julianna, bizony nagyon finom, így csakis ajánlani tudom, hogy süsd meg te is. Mi nagyon szeretjük.

      Törlés
  3. Nekem is nagyon tetszik ez a változat! Listára került :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt rövidesen megsütöm. Már sok mindent készítettem Tőled,,mindíg sikeres volt. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jutka, nagyon köszönöm hogy elkészíted a receptjeimet, és örülök hogy mindig sikered van velük. Ez a kalács nagyon finom almával, de csak fahéjasan is megsütheted. További jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés