2011. április 21., csütörtök

Hokkaido kalács.





Megsütöttem első Hokkaidó kalácsomat. Először fonott kalácsot szerettem volna sütni, mint tavaly húsvétkor, de mivel a fonás nem nagy erősségem, így elkezdtem kicsit kalács ügyben nézelődni. Meg is találtam a nekem való receptet Limaránál. Gondoltam mivel ezt a fajta kalácsot nem kell fonni, így már csakis szebb lehet mint az előző próbálkozásaim. Igaz nem pontosan osztottam el a tésztát, így nem lett egyforma, de én azért megvagyok elégedve magammal. A kaláccsal meg aztán főleg, mert nagyon finom foszlós, ízletes lett. Alig vártam, hogy kihűljön és feltudjam szeletelni. Margarinnal és málnadzsemmel ettük, nem is ettük, inkább faltuk befelé.:))) Aki esetleg még tanácstalan, milyen kalácsot is süssön az ünnepekre, annak bátran merem ajánlani. Sőt kezdő háziasszonyokat is biztatni tudok, hogy bátran merjenek hozzáfogni a kalácssütéshez.






Hozzávalók:

2 dl tejszín
2 dl tej
50 dkg liszt
csipet só
3 ek cukor
3 dkg élesztő
2 ek burgonyapehely (én ezt kihagytam)

1 db tojás a lekenéshez






A kenyérsütőgép üstjébe beletenni ebben a sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítani a dagasztó programot, és bedagasztani a tésztát.

Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően, nagyon szép sima lett a tészta.
Ezután áttenni a kelesztőtálba, majd egy óra alatt duplájára keleszteni.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre kiborítani, majd 4 egyforma részre elosztani.
Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtani, majd feltekerni.

Egy sütőformát kibélelni sütőpapírral, majd szépen egymásmellé helyezni a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára keleszteni.
Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd 180 fokon 35-40 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarni, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg!!!!!!






A sütőből kivéve rácsra helyezni, és szeletelés előtt teljesen kihűteni.

14 megjegyzés:

  1. Meg is lehetsz elégedve Gizus,mert gyönyörű lett a kalácsod!:-)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos! Szebbnél szebb kalácsokkal futok össze ma este :) annyira puhának, könnyűnek néz ki, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Finomabbnál finomabbakat készítettél Gizike!
    KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!

    VálaszTörlés
  4. Kellemes Húsvétot!Köszönet a sok jó receptért! Sok recepted lesz most a husvéti asztalon!:-)

    VálaszTörlés
  5. Citromhab!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Köszönöm! Nem is reméltem, hogy ilyen szép lesz, tuti ezután is ezt a receptet fogom sütni.:)

    VálaszTörlés
  7. Colors in...!
    Köszönöm!! Nagyon finom, és valóban puha, könnyű a tésztája. Elsőre sikerült, nagyon örültem neki.:)

    VálaszTörlés
  8. Juci!
    Nagyon köszönöm!!! Én is kellemes ünnepeket kívánok!!:)

    VálaszTörlés
  9. Vanocska!

    Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Neked és az Egész Családodnak!!!!!!

    Én köszönöm, hogy elkészíted a receptjeimet, és ezzel igen nagy örömöt szerzel nekem. Jó étvágyat minden finomsághoz, amiket készítesz az ünnepekre.:)

    VálaszTörlés
  10. Lenne egy kérdésem. A tojás a tésztába kell vagy a tetejére alekenéshez? Próbáltam máshol is kutakodni de sehol nem találom egyértelműen :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézésedet kérem, de csak most találtam rá a kérdésedre. A tojás csak a lekenéshez kell!!!

      Törlés