2018. április 27., péntek

Zöldséges-sonkás lepény.




A Tante Fanny leveles tésztának köszönhetően, melyet én előszeretettel használok, egyszerűen elkészíthetjük ezt a sós pitét, melyet tálalhatunk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom. Én fagyasztott zöldségkeveréket, és felkockázott főtt sonkát kevertem a basamellhez, de ízlés szerint pl. a sonkát ki is hagyhatjuk, mert a pite úgyis nagyon finom.





Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott zöldségkeverék
3 ek liszt
8 dkg vaj
3-4 dl tej
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt (parmezán, gouda...)
20 dkg főtt sonka
4 db tojás (nagy)
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 tk bazsalikom (v. 1 marék friss bazsalikom)
őrölt színes bors





Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt helyezzük bele egy tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg elkészül a zöldség és a besamell.

A zöldségkeveréket öntsük fel enyhén sós vízzel, majd főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve készítsünk egy fehér rántást. (Figyeljünk nehogy megégjen, és barna legyen a színe!)

Ezután öntsük fel a meleg tejjel, keverjük simára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá a 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, és a bazsalikomot, és hagyjuk kicsit hűlni.

Amikor már kicsit hűlt, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.

Végül az elkészült mártáshoz adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket, az apróbb kockákra vágott főtt sonkát, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd öntsük bele egyenletesen a zöldséges masszát, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni. 

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a zöldséges pitét, majd úgy kínáljuk. Melegen, éppen csak langyosan, de még hidegen is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése