2017. február 27., hétfő

Narancsos-gránátalmakrém zabpelyhes palacsintával.




A zabpelyhes palacsinta az egyik kedvencünk, így igen sűrűn sütök, majd különböző krémekkel tálalom. A napokban egy szép, nagy gránátalmát vásároltam, mely különösen finom édes volt, ezért úgy döntöttem, hogy a citromkrémhez hasonlóan egy finom krémet készítek belőle. (citromkrém recept itt) A krém kb. fél óra alatt elkészült, és ameddig arra vártam, hogy kihűljön, megsütöttem a palacsintákat, és már csakis a tálalás volt hátra.....





Hozzávalók:

0,5 dl narancslé
1/2 narancs reszelt héja
1 dl gránátalmalé
3 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 ek étkezési keményítő


A gránátalma magokat turmixoljuk össze, majd öntsük egy szűrőbe és szűrjük le a levét.

A narancs héját reszeljük le, majd facsarjuk ki a levét.

Egy edénybe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a narancslevet, a reszelt narancs héjat, a gránátalma levet, a vaníliás cukrot, az étkezési keményítőt, az olvasztott vajat, és az egész tojásokat, majd keverjük simára.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük még puding állagúra besűrűsödik. (én kézi habverővel kb. 15 percig kevertem mire kellően besűrűsödött)

Az elkészült krémet teljesen hűtsük ki mielőtt felhasználnánk.




Zabpelyhes palacsinta hozzávalói:

4 dl zabpehely
3 dl tej
2 db tojás (nagy)
2 ek méz 
1 tk cukor (v. édesítőszer)
csipet só
1 ek mogyoróolaj (v. étolaj)


A zabpelyhet aprítóval vagy kávédarálóval daráljuk meg, majd keverjük össze egy csipet sóval.

Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kb. 20 percet állni.

Amikor a zabpehely már teljesen felszívta a tejet, adjuk hozzá a mézet, a cukrot (v. édesítőszert), az egész tojásokat, az olajat, majd szintén keverjük simára.

Ezután egy kiolajozott palacsintasütőbe tegyünk kisebb halmokat a masszából, majd alacsony hőmérsékleten süssük a palacsinták mindkét oldalát szép pirosra.




Tálaláskor a zabpelyhes palacsintát a narancsos gránátalmakrémmel kínáljuk.


2017. február 25., szombat

Darált húsos rántott szelet.




Megint elérkezett a hétvége, és ezzel együtt a nagy kérdés, hogy mi is legyen az ebéd vagy éppen a vacsora. Gondolom sok helyen a hétvégi ebéd elmaradhatatlan fogása a rántott szelet. A rántott szelet készülhet pl. tarjából, karajból, van olyan aki éppen a sertéscomb mellett teszi le a voksot, de én most egy újabb változatot ajánlok, méghozzá darált húsból készült rántott szeletet. Többször készültem már kipróbálni, és csak most bánom igazán, hogy nem előbb tettem meg. A darált húst reszelt sajttal, sóval és őrölt borssal alaposan összegyúrtam, majd a megformázott masszát éjszakára betettem a hűtőbe. A hús sütése előtt már nem volt más dolgom, mint vékonyra nyújtani, bepanírozni, és sokkal rövidebb idő alatt mint a hagyományos rántott húst, szép pirosra sütni. Az ebédnél pedig ezek a szavak hangoztak el "ez a hús olyan finom, hogy ezután én csakis azt szeretném kérni, hogy így készítsed a rántott húst".....




 Hozzávalók 8 szelethez:

50 dkg darált sertéscomb
15 dkg reszelt trappista sajt
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)


 Hozzávalók a panírozáshoz:

2 db tojás (nagy)
2-3 ek liszt
zsemlemorzsa




A darált húshoz adjuk hozzá a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gyúrjuk alaposan össze.

Az összegyúrt masszát ezután osszuk el nyolc egyenlő részre, majd formázzunk golyókat.

Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy jól lehűljön, így könnyebben tudunk majd bánni vele. (én előző este összegyúrtam, és megformáztam, majd fóliával letakarva betettem a hűtőbe a másnapi sütésig)

Közvetlenül sütés előtt vegyük ki a hűtőből a húsgolyókat, majd egyesével helyezzük liszttel bőven megszórt felületre. Ezután először tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd egy sodrófával nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra. (nyújtás közben fordítsuk át, hogy mindkét oldala kellően lisztes legyen, így már nem kell a panírozásnál külön lisztbe beleforgatni)

Ezután tegyük a felvert tojásba, majd pl. egy húsvillával alányúlva tegyük át a zsemlemorzsába, és panírozzuk be. (a villa segítségével könnyebben tudjuk áttenni, így biztosan nem esik szét a hússzelet)

Egy serpenyőbe hevítsünk fel kb. 5 dl olajat, majd helyezzük bele a bepanírozott hússzeleteket, és közepes lángon, mindkét  oldalát süssük szép pirosra.

A megsült hússzeleteket alaposan csepegtessük le, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel, savanyúsággal, salátával kínáljuk. Én sült krumplival, és csemegeuborkával tálaltam.


2017. február 24., péntek

Gizi-Receptjei rovat a "Küldd el a Recepted!" 2017. márciusi lapszámában!




Megjelent a "Küldd el a RECEPTED!" 2017. márciusi száma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan recepteket osztottam meg, melyek csakis az újságban olvashatóak. Három egyszerű recept, melyet bárki elkészíthet, ha megvásárolja a recept újságot. 




Gyöbéres-kókuszos vöröslencse leves (recept a linkre kattintva olvasható)





 Fehérboros sült tarja hagymás krumplival (recept a linkre kattintva olvasható)





Barackos joghurttorta


Amennyiben kedvet kaptál a menüsor elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb márciusi lapszámot.


2017. február 22., szerda

Almás sütőtök-krémleves.




Az alma-krémlevest és a sütőtök-krémlevest külön, külön is szeretem, de gondoltam most a kettőből egy levest készítek. Mivel mindkettőt még megfizethető áron tudjuk megvásárolni, a mostanában egekig szökő gyümölcs és zöldség árak mellett. A karamellizált cukros hagymához először a sütőtököt adtam hozzá, majd fűszeres almalében főztem félpuhára. Ezután belekerült az alma is, majd amikor puhára főtt, tejszínnel összeturmixoltam. Tálaláskor a selymesen krémes levest karamellizált almával tálaltam, és mondhatom nagyon finom volt így együtt.  




Hozzávalók:

2 db édes alma
50 dkg felkockázott sütőtök
1 kisebb lilahagyma
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
2-3 ek barna cukor
csipet só
csipet őrölt színes bors
1 mk őrölt fahéj
2 dl habtejszín
5-6 dl almalé


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra.

A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt. 

Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.

Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett  melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.




Karamellizált alma hozzávalói:

2-3 db édes alma
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 dl almalé


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.

A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karaellizáljuk pár pillanatig. 

Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével.

Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog. 




Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.


2017. február 21., kedd

Két könyv, két elismerés....


A napokban kétszer is csengetett a postás, egy-egy ajándékcsomagot tartva a kezében. Nagy örömömre mindkettőben egy csodaszép könyv lapult. A Cookta "Nagy csokoládés könyv" tele van finomabbnál, finomabb sütemény és desszert receptekkel, melyeket Pinczel Orsolya saját kezűleg készített el, és Hámori Zsófia csodaszép fotókkal örökített meg. Nagy öröm volt számomra amikor megtudtam, hogy az általam készített, és a Cookta első receptversenyén "Aranykanál" díjjal jutalmazott Mogyorókrémes-csokoládétorta receptem is helyt kapott a könyvben. Sőt nem csak a recept, de még a "Főszerkesztői köszöntőben" is megemlítésre került.

Nagyon, nagyon köszönöm a Cookta.hu Csapatának, hogy megajándékoztak ezzel a csodaszép könyvvel!




 A könyvben a recept egy rövidke bevezetőszöveggel indul, melyet elolvasva, kicsit meg is hatódtam, és nagyon köszönöm az elismerő szavakat!

"Ez az igencsak összetett, de gondosan eltalált ízharmóniával rendelkező torta rögtön lenyűgözte zsűrinket, így boldogan ajándékoztuk meg a Cookta Aranykanál Díjjal, és osztjuk meg ezt a remek receptet."




A másik csomagban szintén egy remek szakácskönyv lapult, mellyel a Receptnek.hu oldalon meghirdetett receptversenyre beküldött receptjeim elismeréseként, ajándékozott meg a Tisztelt Zsűri. 

Nekik is nagyon, köszönöm, ezt a csodaszép könyvet, melyet örömmel lapozgatok!!!

A könyv Bernáth József receptjeit tartalmazza, sok-sok hasznos tanáccsal, és részletes fázisfotókkal ellátva, így megkönnyítve a receptek elkészítését. 




2017. február 19., vasárnap

Citromkrémes palacsintatorta.




Nincs vasárnap sütemény nélkül, így aztán eldöntöttem hogy sütök pár darab palacsintát. (mert ugye a palacsinta is sütemény, vagy mégsem :) ) Szóval hozzákezdtem a palacsintasütéshez, és a végén egy palacsintatorta sült ki belőle. A vékony palacsintákat citromkrémmel megkenve, tortaformába rétegeztem, majd húsz percre betoltam a sütőbe, hogy kissé összesüljön. Ezután már csak azt kellett türelmesen kivárni, hogy kihűljön, és szépen feltudjam szeletelni. Tálaláskor tejszínhabot kínáltam mellé, mely nagyon jól illett a finom citromos ízű palacsintához.





 Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:

25-30 dkg liszt
3 db tojás
2 tk cukor
csipet só
2 dl tej
1 ek olaj
2-3 dl szénsavas ásványvíz
kell még pár evőkanál olaj a sütéshez 


Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a fele mennyiségű ásványvizet, és a tejet, majd kézi habverővel keverjük össze.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben adjunk hozzá egy evőkanálnyi olajat, és ha szükséges még annyi ásványvizet, hogy egy ne túl sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Ezután kiolajozott palacsintasütőbe, süssünk vékonyabb palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt a citromkrémmel a tortaformába rétegeznénk.




 Citromkrém hozzávalói:

2 db citrom leve és reszelt héja
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 db tojássárga (nagy)


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, és a puha vajat, majd keverjük habosra.

Ezután facsarjuk hozzá a citromlevet, és szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima állagú krémet kapjunk.




Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk bele egy palacsintát.

Ezután vékonyan kenjük le a citromkrémmel, és helyezzük rá a következő palacsintát, majd felváltva addig rétegezzük, még elfogynak a hozzávalók. (én 24 cm-es tortaformába tettem, mert ekkora méretű palacsintákat sütöttem)
A tetejére kerülő utolsó palacsintát már ne kenjük le.

Amikor végeztünk a rétegezéssel, egy sütőpapírral takarjuk le a tortaformát, hogy sütés közben ne száradjon ki, és ne égjen meg a tetején lévő palacsinta.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Ezután vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a palacsintatortát a formából, majd helyezzük tálcára, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és díszítsük tejszínhabbal. Ezután szeleteljük fel, majd külön tálkában tegyük mellé a tejszínhabot, és úgy kínáljuk.


2017. február 17., péntek

Sörösdobozon sült csirke.




Évekkel ezelőtt egyszer már kacérkodtam a gondolattal, hogy sörösdobozra ültetve sütöm meg a csirkét, aztán kétségeim támadtak, majd tepsibe tettem, sört öntöttem alá, és úgy sütöttem készre. (recept a linkre kattintva megtalálható) Azóta is többször készültem egy próbát tenni, de valahogy mindig elmaradt. A napokban viszont egy nem túl nagy, grillcsirke méretű madárkát vásároltam, majd alaposan befűszereztem, végül pedig előkerült a sörösdoboz is. Innen aztán már nem volt visszaút, toltam is be a sütőbe. Két óra múlva, pedig egy ropogós bőrű, szaftos és nagyon finom grillcsirkét tálaltam fel. Most bánom csak igazán, hogy ilyen sokáig halogattam, és nem próbáltam ki előbb a csirkesütésnek eme módját.





 Hozzávalók:

1,5 kg körüli tanyasi csirke
 
só (ízlés szerint)
 
1 tk majoranna
 
1 tk kakukkfű
 
1 tk ételízesítő
 
1/2 mk őrölt fehér bors
 
1/2 mk őrölt szerecsendió
 
2-3 gerezd fokhagyma
 
2 dkg vaj
 
1/2 doboz sör
 




A csirkés alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.

A fűszereket keverjük össze, majd a csirke belsejét, és a bőr alatti részeket alaposan szórjuk meg, dörzsöljük be a fűszerkeverékkel.

Ezután kívülről szórjuk meg sóval, és masszírozzuk bele a bőrbe, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják a húst. (én előző este befűszereztem, sóztam a csirkét, majd sütésig a hűtőben pihent)

A sörösdobozt alaposan mossuk le, öntsük ki (vagy igyuk meg) a sör felét, majd szórjuk bele a felszeletelt fokhagymát.

Ezután ültessük rá a befűszerezett csirkét a sörösdobozra úgy, hogy stabilan álljon, sütés közben nehogy eldőljön.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (v. fóliával), majd helyezzük a közepére a sörösdobozon ülő csirkét.

Ezután olvasszuk fel a vajat, majd egy ecsettel kenjük le a csirke bőrét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 2 óra alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 2 óráig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan húzzuk le a sörösdobozról.

Tálalás előtt daraboljuk fel, majd ízlés szerinti körettel, salátával, kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 109 kcal

Fehérje: 13 g

Zsír: 6 g

Szénhidrát: -


2017. február 15., szerda

Pulykamelles-lilahagymás lepény.




Borongós, ködös, hideg téli napon mint pl. ez a mai is, varázsoljunk egy színes lepényt a tányérunkra, melytől még a kedvünk is jobb lesz. A készen megvásárolható leveles tésztának, köszönhetően, csak a lilahagyma párolására, és a hús pácolására kell hosszabb időt szentelnünk, így érdemes azokkal kezdeni. Amikor pedig mindent előkészítettünk, csak össze kell állítani a lepényt, majd irány a sütő. Kb. 20 perc múlva pedig már tálalhatunk is. Az édeskés hagymához, és a sós sült húshoz nagyon jól illik a kissé savanykás paradicsom, így kár lenne lehagyni a lepényről.                                   





 Hozzávalók 2 lepényhez:

1 cs leveles tészta 
1 kisebb tojás


Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel négy egyforma darabra, majd kettőt-kettőt helyezzünk egymásra. 

Ezután egy villával, mélyebben böködjük meg több helyen, majd kenjük le a felvert egész tojással.  

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)


 Pulykamell hozzávalói:

20 dkg pulykamell 
őrölt színes bors
kakukkfű
2 ek olívaolaj
6 db koktélparadicsom


A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, kanalazzuk rá az olajat, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Ezután tegyük egy teflon serpenyőbe, és kb. tíz perc alatt süssük készre, majd szedjük ki a húst, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a koktélparadicsomot, és pár perc alatt futtassuk meg. (arra figyeljünk, nehogy túlsüssük)





 Lilahagyma hozzávalói:

3-4 db lilahagyma
2-3 ek méz
2 ek barna cukor
1 mk só
1 mk kakukkfű
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 dl édes vörösbor
1 tk balzsamecet
2 ek olívaolaj


A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg.

Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk, még kissé összeesik.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.

Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk míg a hagyma puhára párolódik, és éppen csak marad alatta lé.

Ezután a hagymát szedjük ki a serpenyőből, és közben alaposan csepegtessük le.

A visszamaradt levet tegyük vissza a tűzre, és kicsit sűrítsük be, karamellizáljuk meg.





Az egyik pirosra sült lepényre kanalazzuk rá az elkészült lilahagyma felét, majd rakjuk rá az előzőleg megsütött pulykamellnek szintén a felét.

Ezután tegyük rá a koktélparadicsomot, majd locsoljuk meg a hagyma karamellizált levével. (a másik tésztával is így járjunk el)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 10-15 perc alatt kicsit süssük össze.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percet hűlni a lepényt, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.

A ropogósra sült leveles tészta, az édeskés hagymával, a sült hússal, és a paradicsommal együtt nagyon finom. A kissé savanykás paradicsom pedig különösen jól illik az édeskés hagymához és a sós sült húshoz, így kár lenne lehagyni.


2017. február 13., hétfő

Linzer szív Valentin napra.




Holnap azaz február 14.-én a Bálintok ünneplik a névnapjukat, valamint ezen a napon sokan meglepik kedvesüket Valentin nap alkalmából egy kis ajándékkal. Amennyiben édesszájú a kedvesünk, de nagyobb sütkérezésre már nincs időnk, akkor az egyszerű linzertésztából, rövid idő alatt kis szíveket süthetünk. Az omlós szívecskéket ezután ízlés szerint vonjuk be csokoládéval, majd díszítsük piros szórócukorral. Mivel a linzer szívek sütése igen egyszerű feladat, így a férfiak is bátran hozzáfoghatnak...... majd elvarázsolhatják ezzel az aprósüteménnyel a kedvesüket.





 Hozzávalók:

20 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kicsi tojás
1/4 cs sütőpor
csipet só
szükség esetén 1-2 ek hideg víz

a bevonáshoz 1 tábla étcsokoládé és piros szórócukor





A liszthez keverjük hozzá a sütőport, és a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl morzsalékos lenne a tészta, akkor adjunk hozzá egy pici hideg vizet.

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A hűtőből kivett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd szív formájú szaggatóval szúrjuk ki a tésztát. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd nyújtsuk, és szúrjuk ki)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük szép világos színűre.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd vonjuk be olvasztott csokoládéval, és ízlés szerint szórjuk meg piros szórócukorral.


2017. február 11., szombat

Red Velvet torta. (Vörös bársony torta)




Red Velvet tortát már több alkalommal sütöttem, de mindig egymástól eltérő a tészta is, és a krém is. Mivel ehhez a tortához a tésztát pirosra kell színezni, így bizony került bele egy kevés piros ételfesték is. Gondolom erre most lesz aki felkapja a fejét, de mielőtt még rászánná magát és a hozzászólásban úgymond beolvasna eme tettemért, ne is pocsékolja a drága idejét, mert nem érdekel!!! Természetesen az ételfesték helyett a tésztát megszínezhetjük pl. előzőleg megfőzött, majd leturmixolt céklával is. Miután a torta tésztáját szép pirosra színeztem és megsütöttem, amikor kihűlt hófehér habos-mascarponekrémmel töltöttem, és vontam be. Igazi Valentin napi torta kerekedett belőle, melynek a tésztája finom szaftos, a krém pedig könnyű és habos.




Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 cs sütőpor
csipet só
12 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma (v. 1 cs vaníliás cukor)
2 db tojás (nagy)
2 dl tejföl (20%-os)
2 ek piros ételfesték
1 kk szódabikarbóna
1 tk ecet


A lisztet keverjük össze a sütőporral, a kakaóval, és egy csipet sóval. A tejfölt keverjük simára a piros ételfestékkel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra. 

Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a ételfestékkel összekevert tejfölt, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket.

Végül az ecethez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a masszához, és keverjük még 1-2 percig, hogy egy sima masszát kapjunk. (amikor az ecethez hozzáadjuk a szódabikarbónát el kezd majd pezsegni)

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki (v. béleljük ki sütőpapírral) majd egyenletesen simítsuk bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.





Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)



A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és pár perc alatt keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez, hogy a hab ne nagyon törjön.

A teljesen kihűlt tortát vágjuk fel két egyforma lappá, majd az alsó tésztalapot egyenletesen kenjük meg a krém felével.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel gyengéden nyomkodjuk le.

Végül a maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2017. február 9., csütörtök

Valentin napi diós-lekváros pite.




Közeleg a Valentin nap, és bevallom engem egyáltalán nem hoz lázba, sőt...... a sok giccses csecsebecséivel nem az én világom. Viszont remek alkalom egy finom sütemény, vagy desszert elkészítésére. Mivel éppen egy egyszerű pitét készültem sütni, így gondoltam a rácsozás helyett, inkább szíveket szúrok ki a tésztából, és helyezem a töltelék tetejére. Ezzel is ötletet adva mindazoknak akik éppen egy finom süteménnyel lepnék meg édesszájú kedvesüket. (hasonló Valentin napi receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






 Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz

 

A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
  
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd nyújtsuk ki vékonyra, és szív formájú kiszúróval szúrjuk ki. Tegyük tálcára, majd tegyük be a hűtőbe, még összeállítjuk a pitét.

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre. (én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát)





 Töltelék hozzávalói:

10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
5 dl ízlés szerinti lekvár (cseresznye, málna, szilva...)
1 cs vaníliás pudingpor


A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel.

A lekvárhoz adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. 2-3 ek keményítőt), majd keverjük csomómentesre.

Ezután egyenletesen kanalazzunk rá a diós rétegre a lekvárt, majd vegyük ki a hűtőből a szív alakú kiszúrt tésztát, és rakjuk ki vele a lekvár tetejét. (én cseresznyelekvárt kanalaztam rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem) 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (mindenképpen várjuk meg még teljesen kihűl, mert különben a lekvár szétfolyik szeletelés közben)


2017. február 8., szerda

Sajtos-sós pöffeteg.




Sokszor találkoztam már az interneten különböző édes pöffeteg variációkkal, de lehetséges vannak olyanok akik éppen egy sós változatot kóstolnának meg szívesebben. Így voltam ezzel én is, és gondoltam teszek egy próbát, majd kicsit átformáltam a tésztát, és megsütöm a saját ötletem alapján összeállított sajtos-sós pöffeteget. A tésztagolyóknak a felét egy csipet pirospaprikával összekevert lisztbe forgattam, még a másik felét szezámmagba, majd irány a sütő. Sütés közben izgatottan be-be kukucskáltam a sütőablakon, és megelégedéssel nyugtáztam, hogy szépen növekednek, sülnek a pöffetegek. Alig győztem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön, és megkóstolhassam. A végeredmény pedig magáért beszélt, mert pikk-pakk elfogyott az utolsó morzsáig.





Hozzávalók 20 db-hoz:

25 dkg liszt
6 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (edami, trappista...)
2 db tojás (nagy)
1/3 csomag sütőpor
2 ek tejföl
1 tk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
ízlés szerint szezámmag a beleforgatáshoz




A puha vajat keverjük össze a reszelt sajttal, a tejföllel, a sóval, és ízlés szerint őrölt borssal.

Ezután egyesével keverjük hozzá a tojásokat, hogy egy sima masszát kapjunk. 

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, és keverjük, gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük legalább egy órára hideg helyre, vagy a hűtőbe. (ha túl száraz lenne, akkor még egy kevés tejfölt keverjünk hozzá)

A tésztából formázzunk nagyobb diónyi golyókat, majd ízlés szerint hempergessük meg szezámmagba. (meghempergethetjük még pl. köménymagba, vagy egy csipet pirospaprikával összekevert lisztbe)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a golyókat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.





Az elkészült pöffeteg tésztája kívül ropogós, belül pedig finom puha.


2017. február 6., hétfő

Hamburger zsemle (Sült húsos hamburger szendvics)




A hétvégén sült húst készítettem, és mivel kicsit elsokalltam, így maradt belőle. Mivel már jó ideje készülök hamburgerzsemlét sütni, így gondoltam itt a remek alkalom, és majd sült húsos szendvicset készítek. Eddig több receptet kipróbáltam már, de egyik sem került hozzám közel, nem voltam teljes mértékben elégedett. Gondoltam teszek még egy próbát hátha majd most..... és örülök hogy nem adtam fel, mert ezzel a recepttel elégedett vagyok. A zsemléket kettévágtam, majd sajttal, a maradék sült hússal, paradicsommal és paprikával megpakoltam, majd a hamburger szendvicset jóízűen fogyasztottuk el.






Hozzávalók 8 db-hoz:

50 dkg búzaliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg joghurt (v. 1,5 %-os tejföl)
4 dkg olaj
1 tk só
1 db tojás
2 dl tej
2 ek cukor
20 gramm friss élesztő

1 kisebb tojás a lekenéshez
ízlés szerint szezámmag a szóráshoz





A langyos tejet keverjük össze a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, egy konyharuhával takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba tegyük bele az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. 

A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk a többi hozzávalóra, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát.  Addig dagasszuk a tésztát, még elválik a tál falától, és szép sima lesz. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük bele a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután fedjük le a tálat, majd langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból, és kézzel kissé lapogassuk el, majd vágjuk fel 8 egyforma cikkre. 

Ezután egyesével formázzuk szép gömbölyűre, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek)

Ezután enyhén lisztezett kézzel, lapítsuk el kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közvetlenül sütés előtt kenjük le tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én 180 fokon sütöttem alsó-felső állásnál 25 percig)

A sütőből kivéve spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

Mivel előző nap húst sütöttem, így a kettévágott zsemlére én egy szelet sajtot, majd a szálaira szedett sült húst, valamint szeletelt paradicsomot és paprikát tettem, majd szendvicsként kínáltam.


2017. február 4., szombat

Töltött csirkemell hercegnő burgonyával, almamártással.




Lehetséges hogy a recept elolvasása után azt gondolnánk, hogy órákat a konyhában kell töltenünk ahhoz hogy ezt a menüt feltudjuk tálalni a családnak, de ez közel sincs így. Kicsit előre dolgozhatunk és a csirkemell töltelékét pl. már előző nap elkészíthetjük, majd a fagyasztóban pihenhet felhasználásig. A hercegnő burgonya sem egy nagyon időigényes köret, viszont látványos, és az almamártással sincs sok dolgunk, a végén pedig egy finom, és laktató fogást tudunk az asztalra varázsolni. 

Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot vaníliaaromára kell cserélni, és az aszalt áfonyából pedig 4 dkg-ot elegendő beletenni a töltelékbe.




 Hozzávalók a töltött csirkemellhez:

2 db csirkemellfilé (lehetőleg nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
csipetnyi szerecsendió (el is hagyható)
1 kk kakukkfű
20 dkg füstölt sajt (reszelve)

Töltelék hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza
10 dkg mascarpone
1/2 cs aszalt vörös áfonya
 


A töltelék elkészítésével kezdjük, mert mielőtt a húsba töltenénk, érdemes pár órára betenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és majd könnyen tudjunk vele bánni.

A gesztenyemasszát villával nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az aszalt áfonyát is.

Vágjunk le 4 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát, és a fólia segítségével szorosan tekerjük fel úgy, hogy hengeralakot kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba pár órára, hogy megdermedjen.

A csirkemellfiléket folyó víz alatt mossuk le, majd töröljük szárazra. Ezután egy hegyes késsel óvatosan szúrjuk fel, majd helyezzük bele a tölteléket, és egy hústűvel (v. fogpiszkálóval) zárjuk le a nyílást.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan bele a reszelt füstölt sajtba.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg 2-3 ek olajjal, majd helyezzük rá a megtöltött húst.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)





 
Hercegnő burgonya hozzávalói:

50 dkg jó minőségű krumpli
 2 db tojássárga
5 dkg vaj
só (ízlés szerint)


A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd hagyjuk pár percig állni, hogy leszáradjon a nedvesség.

Ezután adjuk hozzá a vajat, a tojássárgákat, és ízlés szerint sózzuk, majd keverjük alaposan össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott masszából nyomjunk rá halmokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-25 perc alatt süssük szép pirosra.
 




Almamártás hozzávalói:

6 db édes alma
1 darabka fahéj
4-5 db szegfűszeg
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 cs vaníliás cukor (v. 1 tk vaníliaaroma)
3-4 ek cukor(v. 2 ek eritrit)
3 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a citromhéjat, a fűszereket, és főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük az almát)

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk az almához. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor helyezzük tányérra a csirkemellet, tegyünk mellé pár darabot a hercegnő burgonyából, és kanalazzuk mellé az almamártást, majd úgy kínáljuk. 
 
Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot vaníliaaromára kell cserélni, és az aszalt áfonyából pedig 4 dkg-ot elegendő beletenni a töltelékbe.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 643 kcal
 
Fehérje: 38 g
 
Zsír: 32 g
 
Szénhidrát: 51 g