2017. december 28., csütörtök

Fűszeres császárhús lencsesalátával.




A néphagyomány szerint az év első napján lencsét, babot, borsót..... kell fogyasztani, mert ezek a termények a pénzt, és ezzel együtt a mellénk szegődött szerencsét jelképezik a babona szerint.
Szintén a babona szerint újév napján disznóhúst együnk, mert az kitúrja a szerencsénket, és szárnyast semmiképpen, mert az elkaparja. 

Én mindezeket figyelembe véve minden évben malac vagy éppen bőrös sertés húst sütök, melyhez lencsesaláta készül, de pl. a lencselevest is szívesen fogyasztjuk. Persze azért év közben is készül lencse, és finom, szaftos sült is, mint éppen ez a fűszeres császárhús, melyet almás-répás lencsesalátával tálaltam. A húst ízlés szerint előre befűszerezhetjük, majd sütésig a hűtőben tároljuk. A salátát is elkészíthetjük már előző nap, így az ízeknek lesz ideje kellően összeérni. Újév napján pedig nincs is más dolgunk, mint megsütni a húst, majd a lencsesalátával együtt tálalni. (hasonló sültek, lencseleves, saláta.. receptötletek a linkre kattintva olvashatóak)






Hozzávalók a császárhúshoz:

1,5-2 kg körüli császárhús
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 ág rozmaring
2-3 ág kakukkfű
2 tk ételízesítő
1/2 ek só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3 dl fehérbor (v. víz)


A császárhús bőrös felét egy éles késsel irdaljuk be rombusz alakban.

A kakukkfű és rozmaring levélkéket csipkedjük le a szárról, majd vágjuk fel apróra.

Ezután adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt színes borsot, a préselt fokhagymát, és keverjük össze.

A császárhús minden oldalát dörzsöljük be alaposan a sóval, majd a beirdalt bőr réseibe dörzsöljük bele a fűszerkeveréket. Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a só, és az ízek kellően átjárják a hús.

Sütés előtt öntsük a tepsibe a bort, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a befűszerezett húst, majd fóliával fedjük le. (bor helyett vizet is önthetünk a tepsibe)

Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki, és fordítsuk át a húst úgy, hogy a húsos fele kerüljön felülre, majd szintén fedjük le fóliával. Tegyük vissza a sütőbe, és pároljuk még 1 órán át, hogy a kellően megpuhuljon.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot, és kb. 1 óra alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem még 50 percig)

A sütőből kivéve hagyjuk a húst állni, kicsit hűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.




Lencsesaláta hozzávalói:

20 dkg lencse
1 nagyobb sárgarépa
1 édes alma
1 db babérlevél
1 tk só
víz

Öntet hozzávalói:

4-5 ek méz
1/2 citrom leve
csipet só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk magos dijoni mustár
3 ek mogyoróolaj (v. étolaj)


A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.

A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük össze.

Ezután öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a császárhúst, majd a lencsesalátával kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése