2017. november 29., szerda

Zöld leves sajtgombóccal.




Zöld leves, és nem csak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert a kertben szedett zöld fűszernövények kerültek bele. Az időjárásnak köszönhetően még mindig találok a kertben szép zsenge kaprot, zellerszárat, és a petrezselyemzöld is olyan sűrű mint egy erdő. Az újhagymát ugyan a zöldségesnél szereztem be, de nincs kőbe vésve, hogy azzal készüljön a leves, ízlés szerint lecserélhetjük pl. apróra vágott vöröshagymára. A levesbetétet sem bonyolítottam túl, egyszerű sajtgombócot főztem a bele, mely nagyon jól illett a leveshez.





 Hozzávalók a leveshez:

1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 db erőleveskocka
2 tk liszt
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj
1 l víz


A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is vágjunk hozzá.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, főzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és tegyük bele az előzőleg elkészített sajtgombócot.




 Sajtgombóc hozzávalói:

5 dkg reszelt sajt
4 ek búzadara
1 ek liszt
1 tojás
1 ek tejföl
csipet majoranna
csipet őrölt fehér bors
csipet szerecsendió
1 mk só


Egy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával és a szerecsendióval, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévő levesbe, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.




Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 311 kcal

Fehérje: 9 g

Zsír: 22 g

Szénhidrát: 19 g
 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi. Hova és mikor teszem bele a sajtot, valahogy kimaradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Köszönöm hogy szóltál, véletlenül kimaradt a reszelt sajt, de már pótoltam. A liszttel és a búzadarával együtt kell hozzákeverni.

      Törlés