2017. július 12., szerda

Őszibarackos-túrós szelet.




A nagy melegben megpróbálok lehetőleg olyan süteményeket az asztalra varázsolni, melyeknek rövid a sütési ideje, és nincs vele sok macera. Ilyenkor bizony jól jön egy-egy készen megvásárolt tészta, mint pl. most a Tante Fanny édes linzertészta. A tésztával egyszerűen csak kibéleltem a sütőformát, majd szép világos zsemleszínűre sütöttem. Ameddig a tészta sült, és teljesen kihűlt, előkészítettem a túrós tölteléket, felszeleteltem az őszibarackot, majd megtöltöttem, és végül olvasztott csokoládéval megcsorgattam. Ezután pár órára betettem a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Az omlós tészta, a habkönnyű túrós töltelékkel, az őszibarackkal, na és persze a csokoládéval, közvetlenül tálalás előtt a hűtőből kivéve, jól lehűlve, nagyon finom volt.





 Hozzávalók a tésztához:

1 cs Tante Fanny édes linzertészta


Az előnyújtott linzertésztát a papírral együtt, helyezzük bele a piteformába, majd az alját böködjük meg több helyen villával, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)

A sütőből kivéve a a formában hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt rákerül a túrós töltelék.




 Túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz
10 gramm por zselatin + 1 dl víz
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)
2-3 db őszibarack a tetejére (befőtt is lehet)
5 dkg olvasztott csokoládé


A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, majd keverjük simára.

A pudingport keverjük simára a 2 dl hideg vízzel, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

Ezután adjuk hozzá a túrós keverékhez, és keverjük simára, csomómentesre.

1 dl vizet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára. 

Ezután öntsük a túrós keverékhez, és keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként fakanállal, óvatosan keverjük össze a túrós keverékkel.

Ezután a teljesen kihűlt tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Amikor a töltelék már teljesen megdermedt, vegyük ki a süteményt  a hűtőből, ízlés szerint helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot, csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, majd tegyük vissza a hűtőbe.




Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése