2017. április 7., péntek

Ropogós mogyorós keksz.




A napokban éppen csak a tojások sárgájára volt szükségem, így a visszamaradt fehérjével kellett valamit kezdeni. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha keksz sütéséhez használnám fel. Így aztán a porcukorral elkezdtem habbá verni, mint amikor habcsókot készítek, majd liszttel, és darált mogyoróval kevertem óvatosan össze a habot. Végül sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat kanalaztam, majd készre sütöttem. A frissen kisült kekszek kívül még kissé kemények, belül viszont jó ropogósak, de jól záródó dobozban tárolva, pár nap alatt szépen felpuhulnak. Nálunk pl. a frissen kisült keksznek is nagy keletje volt, így nem sok került a kekszes dobozba. 





Hozzávalók kb. 45 db kekszhez:

25 dkg mogyoró (darált)
25 dkg porcukor
10 dkg liszt
3 db tojásfehérje
csipet só
1 mk ecet
1 mk mandulaaroma





A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot. Addig keverjük, hogy kemény habot kapjunk.

Amikor már kemény a hab, szintén állandó keverés mellett, adjuk először hozzá a mandulaaromát, majd az ecetet, és keverjük még pár percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük pár perc alatt simára.

Ezután adjuk hozzá a darált mogyorót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb rakjunk nagyobb diónyi nagyságú halmokat. (mindenképpen távolabb rakjuk egymástól, mert sütés közben elterül, és megnő a keksz)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük világos színűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.






A kihűlt keksz kívül először kissé kemény, belül viszont finom ropogós. Jó záródó dobozban hosszabb ideig tárolhatjuk, közben pedig a keksz is felpuhul.


2 megjegyzés:

  1. Úgy látszik ennek a napja volt! :) Én is maradék tojásfehérjéből sütöttem kekszfélét. :)) Sajnáltam kidobni a 3 fehérjémet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) pedig össze sem beszéltünk! Gondoltam most nem teszem a fagyasztóba, pikk-pakk összedobtam ezt a kekszet. (régebben már sütöttem, és pár nap múlva még finomabb mint frissen :))

      Törlés