2017. január 7., szombat

Zöldséges-szaftos sertéscomb.




Nagyon hideg, zord reggelre ébredtünk, és a hétvége hátralévő részében is előreláthatólag erre számíthatunk. Ilyenkor jólesik elkanalazgatni egy forró levest, vagy éppen a sütőben elkészíteni a hétvégi ebédet, amely már a színeiben is feledteti velünk a telet. Nem kell hozzá más, mint egy szép darab sertéscomb, krumpli, sárgarépa, és persze a hagymáról se feledkezzünk meg. A zöldségeket és a húst ízlés szerint fűszerezzük be, majd irány a sütő, így kevés munkával, egy finom, és laktató ebédet tudunk majd feltálalni. A recept megjelent a novemberi "Küldd el a Recepted" Gizi-receptjei rovatban.




 Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb
50 dkg krumpli
50 dkg sárgarépa
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ek mustár
1 tk majoranna
1 tk kakukkfű
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
1 ek liszt
0,5 dl étolaj (v. zsír)
2 dl víz




A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A húst vágjuk fel nagyobb kockákra, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és a fűszerekkel.

Ezután a befűszerezett húst szórjuk meg a liszttel, forgassuk össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, és a mustárt, majd szintén forgassuk alaposan össze.

Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A krumplit és a sárgarépát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Ezután enyhén sózzuk, és forgassuk alaposan össze.

A tepsibe öntsük bele az olajat, és a vizet, majd tegyük bele a sárgarépa és a krumpli keverékét.

Ezután rakjuk rá a mustáros-hagymás befűszerezett húskockákat, majd fedjük le a tepsit fóliával.

Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd 1,5-2 óra alatt pároljuk puhára. (én légkeverésnél 160 fokon, majdnem 2 órán át pároltam)

Amikor a hús megpárolódott, vegyük le a fóliát, óvatosan forgassuk össze a húst a zöldségekkel,majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük kb. 20 percig hogy a hús szép színt kapjon, és a szaft kellően besűrűsödjön.




Tálaláskor vegyesen kanalazzuk a zöldségeket és a húst a tányérra, majd locsoljuk meg a szafttal, és ízlés szerinti salátával kínáljuk. Kínálhatunk mellé még egy szelet friss kenyeret is, mellyel a szaftot kitudjuk majd tunkolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése