2016. augusztus 30., kedd

Virslis partifalatkák.




Nyáresti borozgatáshoz, vagy éppen a gyerekek születésnapi partijára egyszerűen, és gyorsan elkészíthetjük ezeket a virslis falatkákat. Mivel a főt krumplit teljesen ki kell hűteni mielőtt lereszelnénk, és összeállítanánk a tésztát, így akár előre is dolgozhatunk. A megformázott virslis golyókat tegyük enyhén lisztezett tálcára, majd közvetlen tálalás előtt, forró olajban süssük szép pirosra, ropogósra. Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk hozzá ketchup-ot vagy  mustárt.






Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

40 dkg krumpli
20 dkg sajt (pl. parmezán, gouda...)
10 dkg liszt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 marék bazsalikom
4 db jó minőségű virsli
kb. 2 dl étolaj a sütéshez






A virslit vágjuk fel kb. 1-1,5 cm-es darabokra.
A krumplit pucoljuk meg, ha nagyobbak akkor vágjuk félbe, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. 

Ezután szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.
A lereszelt krumplit tegyük egy tálba, majd reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, a lisztet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy a massza ne legyen se túl lágy, se pedig kemény. (ha szükséges akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyen formázható legyen) 

A masszából csippentsünk le egy kisebb darabot, a tenyerünkbe kicsit lapogassuk el, majd helyezzünk rá egy virslidarabkát. Ezután formázzuk belő golyót, majd tegyük egy liszttel megszórt tálcára. (a maradék masszával, és virslivel is így járjunk el)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a golyókat, és kisebb hőfokon, többször átfordítva, süssük szép pirosra. ( én kislángon 10 perc alatt sütöttem szép pirosra, ropogósra, és közben többször is átfordítottam)

A szép pirosra, ropogósra sült golyókat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor ízlés szerint ketchup-ot vagy mustárt kínáljunk hozzá.


2016. augusztus 28., vasárnap

Meggyes-mascarponés piskótatekercs.




Ez a meggyes piskótatekercs még meggyérés idején készült, aztán valahogy meg is feledkeztem róla. A napokban viszont vendégeim voltak, és megint erre a finom süteményre esett a választásom, csak most éppen befőtt meggyet szórtam a mascarponekrémre. Persze a sütemény így is nagyon finom volt, lehet befőttel még finomabb is. Ugyanis a meggynek volt ideje összeérni a cukorral, és egyáltalán nem volt savanykás, még a frissen szedett gyümölcsnél azért azzal is számolni kel.






Hozzávalók a tésztához:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (közepes)
12 dkg liszt 
1 dkg kakaó (1 púpozott ek)
2 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra. 

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz. Ezután fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)

Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni)





 Meggyes-mascarponekrém hozzávalói:

20 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)
40 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A meggyet érdemes már előző nap kimagozni, majd 1-2 ek kristálycukorral megszórni, hogy ne legyen majd savanyú a süteménybe. Mielőtt a süteménybe tennénk, alaposan csepegtessük le. (ízlés szerint meggybefőttel is készíthetjük)

A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, és vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel. Ezután a maradék krém felét kenjük rá, és óvatosan tekerjük fel.

A megtöltött, feltekert piskótát helyezzük tálcára, majd a maradék krémmel vonjuk be. Ezután ízlés szerint reszeljünk rá csokoládét, és díszítsük meggyszemekkel. 

Az elkészült süteményt tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2016. augusztus 27., szombat

Gizi-receptjei rovat a Küldd el a RECEPTED! szeptemberi számában.




Megjelent a Küldd el a RECEPTED! szeptemberi száma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan menüsort osztottam meg melyek csakis az újságban találhatóak. A közelgő őszre való tekintettel, már kissé tartalmasabb, ám igen egyszerű ételeket válogattam össze, melyeket bárki elkészíthet otthon is, ha megvásárolja a receptes újságot.





 Tárkonyos krumplileves tojással (recept a linkre kattintva megtalálható)





 Fűszeres sertéskaraj mézes, zsályás sütőtökkel (a recept a linkre kattintva megtalálható)





Fordított almás, diós csokoládétorta (recept a linkre kattintva megtalálható)



Amennyiben kedvet kaptál a menüsor elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb szeptemberi lapszámot.



2016. augusztus 24., szerda

Kolbászos-bazsalikomos lecsó kakukkfüves galuskával.




Még javában tart a lecsószezon, így most a hagyományos, magyaros lecsó helyett egy cukkinivel és patiszonnal megbolondított változat készült ebédre, melyből a frissen szedett bazsalikom sem maradhatott ki. A kétféle kolbásznak köszönhetően pedig különösen finom ízvilágot kaptam. Először úgy gondoltam hogy egy szelet kenyérrel tálalom, így pl. tunkolásra is van lehetőség. Aztán eszembe jutott, hogy régen a lecsó mellé szívesen készítettem nokedlit, így a kenyér ötletét elvetettem, és már hozzá is láttam a nokedli készítéshez. Persze azért egy kis csavarral, mert a tésztába került némi kakukkfű is, mely állítom hogy nem rontotta el. A bazsalikomos lecsóhoz pedig nagy jól illett a kakukkfüves nokedli.





Hozzávalók:

1 kisebb zsenge cukkini
1 kisebb zsenge patiszon (csillagtök)
4 db paprika
 3-4 db paradicsom
1 nagy vöröshagyma 
2 db debreceni
10 dkg füstölt kolbász
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk erős paprikakrém
1 marék bazsalikom
2 ek étolaj


A cukkinit, a patiszont, és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a paprikát vágjuk fel vastagabb csíkokra. A kolbászt vékonyan karikázzuk fel. A bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe (v. wokba) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felcsíkozott vöröshagymát és pár perc alatt fonnyasszuk meg. 

Ezután adjuk hozzá a kétféle, vékonyra felkarikázott kolbászt, pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és a patiszont. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az erős paprikakrémet, majd félig lefedve a serpenyőt pároljuk pár percig.

Ezután először adjuk hozzá a paprikát, majd amikor már félpuhára párolódott, a paradicsomot, és a bazsalikomot is.

Óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd addig pároljuk tovább, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak, és a paradicsom se essen szét. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)





Kakukkfüves galuska hozzávalói:


30-40 dkg liszt
2 db tojás
kakukkfű (ízlés szerint)
2 ek étolaj
2- 2,5 dl víz


A kakukkfű leveleit csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a nagyobb csipet sóval összekevert  liszthez. 

Ezután adjuk hozzá a villával előzőleg kissé felvert tojásokat, a fele mennyiségű vizet, majd keverjük össze. Keverés közben, apránként adagoljuk hozzá a maradék vizet, hogy egy sűrűbb, szaggatható masszát kapjunk. (a liszttől függően lehet kevesebb, de az is lehet hogy több víz kell majd hozzá)

Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű enyhén sós vizet, majd amikor már forr, szaggassuk bele a galuskatésztát. Ezután várjuk meg még feljön a víz tetejére, főzzük 1-2 percig, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett galuskát. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál galuskát, majd kanalazzuk mellé a lecsót, és úgy kínáljuk.


2016. augusztus 21., vasárnap

Fordított áfonyás sütemény.




Egy doboz áfonya árválkodott a hűtőben, és mivel semmi ötletem nem volt hogy mit is kezdjek vele, fellapoztam pár receptes újságot. Az egyikben rá is akadtam egy szimpatikus receptre, mert a süteményről készült fotó nagyon is csalogató volt. Rögtön neki is álltam a sütkérezésnek, és igaz a két sütemény kissé azért eltér egymástól, de az én süteményen ízre nagyon, de nagyon finom. A tésztája a vajnak köszönhetően jó szaftos, a kakaós részbe pedig remekül beleillik az áfonya. A tetejére végül mascarponekrém és olvasztott csokoládé került, mely állítom nem rontotta el, sőt........





 Hozzávalók 25x34 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
16 gramm sütőpor
10 db tojás (nagy)
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
12 dkg vaj
3 dkg holland kakaópor
20 dkg áfonya


A kristálycukrot  és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. (kb. 6-8 percig kell keverni)

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverőkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Ezután öntsük át egy másik tálba a massza kb. 1/3 részét, majd szitáljuk hozzá a kakaóport, és szintén keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen simítsuk bele a fehér tésztát, majd szórjuk meg az áfonyával, végül pedig csorgassuk rá a kakaós tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Amikor a sütemény egészen kihűlt, fordítsuk át egy tálcára úgy, hogy a kakaós-áfonyás rész kerüljön felülre.





 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor

3-4 dkg olvasztott csokoládé a tetejére csorgatva


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a teljesen kihűlt süteményre. 

Ezután ízlés szerint csorgassuk rá az olvasztott, de már visszahűlt csokoládét, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és könnyebben tudjuk majd felszeletelni.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. A tésztája nagyon finom szaftos, melyet ízlés szerint más gyümölccsel is megszórhatunk sütés előtt.



2016. augusztus 19., péntek

Joghurtos sárgadinnyetorta.




Ünnepi hétvége előtt állunk, így mindazoknak ajánlanám ezt a sütés nélküli tortát, akik sütkérezés helyett inkább egy-egy remek programot választanak időtöltésnek. Hazaérve pedig biztosan jólesik majd elővenni a hűtőből, és elfogyasztani egy szelet tortát. Nagy előnye hogy sütni ugyan nem kell, de azért egy kis időt szentelni kell az összeállítására, majd irány a hűtő, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek is jól összeérjenek. A kakaós-kekszes alaphoz pedig nagyon jól illik a selymes joghurtkrém, és a mézédes sárgadinnye.





Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg Győri Édes kakaós keksz
15 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze. 

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy megdermedjen.






Joghurtos-sárgadinnyés töltelék hozzávalói:

5 dl vaníliás görög joghurt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
4 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 1 dl víz
1 közepes méretű sárgadinnye





A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára, hűtsük langyosra.

Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, és kézi habverővel keverjük alaposan össze.

Ezután apránként adjuk hozzá a keményre felvert tejszínhabot, és szintén keverjük alaposan össze, hogy szép sima krémet kapjunk.

A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd vájjunk ki belőle kisebb gömböket, és tegyük félre a díszítéshez. 

A maradék dinnyét, vágjuk fel kisebb kockákra, alaposan csepegtessük le, majd egyenletesen osszuk el a tortaformában lévő kekszes alapon. 

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg elkészített joghurtos krémet, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy teljesen megdermedjen.

Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal, és a dinnyegömbökkel, majd tálalásig tegyük vissza a hűtőbe.





Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2016. augusztus 17., szerda

Jófalat.hu receptverseny és a nyeremény!


A Jofalat.hu oldalon még júliusban receptversenyt hirdettek meg melyre én is elküldtem egy-két kedvenc receptemet. Izgatottan vártam az eredményhirdetést, és nagyon boldog voltam amikor is közzétették a nyertesek listáját. A Tisztelt Zsűri tagjai ugyanis az egyik beküldött receptemet az I. helyezéssel jutalmazták meg. A nyeremény pedig nem más, mint egy Whirlpool mikrohullámú sütő melyet a napokban át is vehettem Ódor Sándor kereskedelmi vezetőtől.


Nagyon köszönöm Ódor Sándornak, a T. Zsűri tagjainak, és a Jofalat.hu egész Csapatának!


 A nyeremény átvétele


A nyertes receptet a Jófalat.hu szakácsa elkészíti, majd felkerül a megrendelhető ételek közé az étlapra is. A honlapon követhető éppen aktuális heti étlapon pedig mindenki ízlésnek megfelelően válogathat pl. a "Hagyományos ételek" a "Fitnesz ételek" a "Diétás ételek" és még sok-sok finomság között.


A nyertes recept pedig nem más, mint a "Bazsalikomos húsgolyók gombamártással" melynek receptjét a linkre kattintva minden érdeklődő elolvashat, és ha kedvet kap hozzá el is készíthet.




Bazsalikomos húsgolyók gombamártással



2016. augusztus 15., hétfő

Zöldbabos lepény.




A zöldbabból nemcsak levest és főzeléket készíthetünk, mert gondolom a hallatán mindenkinek, persze nekem is ezek az ételek jutnak először eszünkbe. A készen megvásárolható leveles tésztának köszönhetően pl. egy igen egyszerű zöldbabos lepényt is süthetünk. Mivel igencsak laktató, így készülhet ebédre, vagy éppen vacsorára. Kb. fél óra alatt a tészta ropogósra sül, a töltelék finom krémes, az egészben hagyott zöldbabbal pedig még mutatós is. A zöldbab pedig ízlés szerint lehet sárga vagy éppen zöld hüvelyű, mert mindegyikkel finom.





 Hozzávalók:

1 cs előnyújtott leveles tészta
30 dkg zöldbab
2 db tojás
1 dl főzőtejszín
1 nagy mozzarella
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors
csipet szerecsendió





A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra. Ezután szűrjük, és alaposan csepegtessük le, majd hűtsük ki egészen.

A tojásokat üssük fel egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük alaposan össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a leveles tésztát úgy, hogy pereme is legyen.

Ezután pakoljuk rá a roppanósra főzött, és kihűtött zöldbabot, majd öntsük rá a tojásos keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből és csipkedjük rá a mozzarellát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és addig süssük, még a sajt ráolvad a tészta pedig szép pirosra sül.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2016. augusztus 12., péntek

Áfonyás mousse.




Az előttünk álló hétvégére igaz nem jósolnak kánikulát, én sütemény helyett mégis egy igen egyszerű pohárkrém készítésére biztatnék mindenkit. Lehet az áfonya nem a legolcsóbb gyümölcs, de olyan rövid ideig tudjuk megvásárolni, hogy ennyi kényeztetés szerintem belefér. Áfonya helyett persze ízlés szerint más gyümölccsel pl. málnával, szederrel....... is készíthetjük, a végeredmény mindenképpen egy habkönnyű krém, melynek a család biztosan nem tudd majd ellenállni. Nálunk bizony pikk-pakk elfogyott.





Hozzávalók:

20 dkg áfonya
0,5 dl víz (v. áfonyalé)
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor 
őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek citromlé
3 dl Hulala (v. habtejszín)





Az áfonyát tegyük bele egy edénybe, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a vizet, a citromlét, és ízlés szerint cukrot, őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig. 

Ezután vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, turmixoljuk simára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön.

A szintén hideg Hulalát (v. habtejszínt) öntsük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az áfonyapépet, és pár perc alatt keverjük jó habosra.

Az elkészült krémet ezután ízlés szerint kanalazzuk poharakba, vagy kis tálkákba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az áfonyás mousse-t majd rögtön kínáljuk.


2016. augusztus 11., csütörtök

Cookta "Aranykanál-díj"


 Aranykanál-díj


A Cookta.hu oldalon még júniusban meghirdették a "legjobb csokis desszertek versenyét" melyre természetesen én is beneveztem több recepttel is. A versenyre közel száz jobbnál, jobb recept érkezett, így igencsak nagy volt az örömöm amikor kiderült, hogy az elődöntőbe a 10 legjobb recept közé a zsűri három receptemet is beválasztotta. (a legjobb 10 recept a linkre kattintva olvasható) Ezek után nagy izgalommal vártam az eredményhirdetést, hogy vajon a zsűri által a három legjobbnak ítélt recept közé is bekerül-e valamelyik receptem. Végül elérkezett a várva várt nap, és kihirdetésre kerültek a nyertesek. Izgatottan kezdtem el olvasni a bevezetőt, majd végig néztem a csatolt videókat, és nagy izgalommal az eredményhirdetést is. (az eredményhirdetésről bővebben a linkre kattintva lehet olvasni, és a videó felvételeket megnézni) 


Az örömöm, és a boldogságom pedig határtalan volt, amikor is kiderült, hogy én vagyok az a szerencsés, akinek a tortáját a Tisztelt Zsűri tagjai Aranykanál-díjjal jutalmazták meg. KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, és nem tudom elégszer megköszönni......


Az első helyezéssel az "Aranykanálon" kívül még egy ajándékcsomagot is kaptam, melynek tartalma a Matias Pincészet jóvoltából 3 üveg finom bor, és az Alexandra Könyvesház jóvoltából egy csodaszép, sok-sok csokoládés receptet tartalmazó könyv, és egy 10 ezer forintos könyvutalvány volt. Nekik is KÖSZÖNÖM a hasznos, és finom ajándékokat!



 A Matias Pincészet és az Alexandra Könyvesház ajándékai


Végül pedig elérkezett a várva, várt nap, amikor is átvehettem Besnyői Rita által megálmodott, és elkészített egyedi tervezésű "Aranykanalat". Neki is nagyon KÖSZÖNÖM, ezt a csodaszép, egyedi ajándékot, melyre nagyon, de nagyon büszke vagyok, és méltó helyere került a lakásban.



Az "Aranykanál" átadásán készült kép


Szeretném még egyszer megköszönni Zimre Krisztinának a Cookta főszerkesztőjének, a Cookta.hu oldalán megjelentetett cikket, melyet rólam, és a díjátadásról írt. A cikk a linkre kattintva is elolvasható, de én annyira örülök a kedves szavainak, és egyben nagyon KÖSZÖNÖM, hogy itt a blogban is megosztom, nem kis büszkeséggel. 


A főzés lehet szenvedély is


Átadtuk a Cookta első Aranykanál-díját, és beszélgettünk egy kicsit a nyertessel, Kard Évával, aki persze nem érkezett üres kézzel. Fantasztikus süteményekkel jött, legnagyobb boldogságunkra!

A Cookta első receptversenyén a csokis receptek voltak főszerepben, a másodikon pedig a grillételek (és ez még tart, lehet nevezni, küldeni). Komolyan vettük a versenyt: az előválogatás után az első 10 legjobb receptből zsűri választotta ki azt a 3 finomságot, amit egy profi cukrász elkészített, és a zsűri meg is kóstolta. Nemcsak a fotók és a receptek, hanem az ízharmóniák alapján döntöttünk.
A nyertes receptet teljes egyetértésben választottuk ki: mindannyian Kard Éva mogyorókrémes csokitortáját találtuk a legjobbnak. Nagyon csokis tészta, könnyű, krémes, mogyoróvajjal gazdagított vastag krém, rajta pedig roppanós csokiréteg... Egyszerűen ellenállhatatlan és izgalmas!
A fődíj, az Aranykanál is legalább olyan páratlan darab, mint maga a nyertes desszert – megtervezésére és elkészítésére a fiatal, kortárs iparművészt, Besnyői Ritát kértük fel, aki egy gyönyörűséget készített speciális anyagvesztő technikával, bronzból, aranyozva. Soha még egy ilyen kanál nem lesz, de Cookta Aranykanál lesz, kicsit más, de ugyanennyire eredeti és megismételhetetlen.

Az első Aranykanál-díj átadása is különleges volt: személyesen találkoztunk Évával, aki elképesztő sütikkel lepett meg minket „belépőként”. Nem számítottunk rá, és nem is kellett volna, de be kell vallanunk: mindenkit lenyűgözött a finomságokkal. A nagy meleg miatt rácsos túrós sütit és az örök kedvenc zserbót sütötte nekünk. Durván finom volt mindkettő!

Éva 8 éve kezdte leírni és lefotózni receptjeit, majd saját blogot is indított Gizi receptjei néven. Nem fukarkodik, szívesen osztja meg házias és klasszikus, édes és sós, békebeli és modernebb hangvételű receptjeit, célja, hogy minél több embernek okozzon örömet azzal, ha egy-egy új ételt, ötletet elleshet.
Szenvedélye a főzés és a sütés, mindennap készít valamilyen finomságot, szívesen kísérletezik új alapanyagokkal. Férje, aki korábban a klasszikus magyar fogások rajongója volt, így elsősorban a marhapörkölt, a sertéscsülök és a gulyás kedvelője volt, ma már szívesen kóstol csirkemelles és halas könnyebb fogásokat, krémes gyümölcsös pohárkrémeket, és a zöldséges fogásokról is belátta, hogy lehetnek nagyon is finomak – mert Éva elképesztő kreativitással és szeretettel készíti mindezeket. Az egyszerű is lehet finom, csak szív legyen benne – mondják mindketten.

Éva másik szenvedélye a kert: a szépséges virágok mellett a zöldségek és a fűszernövények is helyet kapnak, sőt burjánzanak gondos kezei alatt az adonyi kertben: elsősorban ezeket használja szezonban a finomabbnál finomabb fogásokhoz.
Éva nemrég kilépett a virtuális világból. Ahogy ő mondja, nagy megtiszteltetés érte: a helyi lap megújult szerkesztősége felkérte, hogy legyen állandó munkatársuk, és receptjeivel örvendeztesse meg hónapról hónapra a régió lakóit, olvasóit. Gratulálunk sikereihez – és természetesen az első Aranykanál-díjhoz is!

2016. augusztus 10., szerda

Csípős-paradicsomos cukkinisaláta.




Az ezerarcú cukkini, melyet én minden formában szeretek, legyen az leves, főzelék, töltve vagy éppen rántva...... (cukkini receptek itt megtalálhatóak) Mivel a cukkinibokrok még mindig nagy mennyiségben ontják a termést, így most egy finom salátát készítettem belő. Paradicsommal, vöröshagymával, némi balzsamecettel, és fűszerekkel, remek kísérője volt az ebédnél feltálalt sült húsnak. Mivel ehhez a salátához előzőleg roppanósra kell főzni a hozzávalókat, majd teljesen ki kell hűteni tálalás előtt, így érdemes már előző nap elkészíteni. Sőt, akár 2-3 napig is tárolhatjuk a hűtőben, mert minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek. Tálaláskor kínálhatjuk sültek mellé, de ízlés szerint akár magában is fogyaszthatjuk.





 Hozzávalók:

50 dkg zsenge cukkini (pl. gömbcukkini)
30 dkg paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1,5 dl balzsamecet
2-3 ek barna cukor
Heinz zöld Jalapeno paprika szósz ízlés szerint
5-6 ág kakukkfű 
csipet só





A cukkinit és a paradicsomot daraboljuk fel ízlés szerint. (ne legyen se túl nagy, sem pedig túl apró)
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról.

A feldarabolt cukkinit, és a vöröshagymát tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel az ecettel, adjuk hozzá a cukrot, ízlés szerint erős paprika szószt, a lecsipkedett kakukkfüvet, majd főzzük pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, óvatosan forgassuk össze, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük tovább még pár percig. Arra figyeljünk, hogy a cukkini roppanós maradjon, és lehetőleg a paradicsom ne főjön szét.

Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen. Érdemes előző nap elkészíteni, így lesz ideje teljesen kihűlni, és az ízek is kellően összeérnek.

Tálaláskor a salátát ízlés szerint kínálhatjuk rántott hús vagy éppen sültek mellé, de akár magában is fogyaszthatjuk.


2016. augusztus 7., vasárnap

Áfonyás gyümölcstorta.




Nagyon régen sütöttem már gyümölcstortát, pedig régebben szinte hetente készült egy-egy gyümölcsös finomság. Bevallom most sem gyümölcstorta sütésre készültem, de valahogy a kezembe került a tortaforma, és akkor jött az ötlet, hogy ez legyen a hétvégi sütemény. A tortalap pikk-pakk megsült, az áfonya adott volt, és a mascarponekrémet is egykettőre kikevertem. Ezután már csak a torta tesztelése volt hátra, mely most sem okozott csalódást, mert nagyon, de nagyon finom volt.





 Hozzávalók a tésztához:

15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás (közepes)
3 ek víz (hideg)
1 tk sütőpor
csipet só 


A lisztet keverjük össze a  sütőporral.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá.

A tojások sárgáját kezdjük el kikeverni a porcukorral, majd pár perc után, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vizet, és keverjük jó habosra. 

Ezután a masszához adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, szitáljuk rá a sütőporos-lisztes keveréket, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.

A gyümölcstortaformát alaposan zsírozzuk ki, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután egyenletesen öntsük bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki egészen.






 Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével.

Ezután a teljesen kihűlt tésztára egyenletesen kanalazzuk rá.





Áfonya hozzávalói:

20 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás, és a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, majd hűtsük ki. (közben óvatosan keverjük össze, hogy az áfonya ne törjön)

Ezután a torta tetejére kanalazzuk rá a karamellizált áfonyát, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2016. augusztus 6., szombat

Barna sörben sült oldalas krumplival.




Ezen a hétvégén is kedvez az időjárás a szabadban való sütögetéshez, így egy finom, szaftos oldalas receptet ajánlok, melyet megsüthetünk tárcsán, esetleg nagyobb vas serpenyőben szabad tűzön, ezek hiányában pedig a sütőben. Az oldalast érdemes már előző este bepácolni hogy az ízek kellően átjárják, de időhiány esetén pár óra pácolódás is elegendő. A sütéshez mindenképpen barna sört használjunk, mert ahogy a sör rákaramellizálódik a húsra, valami különös finom ízélményben lesz részünk. Sütés után a sör ízét nem lehet majd külön kiérezni, így bátran használjuk. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sült a krumpli, mely szintén különösen finom. Tálaláskor ízlés szerinti salátával kínáljuk, én pl. paradicsomsalátát készítettem hozzá.





 Hozzávalók:

1 kg oldalas
4-5 ek Heinz Barbecue szósz
1 doboz barna sör
őrölt színes bors
2 tk fokhagymapor
3 ek olaj
 3 gerezd fokhagyma





 Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd sózzuk be, és hagyjuk kicsit állni, hogy a só kissé átjárja.

Egy tálba tegyük bele a barbecue szószt, adjunk hozzá 1 tk sót, ízlés szerint borsot, és a fokhagymaport, majd keverjük össze.

Ezután forgassuk bele a húst a pácba, majd hagyjuk pár órán át pácolódni mielőtt megsütnénk. (én betettem a hűtőbe egész éjszakára, hogy az ízek kellően összeérjenek)

A tárcsára öntsük az olajat, majd helyezzük bele a bepácolt oldalast. Ezután hirtelen süssük elő a hús mindkét oldalát. Sütés közben szórjuk meg az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymával.

Ezután öntsük rá a barna sör felét, majd pár perc után a maradék sört is. ( amikor a sört beleöntjük hirtelen elkezd habosodni)

Ezután résnyire fedjük le a tárcsát, majd a sörben pároljuk puhára az oldalast. Közben többször fordítsuk át a húst. (ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott sört)

Amikor a hús már kellően puha, vegyük le a fedőt, majd süssük szép pirosra, szaftosra.

Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.





Sült krumpli hozzávalói:

1 kg sütnivaló krumpli
2 dl étolaj


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti hasábokra.

Az oldalas sütésénél visszamaradt zsiradékhoz öntsük hozzá az olajat, majd tegyük bele az alaposan lecsepegtetett krumplit. (érdemes egy konyharuhával szárazra törölni a krumplit, mielőtt beletennénk a zsiradékba)

Ezután néha megkeverve, süssük szép pirosra, majd szűrőkanállal szedjük ki a zsiradékból. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, hogy a só mindenhol átjárja.

Tálaláskor a szaftosra, pirosra sült oldalast a sült krumplival, és ízlés szerinti salátával kínáljuk.


2016. augusztus 5., péntek

Receptjeim a megújult helyi újságban.


Nagy megtiszteltetés ért nemrégiben, mivel megkeresett Kozmér Amanda a helyi újság felelős szerkesztője, és felkért hogy vállaljam el a "Gasztronómia" rovat vezetését. Nagy örömmel tettem eleget a kérésének, így a jövőben hónapról-hónapra új recepttel jelenik meg az újság. Nagyon megtisztelő volt számomra már a felkérés is, annak pedig nagyon megörültem, hogy a nevem említésre került a bevezetőben, sőt még a szerkesztői munkatársak között is olvasható.

Ezúton is szeretném megköszönni Amandának a felkérést, és további sok sikert kívánok a munkájához.




Huszonöt év után újult meg a helyi lap melyet eddig is szívesen lapozgattam, mostantól viszont az adott hónap, éppen  aktuális receptjeivel szeretnék ötleteket adni a háziasszonyoknak, hogy éppen mi is készüljön ebédre vagy éppen vacsorára.


Az első számban megjelent recept pedig a  "Bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel és metélt tésztával". Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a T.olvasók figyelmét sikerült felkeltemen ezzel az egyszerű, ám igen finom fogással.





2016. augusztus 2., kedd

Csilis-citromos csirkemell párolt zöldségekkel.




Igencsak meleg napok előtt állunk, ilyenkor megpróbálok olyan ebédet készíteni, hogy ne kelljen órákat a tűzhely mellett állni, de gondolom ezzel mindenki így van. A csirkemellet azért is szeretem, mert szinte percek alatt elkészül. A húst akár már előző este is bepácolhatjuk, de ez nem feltétlen szükséges, ahhoz hogy az ízek jól átjárják. Mivel a hús igen egyszerűen elkészült, így köretet is hasonlóan időigényest választottam mellé. Az elkészült húshoz pedig nagyon jól illet a párolt zöldség, és nem csak finom, de igen laktató is volt.





 Hozzávalók:

1 db csirkemell kifilézve
csili (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
őrölt színes bors
szerecsendió (el is hagyható)
3 ek olívaolaj


A páchoz keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel, és a citromlével. (csilit attól függően tegyünk hozzá, hogy kevésbé csípősen, vagy csípősebben szeretjük)

A csirkemellet szeleteljük fel, alaposan forgassuk bele a pácba, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. 

Egy grillserpenyőbe  melegítsük fel a fűszeres olajat, majd helyezzük bele a felszeletelt húst, és mindkét oldalát süssük pár perc alatt szép pirosra. 

Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.




Párolt zöldség hozzávalói:

1 db zsenge cukkini
2 db sárgarépa
2 db lila hagyma
4-5 db nagyobb gomba
 őrölt színes bors
1 tk ételízesítő
0,5 dl fehérbor
2 ek olívaolaj


A zöldségeket vékonyan szeleteljük fel.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát és pároljuk pár percig. 

Ezután adjuk hozzá a szintén felszeletelt lila hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a borral, és pároljuk tovább pár percig.

Pár perc után, először adjuk hozzá a felszeletelt gombát, majd a cukkinit, és félig lefedve a serpenyőt pároljuk roppanósra a zöldségeket. (kb. 20 perc alatt roppanósra párolódnak a zöldségek)

Tálaláskor helyezzük tányérra a sült csirkemellet, majd kanalazzuk mellé a roppanósra párolt zöldségeket, és úgy kínáljuk.