2016. július 29., péntek

Fűszeres sült oldalas.




A hétvégén gondolom sok helyen előkerülnek a grillek, tárcsák, és akinek egyik sem áll a rendelkezésére, sütőben is megsütheti az előzőleg bepácolt húsokat. Mivel mi a szaftosabb húsokat szeretjük, így én oldalast pácoltam be, majd sütöttem szép pirosra, szaftosra. A pácoláshoz kedvenc Heinz termékeimet hívtam segítségül, és mivel nem szerettem volna hogy a hús rágós, és esetleg kemény maradjon, így előzőleg félpuhára főztem, ezzel is lerövidítve a sütési időt. Persze az előfőzéstől el is tekinthetünk, mert szép lassan sütve a hús, kellően megpuhul. Tálaláskor pedig nem is kell hozzá más, mint egy szelet friss fehér kenyér és egy finom saláta.






 Hozzávalók a páchoz:

 3 gerezd fokhagyma
2 ek Heinz mézes-mustár
2 ek Heinz ketchup
1ek Heinz  Chipotle fokhagymás szósz
1 tk római kömény
1 tk koriander
1 mk füstölt pirospaprika
só (ízlés szerint)
színes bors (ízlés szerint) 
1,5 dl olaj

1-1,5 kg oldalas feldarabolva (félpuhára főzve)





Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.

A római köményt és a koriandert állandó kevergetés (rázogatás) mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és őröljük porrá. (amikor elkezd pattogni, akkor rögtön vegyük le a tűzről, nehogy megégjen)

Egy tálba tegyük bele a pác hozzávalóit, és keverjük alaposan össze.

Ezután alaposan forgassuk bele a pácba a félpuhára főzött oldalast, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk pár órán át pácolódni. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják a húst)





Sütés előtt egy tepsibe helyezzük egymás mellé a bepácolt oldalast, majd kanalazzuk rá a visszamaradt pácot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Sütés közben többször fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép egyenletesen süljön.

Tálaláskor a pirosra, szaftosra sült oldalast ízlés szerint friss kenyérrel, salátával kínáljuk.


2016. július 26., kedd

Citromos-bazsalikomos patiszonkrémleves pörkölt dióval.




A sok, szép zsenge patiszon ott kínálja magát a hatalmas levelek alatt megbújva, én pedig azon tanakodtam, hogy mit is készítsek belőle. Mivel nagy meleg van, így arra az elhatározásra jutottam, hogy egy  egyszerű krémlevest főzök, mely röpke fél óra alatt el is készült. A hagyma és a fűszerek mellett került a levesbe még egy nagy marék bazsalikom, és citromlé is, melyektől különösen finom ízt kapott. Végül tejföllel selymesen krémesre turmixoltam, majd pörkölt dióval megszórva tálaltam.





Hozzávalók:

1 db zsenge sárga patiszon
1 db vöröshagyma
1/2 citrom leve
1 marék friss bazsalikom
őrölt színes bors
egy csipet szerecsendió
2 tk ételízesítő
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
2 ek tejföl (púpozott)
5 dl víz 

2 maréknyi apróra tört dió





A zsenge patiszonnak vájjuk ki a magját, majd vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a felkockázott patiszont, keverjük össze, majd együtt pároljuk pár percig.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, reszeljünk rá egy csipet szerecsendiót, szórjuk meg az apróra vágott bazsalikommal, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze, és pároljuk még pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még a patiszon teljesen megpuhul. (kb. 15 perc főzési idő alatt készre fől)

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, majd turmixoljuk össze, hogy selymesen sima állagú legyen.

A diót törjük apróra, és egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés, rázogatás mellett, pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen. (pár pillanat alatt megpörkölődik)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a pörkölt dióval. Én pl. még csepegtettem rá pár csepp dióolajat is, de ez el is hagyható. 


2016. július 23., szombat

Mustáros-csípős csirkecomb.




Ezen a hétvégén igencsak kedvez az időjárás a kertben való sütögetéshez, így gondolom sok helyen előkerülnek a grillek, és a tárcsák. Persze akiknek nem áll rendelkezésükre ez a lehetőség, azoknak sem kell lemondani a finom falatokról, mert a sütőben is készre süthetik a bepácolt húst. Én most pl. csirkecombot pácoltam be, melyhez a Heinz termékeit hívtam segítségül. A kissé pikánsan csípős pácba került némi friss zsálya és mentalevél, melyek még ízletesebbé tették az elkészült, szaftos húst. Tálaláskor pedig nem is kínáltam hozzá mást, mint frissen sütött házi fehér kenyeret, és kapros-tejfölös cukkinisalátát.






 Hozzávalók a pácoláshoz:

4 db csirkecomb
1 ek Heinz csípős mustár
2 tk Heinz Soja-szósz
2 tk Heinz Worcester-szósz
4 gerezd fokhagyma
2 tk koriandermag (pörkölt)
egy marék friss mentalevél
egy kisebb marék friss zsályalevél
só (ízlés szerint)
1 tk őrölt fehér bors
1,5 dl mogyoróolaj





 Az egész combokat vágjuk ketté, majd az alsó részt a csont mellett mindkét oldalán vágjuk be. A felső combrészt csontozzuk ki, majd a vastagabb résznél két-három helyen szintén vágjuk be, de vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk a húst.

Ezután sózzuk be a húst, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy a só kissé átjárja mielőtt bepácolnánk.

A koriandermagot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd rázogatva pörköljük pár pillanatig. (addig pörköljük, még elkezd pattogni) Ezután öntsük egy mozsárba, majd őröljük porrá.

A menta és a zsálya leveleket vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy tálba öntsük bele a mogyoróolajat, majd adjuk hozzá a csípős mustárt, a Soja-szószt, a Worcester-szószt, az előzőleg  megpörkölt koriandert, kb. 1 tk sót, az őrölt borsot, a felcsíkozott menta és zsályalevelet, préseljük hozzá a fokhagymagerezdeket, és alaposan keverjük össze.

Ezután egyesével forgassuk alaposan bele a combokat a pácba, majd a tálat fedjük le, és helyezzük be pár órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe, hogy a pác kellően átjárja a húsokat.





A bepácolt húst ízlés szerint szép lassan megsüthetjük kerti grillen, vagy éppen tárcsán is. Azonban akiknek ez a két lehetőség nem áll a rendelkezésükre, azoknak a sütőben való sütést ajánlanám. Az elkészült, szép pirosra sütött combok, bármelyik sütési formát is választanánk, egyaránt nagyon finom szaftosak, és omlósak.

Mielőtt hozzálátnánk a hús sütéséhez, még egyszer forgassuk meg alaposan a pácban.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymás mellé a bepácolt combokat, majd kanalazzuk rá a húsra a visszamaradt pácot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra.

Sütés közben, kétszer-háromszor érdemes átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen, szép pirosra süljön.
 




Tálaláskor a pirosra, szaftosra sült csirkecombokat ízlés szerint salátával, egy szelet friss kenyérrel kínáljuk. Én pl. kapros-tejfölös cukkinisalátával tálaltam.


2016. július 21., csütörtök

Meggyes-vaníliás trifle.





Meleg, nyári napokon nem mindig van kedvem bekapcsolni a sütőt, így ilyenkor gyorsan összeállítok egy-egy pohárkrémet, majd irány a hűtő. Ebéd után, közvetlenül a hűtőből kivéve pedig igencsak jólesik elkanalazgatni. Ezt a pohárkrémet meggyel készítettem, de ízlés szerint bármilyen gyümölccsel készülhet, sőt még befőttel is. Az előzőleg lecukrozott, de azért kissé savanykás meggy, pedig nagyon jól összeillett a vaníliás krémmel, és a ropogós zabkeksszel. A közelgő hétvégére csakis ajánlani tudom.......
 





Hozzávalók 4 pohárhoz:

1 cs Győri zabfalatok
1 cs tejszínízű pudingpor (v. vaníliaízű)
5 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg meggy (kimagozva)





A meggyet magozzuk ki, majd keverjük össze ízlés szerint cukorral, és hagyjuk pár órát állni. Ezután alaposan csepegtessük le.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel, és a kristálycukorral. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csorgassuk hozzá a pudingot, és állandó keverés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. 

Ezután vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ekkor apránként keverjük hozzá az előzőleg felvert tejszínhabot.

A poharakba morzsoljunk bele 2-2 db zabkekszet, majd rakjuk rá a fele mennyiségű meggyet. Ezután kanalazzuk rá a fele mennyiségű vaníliás krémet,  majd ezt ismételjük meg. 

Az elkészült pohárkrémet tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd rögtön kínáljuk. A ropogós keksz, a kissé savanykás meggy, és a vaníliakrém nagyon jól illenek egymáshoz.


2016. július 19., kedd

Töltött gömbcukkini.






Gömbcukkinivel eddig csak üzletben találkoztam, idén aztán én is vetettem a veteményeskertbe két bokorra való magot. Mostanra pedig már egymásután jelennek meg a kis formás gömböcskék. Mivel a töltött cukkini is a kedvenceim közé tartozik, így egy egyszerű töltelékkel megtöltve került a tányérunkra. Hús helyett egyszerűen csak Kaiser füstölt pulykapárizsi, rizs helyett pedig bulgur került a fűszeres töltelékbe, majd a kivájt belsejű cukkinibe. Kb. egy órát a sütőben töltött, és már tálalhattam is.





 Hozzávalók:

3 db zsenge gömbcukkini
3 dl előfőzött bulgur
6 dl víz
30 dkg Kaiser füstölt pulyka párizsi
1 db vöröshagyma
őrölt színes bors
1 csokor petrezselyemzöld 
1 ek olívaolaj





 Először a bulgurt készítsük el.


A bulgurt öntsük fel a dupla mennyiségű vízzel, majd sózzuk és keverjük össze. Ezután lassú tűzön addig főzzük, még teljesen magába szívja az összes vizet, és megpuhul. (ízlés szerint le is forrázhatjuk, majd fedjük le, és várjuk meg még magába szívja az összes vizet)

A párizsit vágjuk fel kisebb kockákra, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott párizsit, és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd vegyük le a tűzről.

A hagymás párizsihoz adjuk hozzá a puhára főtt bulgurt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.

A gömbcukkininek vágjuk le a kalapját, majd kanállal vájjuk ki a belsejét úgy, hogy bőven legyen hely a tölteléknek.

Ezután töltsük meg, helyezzük egymás mellé egy tepsibe, és öntsünk alá egy kevés vizet, majd fedjük le alufóliával. (kb. 1,5 dl vizet öntsünk alá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe még 10-15 percre.





Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra a töltött cukkinit, és úgy kínáljuk.


2016. július 17., vasárnap

Meggyes szelet.




Nincs hétvége sütemény nélkül, és mivel éppen volt még a lecukrozott meggyből, így egy egyszerű recept alapján készült el ez a finom sütemény. A sütőből kivett, még forró tészta tetejére (a fanta szelethez hasonló) pudingos meggyzselé került, így az egyszerűsége ellenére igencsak mutatósra sikeredett. Na, és persze ízre is sokkal finomabb. Nem csak hétvégeken, de pl. hétköznapokon egy tányér leves mellé, második fogásként is feltálalhatjuk.....





 Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
4 db tojás (nagy)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
1 dl étolaj
1 dl víz
csipet só
50 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)


A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A tojások sárgáját tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, egy csipet sót, majd keverjük habosra. 

Ezután állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az olajat, majd a vizet is. (ekkor egy hígabb masszát kapunk)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk a tálba.

Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. Ezután szórjuk meg a kimagozott meggyel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig, tűpróbáig





Pudingos meggyzselé hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
1 ek étkezési keményítő
3 dl meggylé
1 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor


A pudingport és a keményítőt keverjük simára egy kevés meggylével.

A maradék meggyléhez adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a simára kevert pudingot is.

Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre.

A még meleg sütemény tetejére egyenletesen öntsük rá a tűzről levett meggyzselét, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. (én amikor a zselé megdermedt a tetején, sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből egy rácsra, és úgy hűtöttem ki egészen)

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, és úgy kínáljuk.


2016. július 15., péntek

Töltött karalábé.




Ezen a hétvégén nyár ide vagy oda, a meteorológusok szerint bátran beüzemelhetjük a sütőt, mert jól fog esni a melege. Így készítsünk pl. töltött karalábét, melyhez válasszunk közepes méretű, zsenge karalábékat. Miután megtöltöttük, először főzzük puhára, majd irány a sütő, és a tálalásig már nincs is több dolgunk vele. Mi jó kaprosan szeretjük, így nem sajnáltam ki belőle, de ez már ízlés dolga, és a kapor akár el is hagyható.





 Hozzávalók:

4 db közepes karalábé
50 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
őrölt bors
2 tk ételízesítő
őrölt szerecsendió (el is hagyható) 
1 db tojás (nagy)
3 dl tejföl
2 ek liszt
 1 csokor kapor
víz





 A rizst enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az előfőzött rizst, a tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.

A karalábét pucoljuk meg, majd vájjuk ki a közepét.

Ezután töltsük meg a fűszeres hússal, és tegyük egy edénybe a kivájt karalábédarabokkal együtt, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje.

Ízlés szerint sózzuk, ízesítsük ételízesítővel a főzőlevet, adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, majd főzzük puhára a megtöltött karalábét. (ha maradt a húsból, akkor formázzunk kisebb gombócokat, és szintén tegyük az edénybe)

Amikor a megtöltött karalábé puhára főtt, vegyük ki a főzőléből és helyezzük egy tepsibe a karalábédarabokkal, és a húsgombócokkal együtt.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd keverjük hozzá a visszamaradt főzőlevet is. (ha túl soknak gondolnánk a visszamaradt főzőlevet, akkor vegyünk ki belőle, mielőtt hozzákevernék a tejfölös lisztet)

Ezután öntsük rá a tepsiben lévő karalábéra, majd tegyük be előmelegített sütőbe, és addig süssük, hogy a szósz besűrűsödjön a teteje pedig szép színt kapjon.

Tálalás előtt helyezzük tányérra a töltött karalábét, majd kanalazzuk köré a karalábédarabkákkal együtt a szószt, és úgy kínáljuk.


2016. július 12., kedd

Hideg gyümölcsleves szezonális gyümölcsökkel.




Tombol a kánikula, ilyenkor nem is vágyhatunk másra, mint egy jól lehűtött, hideg gyümölcslevesre, melyet még főzni sem kell. A szezonális gyümölcsök pedig szép sorban érnek, így már csakis az ízlésünkre van bízva, hogy melyikből készüljön a krémleves. Én a kissé savanykás meggyet, a málnát, és a ribizlit választottam, majd egyszerűen csak leturmixoltam és ízesítettem. Tálaláskor pörkölt mákkal megszórt tejszínhabbal tálaltam, mely nagyon jól illik a kissé savanykás, krémes leveshez.






Hozzávalók:

30 dkg meggy (kimagozva)
20 dkg málna
20 dkg ribizli
5 dl Hey-Ho almalé 
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
2 dl habtejszín

Tálaláshoz:
2 dl Hulala (v. habtejszín
1 ek egész mák






A meggyet magozzuk ki, szórjuk meg cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd csepegtessük le. ezután a felét tegyük félre. (érdemes már előző nap lecukrozni) 

A maradék meggyhez adjuk hozzá a málnát, és a ribizlit, majd öntsük fel az almalével, és turmixoljuk le.

Ezután szűrjük, passzírozzuk át egy szitán, hogy az apró magok, ne kerüljenek bele a levesbe. 

Miután átpasszíroztuk, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, (v. mézet) vaníliás cukrot, fahéjat, és a tejszínt, majd keverjük alaposan össze, és tegyük bele a félretett meggyet.

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy tálalás előtt kellően lehűljön.

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (amikor elkezd pattogni, rögtön vegyük le a tűzről, és öntsük át egy tányérba, nehogy megégjen) 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

Tálaláskor szedjük a hideg gyümölcslevest tányérba, majd helyezzük rá a felvert tejszínhabot, és szórjuk meg a pörkölt mákkal.


2016. július 8., péntek

Meggyes-joghurtos fagyi.





Az előrejelzések szerint, igazán meleg hétvége előtt állunk. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy finom fagyit elkanalazgatni. Mivel nagyon ritkán készül nálam fagyi, így nem is láttam értelmét, hogy beszerezek egy fagylaltgépet. A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverem, majd irány a fagyasztó. Persze azért időnként átkeverem, és ennyi éppen elég is ahhoz, hogy elkészüljön ez a hűsítő finomság. Erre a hétvégére egy meggyes-joghurtos változat készült, melyet a kissé savanykás ízével nagyon jólesett már ma is kanalazgatni.






Hozzávalók:

6 db meggy ízű Danone joghurt (6x125g)
20 dkg magozott meggy
3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 dl víz
4 dl Hulala (v. habtejszín)





A kimagozott meggyet tegyük bele egy edénybe, öntsük hozzá a vizet, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és a vaníliás cukrot.

Ezután főzzük kb. negyed óráig, majd turmixoljuk le, és hűtsük ki egészen. (mire puhára fől, a leve szinte teljesen elpárolog)

A joghurtot tegyük egy tálba, adjuk hozzá az előzőleg megfőzött, leturmixolt, és teljesen kihűtött meggyet, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a meggyes joghurthoz.

Ezután tegyük be a fagyasztóba, majd fél óránként legalább kétszer-háromszor keverjük át robotgéppel, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt kb. 20 perccel vegyük ki a fagyit a fagyasztóból, hogy kissé fellágyuljon, majd kanalazzuk fagylaltos kelyhekbe, és úgy kínáljuk.


2016. július 5., kedd

Ribizlis-túrós mini csiga.




A készen megvásárolható leveles tésztának köszönhetően egyszerűen, és gyorsan finom süteményt varázsolhatunk a tányérunkra, ha pl. váratlan vendégeink érkeznének. Persze azért a leves tésztán kívül, még szükségünk van egy csomag túróra, és ízlés szerinti gyümölcsre, mely nálam most éppen a ribizli volt. A ropogósra sült, frissen illatozó csigáknak pedig garantáltan senki sem tudd majd ellenállni, mert olyan finom.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
25 dkg túró
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg ribizli





A ribizlit szemezzük le a száráról, és folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd egyenletesen kenjük rá az ízesített túrót. 

Ezután szórjuk meg a ribizliszemekkel, majd a papír segítségével, tekerjük fel úgy mint a bejglit.

A feltekert tésztát ezután éles késsel szeleteljük fel kb. 1 cm-es csigákra.  

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a csigákat. (sütés közben meg fognak nőni!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)




Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni a csigákat, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.


2016. július 2., szombat

Patiszon zöldséges-sajtos töltelékkel.




Sárga patiszonnal maggal most találkoztam először, és örülök hogy a hagyományos helyett ezt a magot vetettem el. Gyönyörű nagy bokorrá fejlődött, és sok-sok termést hoz. Az íze pedig szerintem finomabb mint a fehér társáé. Mindenképpen tölteni szerettem volna a kis zsenge terméseket, csak az volt a kérdés, hogy milyen töltelék kerüljön bele. Végül a zöldséges változatot választottam, némi sajttal megbolondítva. Igaz hús nincs a töltelékben, mégis bátran kijelenthetem, hogy nagyon laktató, arról pedig már nem is beszélve, hogy milyen finom. Ma még rekkenő kánikula van, viszont holnapra állítólag enyhül a nagy meleg, így bevállalhatjuk pl. ebédre ezt a töltött patiszont. A töltelékbe pedig ízlés szerint hús is kerülhet, de szerintem anélkül is nagyon finom. 





Hozzávalók:

2 db zsenge patiszon
1 nagy sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
5 dkg rizs (pl. barna rizs)
10 dkg sajt (pl. gouda, trappista..)
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
csipet szerecsendió
kakukkfű
1 tk ételízesítő
1 kisebb csokor petrezselyemzöld





Zsenge patiszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját és tegyük félre. 

Karalábévájóval (v. kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez.

Ezután alaposan sózzuk meg a patiszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.  A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. 

Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patiszon darabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra. 

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.

Az előzőleg besózott patiszonokkat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz.

Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymásmellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.




Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.
 
 
 
1 adag tápanyagértéke:
 
Energia:285 kcal
 
Fehérje:  12 g

Zsír: 16 g

Szénhidrát: 24 g


2016. július 1., péntek

Snidlinges túrókrémmel töltött sonka.




A rohanós hétköznapokon nem mindig van idő arra hogy leüljünk reggelizni, de ezt pótolhatjuk a hétvégén, amikor együtt a család. Mivel igencsak meleg van, így ez a túróval töltött sonkatekercs, paradicsommal, paprikával, friss péksüteménnyel remek választás lehet. A fűszeres túrót akár már előző este elkészíthetjük, majd jól zárható dobozban a hűtőben tároljuk. Így az ízek is kellően összeérnek, és reggeli előtt már nincs más dolgunk mint megtölteni a sonkaszeleteket, és már tálalhatjuk is. 






 Hozzávalók:

2 cs feketeerdei füstölt sonka
25 dkg tehén túró
1-2 ek tejföl
1 kisebb csokor snidling
őrölt fehér bors
köménymag





A túrót villával törjük össze, majd adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a köménymaggal, majd keverjük alaposan össze. (a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen az elkészült túrókrém)

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Vágjunk le egy darab folpack fóliát, majd helyezzünk rá egy szelet sonkát. Ezután tegyünk rá egy kanálka túrókrémet, majd a fólia segítségével tekerjük fel.

Az elkészült tekercseket ízlés szerint kössük át egy nagyobb szál snidlinggel, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a sonkatekercseket a hűtőből, hogy ne legyenek túl hidegek, majd ízlés szerint péksüteménnyel, paradicsommal, paprikával..... kínáljuk.