2016. február 27., szombat

Szűzpecsenye áfonyamártással és rizzsel.



A hétvégi ebéd készítéséhez egy szép darab szűzpecsenye, és egy csomag szeletelt bacon várakozott a hűtőben, így nem is bonyolítottam túl e nemes hús elkészítését. A húst kissé vastagabbra szeleteltem fel, majd befűszereztem, végül pedig becsomagoltam a szeletelt baconbe, majd irány a sütő. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészítettem hozzá az áfonyamártást, köretnek pedig rizst. A sós, fűszeres húshoz pedig nagyon jól illett az édes mártás, és a rizs is.





Hozzávalók:

60 dkg szűzpecsenye
1 cs szeletelt bacon
őrölt fehér bors
majoranna
kakukkfű
2 ek olaj


A szűzpecsenyét vágjuk fel vastagabb szeletekre, majd mindkét oldalát ízlés szerint sózzunk, borsozzunk, és szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kissé átjárják.

Két szelet bacont fektessünk egymásmellé úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ezután helyezzük rá a befűszerezett húst, majd tekerjük körbe a baconnel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. Ezután helyezzük rá a becsomagolt hússzeleteket, majd spricceljük meg egy kevés olajjal. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép pirosra. (arra figyeljünk, hogy ne süssük tovább, mert különben a szűzpecsenye nagyon kiszárad)




Áfonyamártás hozzávalói:

1 cs vörös áfonya
2 dl édes vörösbor
2 dl víz
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 db szegfűszeg
2-3 db kardamon
1 mk őrölt fahéj
1 tk kukoricakeményítő + egy pici víz


Az áfonyát öntsük fel a borral és a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, és a fűszereket. 

Ezután főzzük kb. 10 percig, és közben ha szükséges ízesítsünk utána. 

A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az áfonyához. Ezután kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk éppen csak langyosra hűlni.

Közben készítsünk ízlés szerint köretet. Illik hozzá a rizs, vagy éppen a krumplipüré is.

Tálaláskor kanalazzunk a tányérra pár kanál áfonyamártást, majd helyezzük rá a pirosra sült szűzpecsenyét, tegyük mellé a rizst (v. krumplipürét) és úgy kínáljuk.


2016. február 25., csütörtök

Házi vajas kifli.




Igen ritkán sütök kenyeret vagy éppen péksüteményt, vagyis eddig ez így volt, most viszont engem is elkapott a kiflisütési láz. Ez a kifli annyira finom, és olyan egyszerű, hogy amióta szembe jött velem a neten a recept, már többször is megsütöttem. Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább. Dagasztás után a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, és rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra, ropogósra sült kifliket.






 Hozzávalók 8 db kiflihez:

35 dkg liszt (Nagyi titka)
2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj (olvasztott)
1 tk cukor
1 tk só






A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (mindegyik tésztával így járjunk el)





Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (letakarva még másnap is nagyon finom, puha)


2016. február 24., szerda

A 7. blogszületésnapi játék EREDMÉNYHIRDETÉSE!


Szeretném megköszönni mindazoknak akik velem együtt ünnepelték a blogom 7. születésnapját, és ebből az alkalomból gratuláltak, majd részt vettek a meghirdetett játékban! Köszönöm a kedves szavakat, bevallom nagyon jólesett olvasni.

Szívem szerint mindenkit megajándékoznék, de sajnos idén is csak egy szerencsés játékosnak kedvezett a szerencse. Aki pedig nem más  mint.....


 FÁNI

Kedves Fáni, gratulálok a nyereményedhez, amely nem más mint egy dyras botmixer.





Kedves Fáni, megkérnélek hogy a fozocskezes@citromail.hu e-mail címre legyél szíves írd meg a postai címedet, hogy eltudjam küldeni részedre az ajándékot.


Ezúton szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek a játékban való részvételt! Továbbra is szeretettel várok minden kedves látogatót, egyben jó nézelődést, receptválogatást, és sütést-főzést kívánva mindenkinek!



2016. február 23., kedd

Zöldséges pulykamell rizzsel.





A mai borongós napon szerettem volna egy kis napsütéses tavaszt varázsolni a tányérunkra, így a pulykamellhez színes zöldségeket választottam. A napokban vásároltam egy nagyobb darab pulykamellet, melynek szeletelése során leestek kisebb-nagyobb darabok, így felkockáztam, majd a zöldségekkel együtt wokban készre pároltam. Mivel a pulykamellnek sem kellett sok idő, és a zöldségeket is roppanósan szeretjük, így röpke fél óra alatt el is készült az ebéd. Tálaláskor én rizst kínáltam hozzá, de természetesen ízlés szerint választhatunk más köretet is.






 Hozzávalók:

30 dkg pulykamell
30 dkg brokkoli
2 db sárgarépa
1 nagy főzőhagyma (fehér) 
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors
1 dl fehérbor (v. víz)
1 ek mogyoróolaj (v. ízlés szerinti)

1 cs Basmati rizs (12,5 dkg)






A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra. A brokkolit szedjük rózsáira. A sárgarépát pucoljuk meg, és vékonyan karikázzuk fel. A hagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vágjuk fel vastagabb csíkokra.

A wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott pulykamellet, és süssük fehéredésig.

Ezután adjuk hozzá a brokkolit és a sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a borral (v. vízzel).

Forgassuk alaposan össze, majd fedjük le a wok-ot és pároljuk félpuhára.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott hagymát, majd pároljuk tovább.

Amikor a zöldségek roppanósra párolódtak, vegyük le a fedőt, és hagyjuk hogy a leve szinte teljesen elpárologjon. (mivel nagyon kevés lé van alatta, így ez csak pár perc)

Közben a tasakon lévő utasítás szerint főzzük meg a rizst, majd ízlés szerint sózzuk.

Tálaláskor a rizs tetejére kanalazzuk rá a zöldséges pulykamellet, majd úgy kínáljuk.


2016. február 21., vasárnap

Kiwis túrótorta.




A hétvégi bevásárlásnál a kosaramba került egy kiwivel megrakott doboz, gondoltam jól jön ebben az influenzás időszakban, hiszen tele van C vitaminnal. Aztán gondoltam egyet, és pár szem a túrótortában végezte. Mivel a túrótorta és a kiwi is a kedvenceink közé tartozik, így ez a párosítás igencsak kedvünkre valónak bizonyult. A torta alapja egy szaftos piskóta, és arra került rá a kiwis-túrós töltelék, majd az éjszakát a hűtőben töltötte. Délelőtt aztán vékonyra felszeletel kiwi, és színtelen tortazselé került még rá, majd rövid dermedés után, már szeletelhettem is.





 Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

10 dkg liszt
5 dkg porcukor
4 db tojás
4 ek olaj
4 ek víz (hideg)


Az egész tojásokat pár perc alatt keverjük jó habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá a vizet, majd az olajat is. Ezután keverjük még 1-2 percig.

A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal forgassuk óvatosan össze.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük, és simítsuk el benne a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Túrós rész hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 cs tejszínízű pudingpor
15 gramm zselatin (por)
3 dl víz
2 dl Hulala (v. habtejszín) 
4-5 db kiwi


A túrót keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.

A pudingport keverjük simára 2 dl vízzel, majd főzzük sűrűre, végül pedig hűtsük ki.

Ezután a kihűlt pudingot adjuk hozzá a túróhoz, és keverjük simára.

A maradék 1 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik, majd hűtsük éppen csak langyosra. 

Ezután a zselatint szintén  öntsük hozzá a túrós keverékhez, és keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós keverékhez. 

A kiwit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután óvatosan keverjük hozzá a túrós habhoz.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tésztát. Ezután öntsük rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután helyezzük be pár órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét vékonyan felszeletelt kiwivel.

Ezután készítsük el a tasakon lévő leírás szerint a színtelen tortazselét, és egyenletesen öntsük rá a tortára, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2016. február 20., szombat

Sajtos-sült csirkemell mézes-tejszínes almával.




 Az édes és sós ízek kedvelőinek ajánlanám pl. a hétvégére ezt az egyszerűen elkészíthető fogást. Mivel a csirkemell sütéséhez 25-30 perc elegendő, így azalatt az idő alatt az alma, és az ízlés szerinti köret is elkészül. A csirkemellhez használjunk ízlés szerinti fűszereket, valamit kétféle sajtot, melyből az egyik füstölt legyen, ezzel is ízletesebbé téve az elkészült húst. Az almát semmiképpen ne süssük túl, inkább kissé roppanós maradjon, mert ki szeretné ha a tányérjára egy szétfőtt alma  kerülne. A szaftosra, pirosra sült húst, és mézes-tejszínes almát együtt, köret nélkül is tálalhatjuk, de ízlés szerint készíthetünk mellé rizst, vagy éppen krumplipürét is.






 Hozzávalók a sajtos csirkemellhez:

2 db csirkemellfilé
10 dkg reszelt sajt (gouda)
6 szelet Scamorza füstölt, félkemény sajt
1 db tojás (közepes)
1 ek tejföl
1 ek petrezselyemzöld (apróra vágva)
őrölt fehér bors
majoranna
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A csirkemellet  alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A reszelt sajtot keverjük össze a tojással, a tejföllel, és az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Ezután helyezzük rá az előzőleg befűszerezett mellet, majd osszuk el, és egyenletesen kenjük rá a sajtos-tejfölös keveréket.

Végül fedjük be a felszeletelt füstölt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.






 Mézes-tejszínes alma hozzávalói:

5-6 db édes alma
2-3 ek méz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
8-10 db bazsalikomlevél
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj


Az almát vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre.

Egy teflon serpenyőt hevítsünk fel, majd helyezzük egymásmellé a cikkekre vágott almát, és mindkét oldalát süssük szép pirosra. (nem kell alá zsiradékot tenni!!)

Amikor az almagerezdek már szépen megsültek (ez oldalanként 1-2 perc) csipkedjük rá a vajat, kanalazzuk rá a mézet, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a citromhéjat, és szórjuk meg az apróra vágott bazsalikommal. Ezután óvatosan forgassuk, rázogassuk össze. 

Pár perc karamellizálódás után öntsük fel a tejszínnel, majd szintén óvatosan rázogassuk, forraljuk össze. Végül vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.





Ameddig a hús és az alma elkészül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Nagyon jól illik hozzá a rizs, vagy éppen a krumplipüré, de köret nélkül is fogyaszthatjuk. Én rizst készítettem, és azzal tálaltam.

Tálalás előtt a rizst kanalazzuk a tányérra, helyezzük rá a sajtos csirkemellet, majd tegyük mellé a mézes-tejszínes almát, és úgy kínáljuk.


2016. február 18., csütörtök

Karamellás-habos körtetorta.




A napokban ünnepeltem a blog 7. születésnapját, és mint minden évben ilyenkor, egy-egy finom sütemény kerül az asztalra. Idén erre a karamellás körtetortára esett a választásom, mely nem éppen az egyszerű sütemények kategóriájába tartozik, viszont nagyon, de nagyon finom. Az elkészítése ugyan nem túlzottan nehéz, viszont elég időigényes, így csakis ráérős napokon fogjunk hozzá. A tésztája egy egyszerű kakaós piskóta, melyre karamellizált körte, vajkaramellás krém, majd a tetejére habkorona került, melyet szintén vajkaramellel csorgattam meg, csakis az íze kedvéért. Első olvasásra lehet túlságosan tömény édesnek tűnhet a torta, de a sok karamell ellenére ez egyáltalában nincs így. Nálunk nagy sikere volt ennek az igazán ünnephez illő tortának.....






 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

15 dkg porcukor
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaó (cukrozatlan)
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább háromszorosára)

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig. 

A lisztet keverjük össze a kakaóval, és szitáljuk hozzá a cukros-tojáshabhoz, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze, hogy a hab ne nagyon törjön össze. 

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (Sütés közben lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a piskóta. Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Amikor a tészta megsült, először pár percre csak jó résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, majd csak utána vegyük ki a sütőből. 

Először hagyjuk a formában pár percig hűlni a tésztát, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Körte hozzávalói:

70 dkg körte
5 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
0,5 dl fehérbor (v. víz)


A körtét pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam)

Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt körtét, öntsük rá a bort (v. vizet), szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd néha megkeverve pároljuk roppanósra. 

Ezután óvatosan kevergetve addig karamellizáljuk, még a leve teljesen elpárolog, majd hűtsük ki egészen.





 Vajkaramell hozzávalói:

10 dkg kristálycukor
1 ek víz
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj


A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a vizet, és kevergetve karamellizáljuk világos színűre.

Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre. (amikor hozzáöntjük a tejszínt, hirtelen összekapja a cukrot, de ez főzés közben felolvad)

Az elkészült vajkaramellt tegyük félre és hagyjuk hűlni.





Karamellás krém hozzávalói:

5 dl Hulala (v. habtejszín)
2,5 dl tej
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
6 db tojássárga (nagy)
20 gramm porzselatin
1 dl víz


Egy fém tálba öntsük bele a tejet, és adjunk hozzá 3 dl Hulalát (v. habtejszínt), a porcukrot, és a vaníliás cukrot.

Ezután gőzfürdő fölött kezdjük el felmelegíteni. Amikor már kezd meleg lenni, egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat. (mindegyik sárgával külön-külön is keverjük alaposan össze) 

Ezután állandó keverés mellett addig főzzük, még sűrűbb állagú nem lesz. (én kb. 20 percig kevergettem, és egy sűrűbb, de még folyós állagot kaptam.

Ekkor vegyük le a gőzfürdőről, és keverjük hozzá az előzőleg elkészített vajkaramellt.

Ezután forraljuk fel az 1 dl vizet, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.

Ezután öntsük hozzá a főzött-karamellás krémhez, keverjük alaposan össze, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki teljesen. (még ekkor is eléggé lágy lesz a massza)

A maradék 2 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.





A torta összeállítása:

A tejesen kihűlt tésztát vágjuk félbe, majd az alsó lapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába.

Ezután a kihűlt körtét egyenletesen osszuk el a tésztán, majd öntsük rá a karamellás-habos krémet, és helyezzük rá a másik tésztalapot.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, (v. egy egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen.

A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük tortatálra. Közben verjünk kemény habbá 2 dl Hulalát (v. habtejszínt) majd kanalazzuk rá a torta tetejére. Ízlés szerint vajkaramellel vagy olvasztott csokoládéval is megcsorgathatjuk.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk


2016. február 15., hétfő

7. Blogszületésnap és játék.





Szinte hihetetlennek tűnik, de megint eltelt egy év, és éppen 7 évvel ezelőtt, ezen a napon indítottam útjára a blogot. A mai nap ünnep számomra, melyet szeretnék megosztani minden kedves látogatómmal. 

Szeretném megköszönni Mindenkinek, hogy megtiszteltetek a látogatásaitokkal, mert nélkületek ma nem lenne ez a nap ünnep számomra. Köszönöm mindazon rendszeres olvasóimnak akik a kezdetektől velem tartanak, és biztatnak a folytatásra akkor amikor éppen kicsit alább hagy a lelkesedésem. Mert bizony ilyen hosszú idő után, van hogy kicsit kedveszegett lesz az ember.

Hét évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtam, hogy évek múlva is öröm lesz számomra a blogírás, a sütés-főzés mellett a receptjeim, és tapasztalataim megosztása. A kezdeti nehézségek után (mert nem olyan egyszerű feladat mindenkinek, és minden kihívásnak megfelelni tapasztalatok nélkül) szép lassan beletanultam a blogolásba, és bátran kijelenthetem, hogy minden ezzel eltöltött perc öröm számomra.
Az évek során nagyon sok kedves embert ismerhettem meg, még ha csak virtuálisan is, de voltak olyanok akikkel személyesen is találkozhattam, és igazi barátság szövődött közöttünk. 

Statisztikai adatokat ritkán osztok meg, de jöjjön most néhány melyek lehet csakis az én számomra fontosak, de nélkületek nem jöhettek volna létre. A feliratkozott "Tagok" száma elérte a 837-et, külön köszönet mindenkinek érte. A 7 év alatt felkerült a blogba 1983 bejegyzés (ebből 1789 a recept). Ezalatt az idő alatt 4707465-en néztek be hozzám 157 országból. Az összes oldalmegjelenítés elérte az 5612524-et, napi szinten 3-4 ezer között van a blog látogatottsága, de nagyobb ünnepek előtt pl. 20000-nél is többen néztek be naponta. Ezek az adatok is motiválnak, hogy ne hanyagoljam el a blogot, és továbbra is újabb és újabb recepteket osszak meg Veletek kedves olvasóim.


A blogszületésnap alkalmából az előző évekhez hasonlóan most is szeretnék játékra hívni Mindenkit, és egy valakit akinek  kedvez majd a szerencse, megajándékozni.

A játékra való jelentkezés semmi kötelezettséggel nem jár. (azt viszont nagyon megköszönöm, ha az oldalsávban feliratkozol a "Tagok" közé)
Tehát mind azok részt vesznek a sorsolásban, akik ennél a bejegyzésnél írnak pár szót, vagyis kommentelnek. (ezt a bejegyzés végén a "Megjegyzés"-re kattintva teheted meg)

A játék pedig 2016. február 15.-én elindul (vagyis ma a bejegyzés megjelenésével egy időben)  és 2016. február 22.-én éjfélig tart.

Az eredményhirdetést 2016. február 24.-én teszem közzé itt a blogban egy külön posztban. (bejegyzésben)



 
 A nyeremény pedig nem más mint egy dyras botmixer!






Szeretettel várok minden kedves játékoskedvű látogatót, és egyben sok sikert kívánok mindenkinek.


2016. február 13., szombat

Leveles szívek Valentin napra.





Február 14.-e Valentin nap, vagyis a szerelmesek napja, melyet hazánkban a 90-es évektől tartanak többnyire számon. Mivel idén éppen vasárnapra esik ez a nap, így több ideje marad mindazoknak akik valami finom süteménnyel, esetleg saját kezűleg készített kis csecsebecsével szeretnék meglepni kedvesüket. Én részemről nem tulajdonítok nagy jelentőséget ennek a napnak, de azért minden évben megpróbálok ötletet adni, egy-egy finomság elkészítéséhez. Most éppen a boltban megvásárolható leveles tésztának köszönhetően, egy nagyon egyszerű, ám mutatós és finom sütinyalókát készítettem. Szerencsére nincs vele sok macera, és ízlés szerint megtölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel, esetleg csokoládéval, majd kb. húsz perc alatt szép pirosra, ropogósra süthetjük. Ezután már nincs is más dolgunk, mint kedvesünkkel együtt, jóízűen elfogyasztani. (további Valentin napi receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1-2 ek lekvár vagy mogyorókrém...
1 kisebb tojás a lekenéshez


Az előnyújtott leveles tésztát szúrjuk ki szív alakú formával, majd ízlés szerint tegyünk a közepére lekvárt, vagy mogyorókrémet.

Ezután helyezzünk rá egy másik tésztaszívet, és a szélét villával nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a megtöltött tésztát, majd kenjük le tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.


2016. február 11., csütörtök

Sajtos stangli.





Nagyon szeretek Hajninál a Mókuslekvár.hu oldalon nézelődni, mert nem csak megbízható, és pontosan leírt receptjei vannak, hanem még részletes fázisfotókkal is illusztrálja a készítés folyamatát. Sokszor csak nézelődök, de van hogy kedvet is kapok egy-egy recept elkészítéséhez. Így történt ez a napokban is, amikor éppen szembe jött velem a sajtos stangli. A képeken olyan kívánatosak voltak a frissen kisült péksütemények, hogy rögtön el is mentettem a receptet. Nem is várakoztam vele sokáig, én is hozzáláttam a stangli sütéshez. Mivel én nagyon ritkán sütök péksüteményt, így Hajni utasításait pontosan betartva, teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel.(jó, jó lehettek volna esetleg szebbek, de finomabbak biztosan nem) A sütőből kivéve finom illat lengte be a konyhát, így alig vártam hogy kihűljön, és végre megkóstolhassam. Csak annyit tudok mondani, hogy nagyon, de nagyon finom, és frissen, szinte még langyosan, egy biztosan nem elég belőle.






 Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL-55)
2 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 kk só
1 tk cukor
1,5 dl tej
1,5 dl víz
10 dkg reszelt sajt






A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót. Ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk meg a tésztát. Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt kelesszük meg.





A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd kézzel húzogassuk vékonyabbra, és szórjuk meg a reszelt sajt felével.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, és vágjuk fel 10-12 egyforma darabra, majd formázzuk meg a tésztát kis bucikká. (én 12 db-ra vágtam fel a tésztát)

A bucikból egyesével sodorjunk rudakat, majd tegyük egymástól 2-3 cm-es távolságra. Ezután kenjük le egy kis tejjel, majd reszeljük rá a maradék sajtot. (a lehullott sajtba kicsit  forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kb. 2 cm távolságra a stanglikat, majd permetezzük le vízzel, és takarjuk le egy másik tepsivel. Ezután 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd szintén permetezzük le vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30  perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






A frissen kisült stangli nagyon finom, és könnyű bélezetű. Kínálhatjuk reggelire, készíthetünk belőle ízlés szerint szendvicset..... Frissen egyszerűen abbahagyhatatlan, de még másnap is nagyon finom.


2016. február 9., kedd

Sárgaborsó főzelék.




Régebben a téli időszakban mindig volt itthon sárgaborsó, és sokszor készült belőle egy finom leves vagy éppen főzelék. Aztán valahogy feledésbe merült, és egyre ritkábban kerül a tányérunkra. Pedig igen egészséges mivel "A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget" (idézet a Wikipédiából) A napokban a zöldségesnél éppen rápillantottam a sárgaborsó, majd vásároltam is egy főzelékre valót. Így aztán a mai ebéd egy egyszerű, ám igen finom sárgaborsó főzelék volt, melyet tükörtojással tálaltam.






Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
2 ek liszt
1-2 ek olaj
víz






A sárgaborsót válogassuk át, majd  öntsük fel vízzel, és hagyjuk egy negyed órát állni.

Ezután a vizet többször cserélve alaposan mossuk meg. (többszöri átmosás után, szinte nem is fog habosodni főzés közben)

Az alaposan megmosott sárgaborsót ezután tegyük bele egy edénybe, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Ezután kisebb lángon főzzük puhára. (ha szükséges akkor a vizet pótoljuk)

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd rögtön nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.

A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük a puhára főtt borsóhoz. Ezután keverjük simára, és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a főzelék.

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Kínálhatjuk pl. pörkölttel, sült hússal, vagy egyszerűen csak tükörtojással.


2016. február 7., vasárnap

Almatorta.





Az almás sütemények, piték, vagy éppen az almakrémes piskóta a kedvenceink közé tartoznak, így amikor megláttam ezt az almatorta receptet a "Vidék íze magazin" januári számában rögtön tudtam, hogy én is megfogom sütni. A  recepten mindössze annyit változtattam, hogy vaj helyett én házi sertészsírt tettem a tésztába, az almás töltelékbe pedig került némi aszalt áfonya is. Valamit a tetejét a tömény cukorbevonat helyett, én egy vékony réteg marcipánnal vontam be. (a 40 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, és 1 tojásfehérje keverékét én túl édesnek találtam, de ízlés szerint ezzel is bevonhatjuk a tortát)  Mivel az elkészült tortát pár órán át pihentetni kell, hogy az almás réteg teljesen megdermedjen, izgatottan vártam, hogy végre megkóstolhassam. Megkóstoltam, és megállapítottam, hogy ilyen finom almatortát szerintem még nem ettem. Az omlós linzertészta, és a szaftos, ízletes almás töltelék együtt nagyon finom, melyet a marcipánréteg még finomabbá tett. (további almás receptek a linkre kattintva találhatóak)






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

 30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2 db tojássárga
1/2 citrom reszelt héja
csipet só



A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. (én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta)

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.  

Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.






 Almás töltelék hozzávalói:

1,5 kg alma (édes)
2-3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor (v. almalé, víz)
20 gramm zselatin (por)
0,5 dl víz
10 db babapiskóta (összemorzsolva)


Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze. 

Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)

A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. 

Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.






Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint vonjuk be marcipánréteggel, vagy csak simán szórjuk meg porcukorral. Ezután éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2016. február 5., péntek

Bőrös sült császárhús fűszeres sült krumplival.





A hétvégére egy nagyon finom omlós, és ropogós bőrű császárhús receptjét szeretném megosztani mindazokkal, akik szeretik a jó szaftos húsokat. Mivel a húsnak a sütési ideje igencsak hosszadalmas, na meg a pácban is el kell töltenie néhány órát, ahhoz hogy az ízek jól átjárják, így érdemes a sütés előtti napon előkészíteni. Én a fűszeres sóval alaposan bedörzsölt húst éjszakára a hűtőben pihentettem, majd reggel időben a sütőbe tettem. A hús először két órán keresztül, alacsony hőmérsékleten párolódott, majd átfordítottam, és megint csak eltöltött egy órácskát lefóliázva a sütőben. Végül a hőfokot emelve, a fóliát levéve, szép pirosra, ropogósra sütöttem. Közvetlenül tálalás előtt felszeleteltem, majd a pecsenyezsírban sütött krumplival, és céklasalátával kínáltam. A lassú sütésnek köszönhetően a hús nagyon omlós, és egyáltalában nem zsíros, a bőre pedig porhanyósan ropogós volt.






 Hozzávalók a száraz páchoz:

1 ek só
1 tk kakukkfű
1 tk rozmaring
1 tk majoranna
1 tk őrölt színes bors
1/2 tk őrölt zöld bors
5-6 gerezd fokhagyma


A sót keverjük alaposan össze a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan szeleteljük fel.

Vegyünk egy 1,5-2 kg körüli bőrös császárhúst, majd éles késsel irdaljuk be rombusz alakban, majd mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be a sós-fűszerekkel. 

Ezután a beirdalt bőr réseibe nyomkodjuk bele a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a húst, és pár órára, vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

Egy tepsibe öntsünk bele 2 dl húsalaplét, majd helyezzük bele bőrös felével lefelé a húst. Ezután fedjük le fóliával mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki a sütőből, majd fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd lefóliázva pároljuk tovább még 1 órán át.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot (kb. 200 fokra) és süssük a húst szép pirosra a bőrét jó ropogósra. (kb. 50 perc alatt szép pirosra, ropogósra sül)

A sütőből kivéve, hagyjuk a húst legalább egy fél órát állni, mielőtt felszeletelnék, és tálalnánk.






 Fűszeres sült krumpli hozzávalói:

1 kg sütnivaló krumpli (sárga)
2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
1 tk só


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékonyra. Ezután tegyük bele a tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük szép pirosra. (sütési idő felénél óvatosan forgassuk át a krumplit)

Amikor a krumpli megsült, öntsük le róla a felesleges zsírt.






Tálalás előtt éles késszel ízlés szerint szeleteljük fel a húst, majd a fűszeres sült krumplival, és ízlés szerinti savanyúsággal kínáljuk.



2016. február 3., szerda

Püspökkenyér tojásfehérjéből aszalt gyümölcsökkel-mogyoróval.





A fagyasztóban szépen gyűltek a tojásfehérjék, így amikor megláttam ezt a receptet Gabinál a "Fűszermánia" blogban, rögtön el is határoztam hogy én is megsütöm. Az alap  hozzávalók mennyiségén nem változtattam, viszont nálam a mandula helyett mogyoró került bele. Mivel volt megkezdett kandírozott narancs és citromhéj, így azokat is hozzákevertem. A kisült püspökkenyér nekem kicsit karcsúbbra sikeredett mint Gabinak, mivel az én sütőformám egy kicsivel nagyobb. Persze ez az ízén, és az állagán mit sem változtatott, és egy pille könnyű, finom süteményt kaptam.






 Hozzávalók:

4 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
7 dkg liszt
csipet só
1 tk vaníliaaroma
1/2 citrom leve
5 dkg apróra vágott csokoládé
5 dkg apróra vágott mogyoró
5 dkg mazsola
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj







A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a citromlevet, majd kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Végül adjuk hozzá a vaníliaaromát, és addig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

A lisztet keverjük össze az aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, az apróra vágott csokoládéval, és a mogyoróval, majd öntsük a keményre vert habhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Egy 20x10 cm-es (v. 25x10 cm-es) sütőformát alaposan kenjünk ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát egyenletesen.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint tehetünk bele aszalt gyümölcsöt, és pl. a mogyoró helyett diót.