2016. december 12., hétfő

Túrós-snidlinges rúd.




Karácsonyra a sok édes, krémes sütemény mellett azért azokra is gondoljunk, akik esetleg inkább a sósakat tartják előnyben. Én pl. minden ünnepre megsütöm a kedvenceink közül a sajtos rudat, vagy éppen a finom sajtkrémmel összeragasztott apró pogácsát. (további sós receptek a linkre kattintva olvashatóak)  A napokban viszont rábukkantam itt, egy finom túrós receptre, és rögtön meg is sütöttem. Hasonló túrós pogácsát én is gyakran sütök, így biztos voltam benne, hogy sikere lesz. A túrós tésztába került egy csokor snidling is, melytől finom ízt kapott. A tetejét bőségesen megszórtam füstölt sajttal, mely jó ropogósra sült. A túrónak köszönhetően a rudak több napig finom puhák maradnak, így ünnep előtt már 1-2 nappal megsüthetjük.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
2-3 tk só
1 marék apróra vágott snidling
15 dkg reszelt füstölt sajt (a tetejére)
1 db tojás a lekenéshez






Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg villával összenyomkodott túrót, és az apróra vágott snidlinget, majd szintén keverjük alaposan össze. (én a snidlinget ollóval vágtam össze)

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Tegyük lisztezett  felületre, majd takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig kelni. 

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, majd kenjük le az egész tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal, és ízlés szerint vágjuk fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztarudakat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)




Nagyon finom, a tésztája igen könnyű a tetején pedig ropogós a pirosra sült sajt. A snidlinget ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne, mert nagyon finom ízt ad neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése