2016. december 15., csütörtök

Narancsos kuglóf.




A karácsonyi ünnephez nálunk hozzátartozik egy finom kalács vagy éppen kuglóf is. Sütöttem már egyszerű kevert, vagy éppen kelt tésztás kuglófot, (kuglóf receptek itt) de nagy sikere volt pl. a Stollen-nek (Drezdai kalács) és a Panettone-nak is. Idén szintén egy egyszerű kevert tésztás kuglófra esett a választásom, melyet csak úgy kóstolásképpen megsütöttem, és mondhatom mind az utolsó morzsáig el is fogyott. A tésztája finom szaftos, és a narancshéjától és levétől pedig különösen finom. Ízlés szerint keverhetünk hozzá aszalt, és kandírozott gyümölcsöt is. Mivel éppen volt itthon egy doboz kandírozott gyümölcs én most azt kevertem hozzá, de az ünnepi kuglófba majd aszalt áfonya, sárgabarack, és mazsola kerül.





 Tészta hozzávalói 23 cm-es kuglóf formához:

25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
1 cs sütőpor
15 dkg vaj
1 dl tejföl
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja 
1/2 narancs leve
4 db tojás (nagy)
csipet só
kandírozott, vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint


A porcukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, és a tejfölt, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat is, majd szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, majd keverjük simára a masszát.

Végül adjuk hozzá az aszalt, vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal forgassuk, keverjük össze.

A kuglóf formát alaposan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





 Narancsos máz hozzávalói:

4-5 ek porcukor
pár kanál frissen facsart narancs és citromlé


A porcukorhoz adjunk hozzá 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges akkor adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk hogy egy sűrűbb masszát kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról.

Ezután kanalazzuk rá a teljesen kihűlt kuglófra, és ízlés szerint szórjuk meg aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk hogy a máz kissé megszáradjon.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.


4 megjegyzés:

  1. Megint csodás sütit hoztál, nagyon tetszik, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm María! Finom volt, gyorsan elfogyott, még a szomszédokat is megleptem pár szelettel.

      Törlés
  2. Ma sikerült kipróbálnom ezt a receptedet, valami eszméletlen finom, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszta! Én köszönöm hogy kipróbáltad a receptet, és nagyon örülök hogy ízlett!

      Törlés