2016. december 11., vasárnap

Mozart torta.




Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, és már csak két hét van hátra a karácsonyi ünnepekig. Lassan megkezdődik a mézesek, aprósütemények sütögetése, a krémes sütemény receptek szép sorban várakoznak hogy sorra kerüljenek, és szépen kezd összeállni az ünnepi menü is, igaz az még nálam szinte naponta változik..... Erre a hétvégére pedig egy igen egyszerű tortát sütöttem, melynek az alapötletét a Mozart bonbon adta. A nagyon csokoládés tésztát mogyorókrémmel kentem meg, majd a tetejére zöld színű marcipán került, melyre olvasztott csokoládét csorgattam. Mondhatom a végeredmény pedig a bonbonhoz hasonlóan nagyon, de nagyon finom. Mivel egy egyszerű kevert tészta melyet egyszerűen és gyorsan megsüthetünk, és a mogyorókrémmel való megkenés és a marcipánnal való bevonás sem vesz sok időt igénybe, így a karácsonyi ünnepekre bátran merem ajánlani  mindenkinek.


Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!





Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

8 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
1 tk sütőpor
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg étcsokoládé (reszelt)
3 dkg vaj (olvasztott)
5 db tojás (nagy)
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a kakaóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a csokoládét.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot.

Amikor már kemény a hab, szintén állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. 

Ezután csorgassuk hozzá az olvasztott, és kihűtött vajat, majd állandókeverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes-kakaós-csokoládés.... keveréket, és keverjük jó simára.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a torta teljesen kihűlt vágjuk el két egyforma lappá, majd töltsük, és vonjuk be.






Töltelék és bevonó hozzávalói:

20-25 dkg mogyorókrém (Nutella)
20 dkg marcipán
1/2 tubus zöld színű ételszínezék 


Az alsó tésztalapot kenjük meg ízlés szerint mogyorókrémmel, majd helyezzük rá a másik tésztalapot és azt is kenjük le vékonyan.

A marcipánt gyúrjuk alaposan össze a zöld színű ételszínezővel, majd porcukorral megszórt sütőpapíron nyújtsuk ki torta méretűre. (készen is vásárolhatunk zöld színű marcipánt, akkor csak kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki torta méretűre)

Ezután a kinyújtott marcipánt óvatosan helyezzük rá a torta tetejére, majd ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval. 





Hagyjuk pár órát állni, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.Pár napig hűvös helyen, vagy hűtőben eltartható, sőt...... az ízek még jobban összeérnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése