2016. december 4., vasárnap

Fahéjas-csokis csokoládétorta.




Advent második vasárnapján egy nagyon csokis, ám nagyon finom csokoládétortát hoztam. A tésztája egyszerű kevert tészta, melyből az őrölt fahéj, és a narancshéj sem maradhatott ki. Annak ellenére hogy csakis a tetejét vontam be csokoládékrémmel, töltelék nélkül is igen szaftos maradt a tészta, egyáltalán nem száraz, és nem fojtós. Viszont a sok csokoládénak köszönhetően egy igazi kalóriabomba. Ízlés szerint az őrölt fahéj helyett tehetünk bele pl. mézes fűszerkeveréket is, és szerintem az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét.

Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!






 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

20 dkg étcsokoládé (74%-os)
8 dkg vaj
10 dkg liszt
1 csipet só
1 tk sütőpor
6 db tojás (nagy)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 tk narancshéj (reszelt, szárított)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a vajat, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, keverjük hozzá a fahéjat és a narancshéjat, majd hagyjuk kihűlni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá keverni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, majd keverjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A tojások sárgájához adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vajas-csokis... keveréket, majd keverjük simára.

Ezután apránként adagolva, egy keverőkanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Végül szitáljuk hozzá a sóval és sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





 Csokoládé ganache (krém) hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 mk vaj


A Hulalát (v. habtejszínt) és a vajat tegyük egy edénybe, majd kevergetve melegítsük forráspontig. 

A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd adjuk hozzá a tűzről levett, forró tejszínhez, és gyors mozdulatokkal keverjük simára. 

Ezután öntsük rá a teljesen kihűlt torta tetejére, majd egyenletesen vonjuk be vele úgy, hogy kissé az oldalára is lefolyjon a csokoládé.

Az elkészült tortát tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája jó szaftos marad, nem szárad ki sütés közben. Igazi kalóriabomba, de nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése