2016. november 9., szerda

Libanyak zöldséges-májas töltelékkel, krumplisalátával.




Márton napra készülődvén, a liba minden porcikáját szeretném felhasználni, így a nyakáról lefejtett bőr is megtöltésre került. Először egy zsemlés-májas töltelékre gondoltam, végül aztán úgy döntöttem, hogy a libamáj felhasználásával, valamint némi bacon hozzáadásával, egy zöldséges tölteléket készítek. Kicsit azért izgultam, hogy majd milyen is lesz, és feltudom-e majd szépen szeletelni, de mint kiderült, feleslegesen izgultam. A pirosra sült vékony bőr összefogta a tölteléket, így hidegen szépen tudtam szeletelni, az íze pedig nagyon finom volt. Köretnek pedig egy egyszerű krumplisalátát készítettem, mely nagyon jól illett hozzá. Tálalhatjuk pl. előételként, de főételként is megállja a helyét.





 Hozzávalók:

1 db libanyak bőre
1 db libamáj (házi liba mája)
10 dkg bacon
20 dkg mexikói zöldségkeverék
őrölt színes bors
majoranna
3-4 ek libazsír  


A zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

A bacont és a libamájat vágjuk fel kisebb kockára.

A felkockázott bacont süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki.

A visszamaradt zsiradékba kezdjük el sütni a felkockázott libamájat, közben sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg majorannával. Ezután szintén hűtsük ki.

Ezután a zöldségkeverékhez adjuk hozzá a pirosra sült bacont és a libamájat, majd keverjük össze. Ha szükséges még sózzuk és borsozzuk.

A libanyak bőr egyik végét szorosan kössük be, majd töltsük meg a zöldséges töltelékkel. Ezután szintén szorosan kössük be a végét. (jól nyomkodjuk bele a tölteléket, hogy minél tömörebb legyen)

Egy kisebb tepsibe kanalazzuk bele a felolvasztott libazsírt, majd helyezzük bele a megtöltött libanyakat.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Sütés közben többször fordítsuk át, hogy minden oldala szép pirosra süljön.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és feltudjuk majd szeletelni. (szeletelésnél éles kést használjunk, mert különben szétesnek a szeletek)





Krumplisaláta hozzávalói:

50 dkg krumpli (pl. sárga)
2 dl tejföl
4-5 ek majonéz
csipet só
cukor (ízlés szerint)
csipet őrölt fehér bors


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (figyeljünk nehogy a krumplit túlfőzzük!!)

A tejfölhöz adjuk hozzá a majonézt, egy csipet sót és borsot, ízlés szerint cukrot, majd keverjük simára.

Amikor a krumpli teljesen kihűlt, öntsük rá a tartármártást, majd óvatosan keverjük, forgassuk össze. Ezután hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt libanyakat, majd kanalazzuk mellé a krumplisalátát és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése