2016. november 4., péntek

Fűszeres sertéskaraj mézes-zsályás sütőtökkel.




Pár szelet sertéskarajból, egy sütőtökből, és pár szem krumpliból, na meg persze fűszerekből, egy finom hétvégi ebédet tudunk pl. a hétvégi asztalra varázsolni. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy kellően átjárják az ízek, mielőtt a sütőbe kerülne. A sütőtöknek éppen szezonja van, így mézzel, fűszerekkel, és friss zsályalevéllel egy finom köretet tudunk készíteni a hús mellé. A fűszeres sült húshoz nagyon jól illik a mézes-zsályás sütőtök, de azt egy finom, krémes krumplipürével tudjuk csak igazán finoman feltálalni. (A recept megjelent a szeptemberi "Küldd el a Recepted!" Gizi-Receptjei rovatban)





Hozzávalók a sertéskarajhoz:

8 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
1 dl fehérbor (v. víz)

Pác hozzávalói:

2 tk koriandermag
1 tk római kömény (egész)
1 tk ételízesítő
1 nk pirospaprika
1 mk só
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk szójaszósz
1tk worcestershire szósz
1,5 dl étolaj


A hússzeleteket enyhén sózzuk be, majd hagyjuk állni, még elkészítjük a pácot.

A koriandermagot és a római köményt tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük át egy mozsárba, majd törjük alaposan össze.

Egy tálba öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a megpörkölt, és összetört magokat, a pirospaprikát, a kétféle szószt, a sót, az ételízesítőt, és nyomjuk bele a fokhagymát.

Ezután alaposan keverjük össze, és egyesével forgassuk bele a hússzeleteket, majd takarjuk le a tálat, és hagyjuk pár órát (v. egy egész éjszakát) pácolódni.

Egy tepsibe öntsük bele a bort (v. vizet) és helyezzük egymásmellé a bepácolt hússzeleteket, majd öntsük rá a visszamaradt páclevet is. Ezután alufóliával fedjük le a tepsit, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd pároljuk kb. 45 perc alatt puhára. Ekkor vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra a hússzeleteket.





Mézes-zsályás sütőtök hozzávalói:

1 közepes méretű sütőtök
1 marék friss zsályalevél
1,5 dl fehérbor (v. víz)
3-4 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
egy csipet só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
4-5 ek méz


A sütnivaló tököt pucoljuk meg, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A zsályalevelet vékonyan csíkozzuk fel.

A felkockázott tököt tegyük bele egy edénybe, öntsük fel a borral (v. vízzel), szórjuk meg a zsályalevéllel, egy csipet sóval, az őrölt fahéjjal, a szegfűszeggel, ízlés szerint őröljünk rá színes borsot, majd félig lefedve, főzzük félpuhára.

Ezután csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze, és néha megrázogatva hogy a sütőtök ne törjön össze, pároljuk még pár percig. (ezalatt a méz rákaramellizálódik a tökre, és kissé besűrűsödik)

Ameddig a hús sül, és a sütőtök fől, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré.





Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült karajszeleteket, majd kanalazzunk mellé a mézes-zsályás sütőtökből, és az ízlés szerinti köretből, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése