2016. október 3., hétfő

Fordított almás-diós csokoládétorta.




"Itt van az ősz, itt van ujra..." és nemcsak hogy itt van, de éppen a hűvös, esős oldalát mutatja éppen. Ilyenkor esik csak igazán jól a konyhában a sütő melege, na meg a finom illatos almás-diós csokoládétorta. Az összeállítása roppant egyszerű, majd kb. egy óra sütés után, már tálalhatjuk is. A kakaós, szaftos kevert tésztához pedig nagyon jól illik a fűszeres dió, és az alma.






 Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
15 dkg vaj
2 tojás (nagy)
1 dl habtejszín 


A porcukrot, a vaníliás cukrot, és a puha vajat tegyük bele a keverőtálba, majd keverjük jó habosra. 

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd csorgassuk bele a tejszínt is. 

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, és a kakaóval, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén keverjük jó simára.





 Almás-diós rész hozzávalói:

3-4 db édes alma
10-15 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
2 ek barna cukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom leve és reszelt héja


Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk ketté, és távolítsuk el a magházat. Ezután szeleteljük fel, majd csorgassuk rá a citromlevet, óvatosan forgassuk össze, hogy ne barnuljon meg. 

A darált diót keverjük össze a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a citrom reszelt héjával.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük rá a felszeletelt almát úgy, hogy lehetőleg ne maradjon rés a szeletek között. Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd szintén egyenletesen kenjük rá a tésztát is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük!!)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A kakaós tészta finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fűszeres dió és az alma.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése