2016. július 15., péntek

Töltött karalábé.




Ezen a hétvégén nyár ide vagy oda, a meteorológusok szerint bátran beüzemelhetjük a sütőt, mert jól fog esni a melege. Így készítsünk pl. töltött karalábét, melyhez válasszunk közepes méretű, zsenge karalábékat. Miután megtöltöttük, először főzzük puhára, majd irány a sütő, és a tálalásig már nincs is több dolgunk vele. Mi jó kaprosan szeretjük, így nem sajnáltam ki belőle, de ez már ízlés dolga, és a kapor akár el is hagyható.





 Hozzávalók:

4 db közepes karalábé
50 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
őrölt bors
2 tk ételízesítő
őrölt szerecsendió (el is hagyható) 
1 db tojás (nagy)
3 dl tejföl
2 ek liszt
 1 csokor kapor
víz





 A rizst enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az előfőzött rizst, a tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.

A karalábét pucoljuk meg, majd vájjuk ki a közepét.

Ezután töltsük meg a fűszeres hússal, és tegyük egy edénybe a kivájt karalábédarabokkal együtt, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje.

Ízlés szerint sózzuk, ízesítsük ételízesítővel a főzőlevet, adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, majd főzzük puhára a megtöltött karalábét. (ha maradt a húsból, akkor formázzunk kisebb gombócokat, és szintén tegyük az edénybe)

Amikor a megtöltött karalábé puhára főtt, vegyük ki a főzőléből és helyezzük egy tepsibe a karalábédarabokkal, és a húsgombócokkal együtt.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd keverjük hozzá a visszamaradt főzőlevet is. (ha túl soknak gondolnánk a visszamaradt főzőlevet, akkor vegyünk ki belőle, mielőtt hozzákevernék a tejfölös lisztet)

Ezután öntsük rá a tepsiben lévő karalábéra, majd tegyük be előmelegített sütőbe, és addig süssük, hogy a szósz besűrűsödjön a teteje pedig szép színt kapjon.

Tálalás előtt helyezzük tányérra a töltött karalábét, majd kanalazzuk köré a karalábédarabkákkal együtt a szószt, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése