2016. július 2., szombat

Patiszon zöldséges-sajtos töltelékkel.




Sárga patiszonnal maggal most találkoztam először, és örülök hogy a hagyományos helyett ezt a magot vetettem el. Gyönyörű nagy bokorrá fejlődött, és sok-sok termést hoz. Az íze pedig szerintem finomabb mint a fehér társáé. Mindenképpen tölteni szerettem volna a kis zsenge terméseket, csak az volt a kérdés, hogy milyen töltelék kerüljön bele. Végül a zöldséges változatot választottam, némi sajttal megbolondítva. Igaz hús nincs a töltelékben, mégis bátran kijelenthetem, hogy nagyon laktató, arról pedig már nem is beszélve, hogy milyen finom. Ma még rekkenő kánikula van, viszont holnapra állítólag enyhül a nagy meleg, így bevállalhatjuk pl. ebédre ezt a töltött patiszont. A töltelékbe pedig ízlés szerint hús is kerülhet, de szerintem anélkül is nagyon finom. 





Hozzávalók:

2 db zsenge patiszon
1 nagy sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
5 dkg rizs (pl. barna rizs)
10 dkg sajt (pl. gouda, trappista..)
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
csipet szerecsendió
kakukkfű
1 tk ételízesítő
1 kisebb csokor petrezselyemzöld





Zsenge patiszont válasszunk, akkor nem kell meghámozni, majd vágjuk le a kalapját és tegyük félre. 

Karalábévájóval (v. kiskanállal) vájjuk ki a magját és a húsát úgy, hogy a belseje kissé vastagabb maradjon. A magos részt dobjuk ki, a mag nélküli részét pedig tegyük félre a töltelékhez.

Ezután alaposan sózzuk meg a patiszonok belsejét, és hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja, közben pedig készítsük el a tölteléket.

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. A sajtot szintén vágjuk fel apró kockákra. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.  A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. 

Pár perc után adjuk hozzá az apró kockára vágott sárgarépát, majd a kivájt patiszon darabkákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval és kakukkfűvel, majd pároljuk roppanósra. 

Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, és pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor a zöldségek langyosra hűltek, adjuk hozzá az előzőleg puhára főzött rizst, az apróra vágott sajtot és a petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük össze.

Az előzőleg besózott patiszonokkat fordítsuk fel, hogy kifolyjon belőlük a sózástól keletkezett víz.

Ezután mindegyiket töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymásmellé egy tepsibe. Öntsünk alá kb. 1,5 dl vizet, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük készre.




Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.
 
 
 
1 adag tápanyagértéke:
 
Energia:285 kcal
 
Fehérje:  12 g

Zsír: 16 g

Szénhidrát: 24 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése