2016. július 23., szombat

Mustáros-csípős csirkecomb.




Ezen a hétvégén igencsak kedvez az időjárás a kertben való sütögetéshez, így gondolom sok helyen előkerülnek a grillek, és a tárcsák. Persze akiknek nem áll rendelkezésükre ez a lehetőség, azoknak sem kell lemondani a finom falatokról, mert a sütőben is készre süthetik a bepácolt húst. Én most pl. csirkecombot pácoltam be, melyhez a Heinz termékeit hívtam segítségül. A kissé pikánsan csípős pácba került némi friss zsálya és mentalevél, melyek még ízletesebbé tették az elkészült, szaftos húst. Tálaláskor pedig nem is kínáltam hozzá mást, mint frissen sütött házi fehér kenyeret, és kapros-tejfölös cukkinisalátát.






 Hozzávalók a pácoláshoz:

4 db csirkecomb
1 ek Heinz csípős mustár
2 tk Heinz Soja-szósz
2 tk Heinz Worcester-szósz
4 gerezd fokhagyma
2 tk koriandermag (pörkölt)
egy marék friss mentalevél
egy kisebb marék friss zsályalevél
só (ízlés szerint)
1 tk őrölt fehér bors
1,5 dl mogyoróolaj





 Az egész combokat vágjuk ketté, majd az alsó részt a csont mellett mindkét oldalán vágjuk be. A felső combrészt csontozzuk ki, majd a vastagabb résznél két-három helyen szintén vágjuk be, de vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk a húst.

Ezután sózzuk be a húst, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy a só kissé átjárja mielőtt bepácolnánk.

A koriandermagot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd rázogatva pörköljük pár pillanatig. (addig pörköljük, még elkezd pattogni) Ezután öntsük egy mozsárba, majd őröljük porrá.

A menta és a zsálya leveleket vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy tálba öntsük bele a mogyoróolajat, majd adjuk hozzá a csípős mustárt, a Soja-szószt, a Worcester-szószt, az előzőleg  megpörkölt koriandert, kb. 1 tk sót, az őrölt borsot, a felcsíkozott menta és zsályalevelet, préseljük hozzá a fokhagymagerezdeket, és alaposan keverjük össze.

Ezután egyesével forgassuk alaposan bele a combokat a pácba, majd a tálat fedjük le, és helyezzük be pár órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe, hogy a pác kellően átjárja a húsokat.





A bepácolt húst ízlés szerint szép lassan megsüthetjük kerti grillen, vagy éppen tárcsán is. Azonban akiknek ez a két lehetőség nem áll a rendelkezésükre, azoknak a sütőben való sütést ajánlanám. Az elkészült, szép pirosra sütött combok, bármelyik sütési formát is választanánk, egyaránt nagyon finom szaftosak, és omlósak.

Mielőtt hozzálátnánk a hús sütéséhez, még egyszer forgassuk meg alaposan a pácban.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá egymás mellé a bepácolt combokat, majd kanalazzuk rá a húsra a visszamaradt pácot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra.

Sütés közben, kétszer-háromszor érdemes átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen, szép pirosra süljön.
 




Tálaláskor a pirosra, szaftosra sült csirkecombokat ízlés szerint salátával, egy szelet friss kenyérrel kínáljuk. Én pl. kapros-tejfölös cukkinisalátával tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése