2016. július 12., kedd

Hideg gyümölcsleves szezonális gyümölcsökkel.




Tombol a kánikula, ilyenkor nem is vágyhatunk másra, mint egy jól lehűtött, hideg gyümölcslevesre, melyet még főzni sem kell. A szezonális gyümölcsök pedig szép sorban érnek, így már csakis az ízlésünkre van bízva, hogy melyikből készüljön a krémleves. Én a kissé savanykás meggyet, a málnát, és a ribizlit választottam, majd egyszerűen csak leturmixoltam és ízesítettem. Tálaláskor pörkölt mákkal megszórt tejszínhabbal tálaltam, mely nagyon jól illik a kissé savanykás, krémes leveshez.






Hozzávalók:

30 dkg meggy (kimagozva)
20 dkg málna
20 dkg ribizli
5 dl Hey-Ho almalé 
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
2 dl habtejszín

Tálaláshoz:
2 dl Hulala (v. habtejszín
1 ek egész mák






A meggyet magozzuk ki, szórjuk meg cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd csepegtessük le. ezután a felét tegyük félre. (érdemes már előző nap lecukrozni) 

A maradék meggyhez adjuk hozzá a málnát, és a ribizlit, majd öntsük fel az almalével, és turmixoljuk le.

Ezután szűrjük, passzírozzuk át egy szitán, hogy az apró magok, ne kerüljenek bele a levesbe. 

Miután átpasszíroztuk, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, (v. mézet) vaníliás cukrot, fahéjat, és a tejszínt, majd keverjük alaposan össze, és tegyük bele a félretett meggyet.

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy tálalás előtt kellően lehűljön.

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (amikor elkezd pattogni, rögtön vegyük le a tűzről, és öntsük át egy tányérba, nehogy megégjen) 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

Tálaláskor szedjük a hideg gyümölcslevest tányérba, majd helyezzük rá a felvert tejszínhabot, és szórjuk meg a pörkölt mákkal.


1 megjegyzés: