2016. június 4., szombat

Epres-tejfölös alagút.





Egyszerűen nem tudunk ellenállni a finom, édes epernek, így szinte minden nap készül valami finom sütemény, vagy éppen sütés nélküli desszert. A cukros-vaníliás-tejfölös eper a maga egyszerűségével eddig is az egyik kedvencünk volt, csak összekevertem és már kanalazhattuk is. Most ugyan egy kicsivel több időt vett igénybe ennek a szintén tejfölös-epres alagútnak az elkészítése, de állítom megérte kivárni, mert nagyon finom, és látványra is igencsak mutatós. Ugyan ma nincs az a nagy meleg, de ebéd után a hűtőből kivéve igencsak jólesett elfogyasztani.






 Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:


500 ml tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
12 gramm porzselatin
8 db babapiskóta
30 dkg eper





Az epret mossuk meg, csepegtessük le, majd pár darabot tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig vágjuk fel apró darabokra.

A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.

A tejszínt melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután, addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a tejfölös keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Végül tegyük bele a feldarabolt epret, majd óvatosan, hogy az eper ne törjön, forgassuk össze.

A sütőformát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd öntsük bele a tejfölös-epres keveréket.

Ezután rakjuk ki a tetejét a babapiskótával, majd hajtsuk rá a túllógó fóliát.

Helyezzük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd fordítsuk rá egy tálcára, hogy a babapiskóta kerüljön alulra. Ezután a félretett eperszemekkel ízlés szerint díszítsük, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése