2016. március 9., szerda

Tejfölös-gombás zúzagulyás.





A napokban megláttam a hentesnél a zúzát, és mivel legyen az kacsa, pulyka, vagy éppen csirkezúza mi nagyon szeretjük mindegyiket, vettem is egy kilót. Így aztán gondoltam a feléből főzök egy egyszerű és laktató levest melybe a zúza mellett került még gomba, és jó sok zöldség is. Végül az elkészült levest tejfölösen behabartam, és mivel sűrűbbre sikerült, így levesbetétet nem is tettem bele. Egy tányér leves után pedig már nem is nagyon vágytunk másra, csakis pár darab túrós palacsintára......






Hozzávalók:

50 dkg kacsazúza (lehet más szárnyas zúza is)
50 dkg gomba
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 cikk zeller (nagyobb)
2-3 db krumpli
2 db babérlevél
1 tk köménymag
1 tk pirospaprika
őrölt bors
1/2 ek liszt
2 dl tejföl
1 ek olaj
1-1,5  l víz






A zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam)

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel.

A zöldségeket és a krumpli szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. (én a zöldségeket felkarikáztam, a krumplit apró kockákra vágtam)

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a feldarabolt zúzát, és addig pároljuk még elkezd levet engedni, kifehéredni.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménymaggal és a pirospaprikával, adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük a zúzát félpuhára.

Amikor a zúza félig megpuhult, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, majd a gombát is. Addig főzzük tovább, még a zöldségek félig megfőttek. Ekkor tegyük bele a krumplit, és főzzük puhára.

A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a forrásban lévő leveshez. Óvatosan keverjük össze, főzzük még pár percig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése