2016. január 10., vasárnap

Fahéjas-mogyorós csillag.





Fahéjas-mogyorós csillag sütését azóta tervezgettem, hogy megláttam a Moha Konyha blogban, és ez nem éppen most volt. Az ünnepek közeledtével megint csak előkerült az elmentett recept, tehát most már nem halogattam tovább.  Mivel az eredeti receptben darált mandula szerepel, de az sajnos nekem éppen nem volt itthon, így gondoltam megsütöm mogyoróval, mert mit is veszíthetek..... Valóban nem vesztettem semmit, sőt mogyoróval is nagyon finomra sikerültek a csillagok. A sütőből kivéve, és kihűtve, igen csak ropogós volt, viszont pár nap elteltével egyre finomabb, puhább lett. A hab a tetején nekem nem lett szép fehér, (lehet nem légkeveréses sütőben kellett volna sütni) de ez az ízén semmit nem változtatott, és az ünnepek alatt pikk-pakk elfogyott. Persze nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy megsüssük, és éppen feltöltsük vele az üresen tátongó kekszes dobozt.





 Hozzávalók:

25 dkg darált mogyoró
10 dkg porcukor
1 tk méz
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 tojásfehérje (nagy)


Az összes hozzávalót tegyük bele a keverőtálba, majd a robotgép dagasztó karjával dolgozzuk pár perc alatt össze. 

Ezután vegyük ki a tálból, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk gombóccá.

Vágjunk le két szélesebb, és nagyobb folpack fóliadarabot, majd az egyiket szórjuk meg porcukorral. Ezután tegyük rá az összegyúrt gombócot, majd takarjuk le a másik fóliával. 

Ezután nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vegyük le a felső fóliát, és csillag kiszúróval szúrjuk ki. (a maradék masszát szintén gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szúrjuk ki.....kb. 40 db lesz belőle)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszúrt csillagokat, majd nyomjuk rá a mázat.






Máz hozzávalói:

10 dkg porcukor
1 tojásfehérje (nagy)


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd addig keverjük, még egy sűrűbb mázat kapunk.

Ezután töltsük bele egy neylon zacskóba, majd az egyik végén vágjunk rá egy pici lyukat, és óvatosan nyomjuk rá a mázat a tepsiben lévő csillagok tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit alacsonyabb hőmérsékleten szárítsuk 10-12 percig. (én légkeverésnél 100 fokon, 8 percig szárítottam)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Nagyon finom, és száraz hűvös helyen hosszabb ideig eltartható aprósütemény.


1 megjegyzés: