2016. január 15., péntek

Egészben sütött bébi pulyka.




Hosszú-hosszú évek óta nem sütöttem egészben pulykát, így aztán a karácsonyi ünnepek előtt, úgy döntöttem, hogy beszerzek egy példányt. A hentesnél időben megrendeltem a madárkát, és elkezdtem tervezgetni, hogy milyen fűszerezéssel készüljön majd el. Végül úgy döntöttem, hogy fűszervajjal kenem meg a bőr alatti részeket, kívülről pedig jó alaposan besózom, a belsejébe pedig almát és aszalt szilvát pakolok majd. A terv megvolt, sőt közben a megrendelt pulyka is megérkezett. Igaz a hentesnél azért ért egy kisebb meglepetés amikor is kiderült, hogy a megbeszélt árnál jóval többe kerül a madárka, de karácsony csak egyszer van egy évben, így nagyot nyeltem, majd leperkáltam az összeget, és hazaballagtam kosaramban a majdani ünnepi menü fő fogásával. Mivel kettőnk kapcsolata már a hentesnél megpecsételődött, így csakis abban bíztam, hogy a végeredményt ez nem befolyásolja majd. Végül is a fűszeres vajtól finom ízletes lett a hús, párolás közben kellően megpuhult, majd szép pirosra sült, mi pedig jó étvággyal elfogyasztottuk.






A hozzávalók, és a sütési idő egy 5 kg-os pulykához vannak megadva.
 

Fűszervaj hozzávalói:

10 dkg vaj
1 ek só
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1 tk bazsalikom
1 tk kakukkfű
1 mk szerecsendió
1 mk őrölt bors


A puha vajhoz adjuk hozzá a sót, a fűszereket, és az összepréselt fokhagymát, majd keverjük alaposan össze.

Ezután lazítsuk fel a pulyka bőrét, majd a fűszervajat kenjük rá a húsra. (kézzel óvatosan a bőr alá nyúlva, kenjük el a húson a vajat) 

Ezután kívülről jó alaposan dörzsöljük be a bőrt sóval, majd éjszakára tegyük hideg helyre, hogy a só és a fűszerek jól átjárják a húst.

Sütés előtt a pulyka belsejébe tegyünk bele egy cikkekre vágott almát, és aszalt szilvát, majd a lábait kössük össze.

Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy rácsot, öntsünk bele 1,5-2 dl fehérbort (v. vizet) majd helyezzük rá a pulykát. Ezután alufóliával fedjük le úgy, hogy az ne érjen hozzá a pulyka bőréhez. 

Ezután helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd 2,5-3 óra alatt pároljuk puhára a húst.

Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és kezdjük el szép pirosra sütni. A sütési idő vége felé kenjük le a pulyka bőrét olvasztott vaj és méz keverékével, majd süssük szép pirosra. (kb. 5 dkg vaj és 1 ek méz keverékével kenjük le)

Amikor a pulyka szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd takarjuk le fóliával, és feldarabolás előtt hagyjuk legalább egy fél órát állni. 

Tálalás előtt daraboljuk fel, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. (pl. krumplipürével, hercegnő burgonyával, párolt káposztával......)


1 megjegyzés: