2015. november 29., vasárnap

Fekete erdő muffin.



Advent első vasárnapjára egy egyszerű, ám nagyon finom muffint sütöttem. A fekete erdő tortájának hozzávalóit alapul véve, mert igaz a tortát is nagyon szeretem, de idő hiányában, ma csak a muffinra futotta. A tésztája nagyon csokoládés, melyet telepakoltam apróra vágott meggybefőttel, majd az elkészült muffinokat tejszínhabbal koronáztam meg. Muffint sütni a legegyszerűbb feladat, így kezdő háziasszonyok is pikk-pakk az asztalra varázsolhatják.

Békés Adventi készülődést kívánok Mindenkinek!






 Hozzávalók 12-14 db-hoz:

 20 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg kakaó (cukrozatlan)
1/ cs sütőpor
1/2 mk szódabikarbóna
5 dkg csokoládé (70%-os)
2 db tojás
10 dkg vaj 
5 dkg tejföl
1 dl habtejszín
 20 dkg meggy (cukrozott)







A csokoládét vágjuk fel apróra. Az előzőleg lecukrozott meggyet (v. meggybefőttet) alaposan csepegtessük le, majd szintén vágjuk kisebb darabokra.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, az apróra vágott csokoládéval, a sütőporral, és a szódabikarbónával.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, és a tejszínt, majd keverjük alaposan össze.

Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és szintén keverjük össze. Végül adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott meggyet, majd óvatosan forgassuk össze.

A muffin formát béleljük ki szilikonos vagy papír kapszlival, majd kanalazzuk bele az elkészült masszát. (én fagyis kanállal rakom a formába, mert szerintem úgy a legegyszerűbb)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Ameddig a muffin sül ízlés szerint verjük fel habbá a Hulalát (v. habtejszínt) majd tálalásig tegyük be a hűtőbe.

Tálalás előtt kanalazzuk a tejszínhabot a muffinra, majd díszítsük egy-egy szem meggyel, és reszeljünk rá csokoládét. Ízlés szerint olvasztott csokoládét is csorgathatunk a tetejére, de én ettől most eltekintettem.


2015. november 27., péntek

Túrógombóc.




A túrógombóc nagy kedvenc nálunk, és egy tányér leves mellé remek második fogás. Készítettem már túrógombócot eperrel a közepén, és sült cseresznyével a közepén, medvehagymával megbolondítva, vagy éppen csak egy egyszerű változatban, de ilyen habkönnyűt mint most, állítom még soha. (további túrógombóc receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) A hozzávalókat már este összekevertem, majd éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap megformáztam, majd gyöngyöző vízben (mint eddig mindig) pár perc alatt készre főztem. Ezután pirított zsemlemorzsába forgattam a pille könnyű gombócokat.... Tálaláskor fahéjas porcukorral, és tejföllel kínáltam. Ízlés szerint készíthetünk hozzá pl. vaníliasodót is, de mi kizárólag csakis tejföllel szeretjük.






 Hozzávalók 16-18 db gombóchoz:


50 dkg tehén túró (félzsíros)
12 dkg búzadara
2 ek liszt (púpozott)
2 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
1 ek porcukor
nagy csipet só
1/2 citrom reszelt héja (el is hagyható)



A túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, a lisztet, a porcukrot és vaníliás cukrot, egy nagy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, majd alaposan keverjük össze. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Ezután takarjuk le a tálat egy fóliával, majd tegyük be éjszakára (1-2 órára) a hűtőbe, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet. 

Főzés előtt vegyük ki a hűtőből a masszát, majd vizes kézzel formázzunk gombócokat. 

Egy edénybe öntsünk bőségesen vizet, majd melegítsük forráspontig. Ekkor helyezzük bele óvatosan a gombócokat, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és a gyöngyöző vízben főzzük kb. 8 perc alatt készre. (főzés közben csak óvatosan keverjük meg)

Amikor puhára főttek a gombócok, egy szűrővel szedjük ki a vízből, majd csepegtessük le, és forgassuk bele az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába.






Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

kb. 15 dkg zsemlemorzsa
3-4 ek olaj


Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett pirítsuk szép barnára. (vigyázzunk, mert a zsemlemorzsa gyorsan pirul, nehogy megégjen)

Az elkészült gombócokat forgassuk alaposan bele a zsemlemorzsába, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor az elkészült túrógombócot szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd ízlés szerint tejföllel kínáljuk.


2015. november 25., szerda

Kakukkfüves zellerkrémleves.





Nagyon szeretem a zeller ízét, így egy egyszerű, melengető krémlevest főztem ma, melyet nagyon jólesett elkanalazgatni ezen a napsütéses, bár elégé hideg napon. Mivel a zeller elég hamar megpuhul, így az egész leveskészítés nem tartott bő fél óránál tovább. A zeller kissé intenzív ízét kakukkfűvel, és babérlevéllel ellensúlyoztam, és mondhatom nagyon finomra sikerült. A leves krémességét a zsírosabb tejszín adta meg, majd tálaláskor pirosra sütött császárszalonnával kínáltam.






Hozzávalók:

25 dkg felkockázott zeller
1 db vöröshagyma
1 kisebb csokor kakakukkfű
1 db babérlevél
őrölt bors
5 dl zöldségleves alaplé
1 dl főzőtejszín (20%-os)
2 dkg vaj
1/2 ek olívaolaj
15 dkg császárszalonna (v. bacon)






A császárszalonnát vágjuk fel apró kockákra, majd az olajat aláöntve, süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, és kezdjük el a hagymát üvegesre párolni. Közben tegyük hozzá a kakukkfüvet, és a babérlevelet is.

Amikor a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá az felkockázott zellert, és pároljuk még pár percig.

Ezután öntsük fel az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.

Amikor a zeller puhára főtt, vegyük ki a levesből a babérlevelet, és a kakukkfűágakat, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel, csorgassuk meg olívaolajjal, és kanalazzuk rá a pirosra sült császárszalonnát, majd úgy kínáljuk.


2015. november 22., vasárnap

Amerikai narancsos sajttorta.




A csokoládé és a narancs remek párost alkotnak, így én szívesen sütök velük süteményt, és tortát. A sajttorta különösen nagy kedvenc nálunk, és mivel már elég régen sütöttem, így a hétvégére be is terveztem. Bevásárlásnál aztán pár szem narancs is a kosárba került, az elmaradhatatlan csokoládéval együtt, tehát már semmi akadálya nem volt a tortasütésnek. A torta összeállítása nem vett túl sok időt igénybe, inkább csak a gőzfürdőben való sütése, majd a hűtőben eltöltött pár órácska, mely után már élvezhettük is az ízek harmóniáját. Érdemes a tortát már előző nap elkészíteni, majd tálalás előtt rövid idővel előbb kivenni a hűtőből, és ízlés szerint felszeletelve kínálni.






Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

20 dkg Győri Édes keksz
5 dkg darált dió
3 dkg porcukor
10 dkg vaj


A kekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze), majd keverjük hozzá a darált diót, és a porcukrot.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és alaposan keverjük össze.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes keveréket, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el. Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, és közben készítsük el a tölteléket.






 Töltelék hozzávalói:

50 dkg mascarpone
12,5 dkg csokoládé (60%-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricakeményítő
2,5 dl tejföl
2 db tojás (nagy)
1 narancs reszelt héja


A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hagyjuk visszahűlni.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, az egész tojásokat, a reszelt narancshéjat, az olvasztott csokoládét, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és óvatosan, szintén keverjük simára.

A hűtőből vegyük ki a tortaformát, majd csomagoljuk be több réteg alufóliába. (erre azért van szükség, hogy sütés közben nehogy beszivárogjon a víz a tortaformába)

Ezután helyezzük bele egy tepsibe a becsomagolt tortaformát, majd öntsük a kekszes alapra a tölteléket.

Ezután öntsük a tepsibe annyi forró vizet, hogy a tortaforma 2/3-ig érjen. (így a torta gőzfürdőben fog készre sülni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 120 fokon süssük 60-70 perc alatt készre. (én légkeverésnél 120 fokon, 60 percig sütöttem)

Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával nehogy megégjen sütés közben!!!!!!!

Amikor a torta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, vegyük le a tetejéről az alufóliát, és csukott ajtónál hagyjuk a meleg sütőben még kb. 10 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen feltudjuk szeletelni. (én előző nap megsütöttem, és tálalásig a hűtőben tároltam.)





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint díszítsük vékonyra szeletelt narancskarikákkal, és csokoládéforgáccsal.



2015. november 20., péntek

Füstölt makréla szendvicskrém.




A hétvégi reggeli, vagy éppen vacsora elkészítéséhez szeretnék ötletet adni mindazoknak akik szeretik a füstölt halakat. Én most a füstölt, pácolt makrélát hívtam segítségül, de ízlés szerint bármilyen füstölt halból elkészíthetjük ezt az egyszerű szendvicskrémet. Nagy előnye még, hogy előre is dolgozhatunk, majd az elkészült krémet hűtőben tárolva legalább az ízek is jól összeérnek. Tálaláskor kínálhatjuk pl. friss péksüteménnyel, ropogósra sült pirítóssal, de saját magunk is süthetünk hozzá leveles tésztából kisebb kifliket.






Hozzávalók:

15 dkg füstölt, pácolt makréla
10 dkg vaj
25 dkg mascarpone
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
petrezselyemzöld (ízlés szerint)



A makrélát tépkedjük kisebb darabokra, és az esetleges szálkákat távolítsuk el.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, majd ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá frissen színes borsot, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük simára. (a citromlevet apránként csepegtessük hozzá, és közben kóstoljuk meg többször)

Adjuk a krémhez az apró darabokra tépkedett makrélát, majd óvatosan keverjük össze. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára hogy az ízek jól összeérjenek. 






Leveles kifli hozzávalói:

1 cs leveles tészta
1 db tojás (kicsi)
csipet só


 A tojást szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával enyhén verjük fel.

A leveles tésztából vágjunk két egyforma nagyságú kört. (én egy fedőt tettem rá, majd éles késsel körbevágtam)

Ezután vágjuk fel nyolc egyforma cikkre mindegyik tésztát, majd formázzuk meg. 

A megformázott kifliket helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, pár perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. 
A sütőből kivéve, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálaláskor a füstölt makrélakrémet a frissen kisült ropogós kiflivel, és ízlés szerint cikkekre vágott citrommal kínáljuk.
 
 
1 adag szendvicskrém tápanyagtartalma:
 
Energia: 167 kcal
 
Fehérje: 7 g
 
Zsír: 15 g
 
Szénhidrát: -
 
 

2015. november 17., kedd

Karamellizált alma ropogós keksszel és mascarponekrémmel.




Alma általában mindig van itthon, de gondolom ez az olcsóbbnak mondható gyümölcs mindenkinél megtalálható ősszel a kamrában. Így aztán, ha éppen nassolni való kedvünk támad egyszerűen, és rövid idő alatt elkészíthetjük ezt a desszertet. Nem kell hozzá más mint alma, pár darab ropogós keksz, tejszínhab, és mascarpone. A mascarpone krémet ízlés szerint le is cserélhetjük egy pudingos-habos krémre, melyet szintén egyszerűen elkészíthetünk. A végeredmény pedig így is, úgy is nagyon finom lesz, és percek múlva már csak az üres poharak néznek vissza ránk.






Hozzávalók 6 pohárhoz:

4 db édes alma
4 ek méz
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
2-3 db szegfűszeg
1 citrom leve

Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)

Kell még 12 db ropogós keksz. 






Az almát hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint, majd facsarjuk rá a citromlevet és keverjük alaposan össze. (én kisebb darabokra vágtam fel)

Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát. Szórjuk meg az őrölt fahéjjal, a vaníliás cukorral, a barna cukorral, adjuk hozzá a szegfűszeget, és keverjük össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd kisebb lángon, néha óvatosan megkeverve pároljuk, karamellizáljuk kb. 5 perc alatt készre, majd hűtsük ki egészen. (arra figyeljünk nehogy az alma túlpuhuljon, inkább kissé roppanós maradjon)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük össze az előzőleg felvert tejszínhabbal.

A poharakba osszuk el az előzőleg összemorzsolt kekszet, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát. (az alma levét csepegtessük le, mert különben eláztatja a kekszet)

Ezután kanalazzuk az almára a mascarponekrémet, majd díszítésként szórjuk meg a kekszmorzsával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk. (az almát, és a mascarponekrémet is elkészíthetjük előbb, majd közvetlen tálalás előtt rétegezzük csak a poharakba)


2015. november 15., vasárnap

Citromos-krémes szelet.




A boltban kapható, előnyújtott leveles tésztának köszönhetően igen egyszerűen elkészíthetjük ezt a süteményt. A tésztának ezt a sütési módját már jó régen láttam a TV-Paprika egyik adásában, és már akkor elhatároztam, hogy én is kifogom próbálni. Bizony nem siettem el, és csak most bánom igazán. A leveles tészta sütés közben nem emelkedett meg, a cukorral való szórásnak köszönhetően finom édes lett. Arról pedig nem is beszélve, hogy nagyon, de nagyon ropogós. A rövid idő alatt kisült tésztalapok közé én egy mascarponés-citromkrémet töltöttem, de ízlés szerint a krémet más ízesítéssel is készíthetjük. A végeredmény pedig, a ropogós tésztalapok közé töltött citromos krémmel, egyszerűen abbahagyhatatlanul finom.





 Hozzávaló a lapokhoz:

1 cs előnyújtott leveles tészta
1 ek porcukor


Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Ezután a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra, majd úgy szórjuk meg a porcukorral)

Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, majd szórjuk meg a maradék porcukorral, és ismételjük meg az előző műveletet. 

Ezután vágjuk fel három egyforma széles csíkra, és a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral. Ezután tegyünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (így a tészta nem emelkedik meg sütés közben, és finom ropogósra sül)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit, és a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én az alsó sütőpapírral együtt átemeltemet egy rácsra, és úgy hűtöttem ki a lapokat)






 Hozzávalók a citromos krémhez:

25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
3-4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom reszelt héjával és levével. (ízlés szerint adhatunk hozzá több cukrot, esetleg citromlevet is)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a citromos krémhez.





Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a citromos krém felét. Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit, majd ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Elkészíthetjük akár már előző nap, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. 


2015. november 14., szombat

Szűzpecsenye zöldséges-csirkemájas töltelékkel.




Elérkezett a hétvége, és ezzel együtt a nagy kérdés, hogy mi is kerüljön a vasárnapi asztalra. Én most egy olyan receptet ajánlanák melyet a sertés legnemesebbnek tartott részéből, a szűzpecsenyével készíthetünk el. A szűzpecsenyével azért sütésnél elég óvatosan kell bánni, mert igen könnyen kiszárad, és élvezhetetlen lesz eme nemes hús. A húst először óvatosan kiklopfoltam, majd befűszereztem. Ezután megtöltöttem az előzőleg előkészített zöldségekkel, a csirkemájjal, megszórtam reszelt sajttal, majd baconbe tekerve került a sütőbe. Bő fél óra alatt pedig szép pirosra sült a megtöltött hústekercs, és finom szaftos maradt. Ameddig a hús a sütőben csücsült, krumplipürét készítettem hozzá, majd tálaláskor azzal kínáltam. Szűzpecsenye híján pl. megtölthetjük a pulykamellet, csirkemellet, vagy éppen egy szép darab sertés karajt is ezzel az egyszerű zöldséges-csirkemájas töltelékkel.





 Hozzávalók:

1 db sertés szűzpecsenye
4 db csirkemáj
20 dkg mexikó zöldségkeverék
10 dkg sajt
20 dkg szeletelt bacon
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
 0,5 dl fehérbor
1,5 dl olaj





A szűzpecsenyét középen vágjuk be késsel, majd kissé szétnyitva szintén több helyen bevágva, nyissuk szét. Ezután óvatosan klopfoljuk ki, vigyázva nehogy a hús kilyukadjon.

Ezután mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a belső felét szórjuk meg szerecsendióval, majorannával, kakukkfűvel, és tegyük félre.

A mexikói zöldségkeveréket tegyük bele egy jénaiba, majd szórjuk meg egy pici sóval, és őrölt borssal, majd a mikróban, pár perc alatt pároljuk roppanósra. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, és hűtsük ki egészen.

A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra, és az inas részt távolítsuk el. Ezután egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd ízlés szerint szórjuk meg majorannával, egy csipet borssal, és sóval, majd tegyük bele a feldarabolt májat. Többször átforgatva, süssük pár percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki teljesen. (sütés közben egy fedővel takarjuk le a serpenyőt, nehogy a máj sütés közben pattogjon, és kifröccsenjen a forró olaj)

Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd függőlegesen helyezzük rá a bacon csíkokat úgy, hogy kissé fedjék egymást.

Ezután tegyük a baconre az előzőleg befűszerezett szűzpecsenyét a befűszerezett felével felfelé, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével. Ezután egyenletesen terítsük el rajta a kihűlt zöldséget, és szórjuk rá a szintén kihűlt csirkemájat, majd szórjuk meg a maradék sajttal.

A hús két végét ezután kicsit hajtsuk rá a töltelékre, majd a fólia segítségével tekerjük fel. Ezután hústűvel több helyen szúrjuk át a baconbe tekert húst, hogy sütés közben majd ne tudjon szétnyílni. (hústű helyett, spárgával is körbekötözhetjük)
Érdemes előző este elkészíteni, majd a fóliába tekerve betenni éjszakára a hűtőbe. Így az ízek jól átjárják a húst sütés előtt.

Egy tepsibe öntsük bele a visszamaradt zsiradékot, és a bort, majd helyezzük bele a megtöltött hústekercset. Ezután fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk hűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.

Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt töltött szűzpecsenyét, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én pl. krumplipürét készítettem hozzá, és azzal tálaltam.


2015. november 12., csütörtök

Sütőtök krémleves leveles-sajtos puffanccsal.




 A Márton napi bőséges libalakoma után igazán jólesett ez a könnyű sütőtök krémleves. Reggel még úgy indult, hogy egy egyszerű zöldségleves készül majd ebédre, aztán meglátva a sütőtököt, egy hirtelen ötlettől vezérelve, ezt a finom krémlevest hoztam össze. Bátran mondhatom hogy igazán jó ötlet volt, mert a selymesen-krémes leves a pirosra sütött császárszalonnával, és a ropogósra sütött sajtos puffanccsal nagyon, de nagyon finom volt.






 Hozzávalók a krémleveshez:

50 dkg kockákra vágott sütőtök
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek méz
4 db rozmaringág
5 dl zöldségalaplé
1,5 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
20 dkg császárszalonna 


A sütőtököt ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a felkockázott tököt, a felszeletelt vöröshagymát, és fokhagymát, majd tegyük rá a rozmaringágat, és csorgassuk meg a mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt aranybarnára.

Amikor a sütőtök és a hagyma is elkészült, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a rozmaringágakat, és kanalazzuk át egy tálba. Ezután adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a bort, a tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután egy szitán szűrjük át, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell. (nem muszáj átszűrni, de így sokkal selymesebb, krémesebb lesz a leves)

A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre tálalásig.






Leveles-sajtos puffancs hozzávaló:

1 cs leveles tészta
10 dkg Double Gloucester sajt (v. ízlés szerinti)
friss rozmaringág
friss zsályalevél
őrölt színes bors


Az előnyújtott leveles tésztából szúrjunk ki 8 cm-es korongokat. Ezután egymástól távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki, és szórjuk meg a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és tegyünk rá a rozmaringágból és a zsályalevélből. (ha sütés közben mégis megemelkedne a tészta, akkor az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le mielőtt megszórnánk a sajttal)

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 10-15 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg a pirosra sütött szalonnakockákkal, és a ropogósra sült sajtos puffanccsal kínáljuk.


2015. november 10., kedd

Sült libacomb zsírjában sült krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel.




A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő mi már elő libalakomát tartottunk, és természetesen Márton napján (vagyis holnap) is a libáé lesz a főszerep az ebéd készítésekor. A libacomb megsütve a legfinomabb, meg bevallom más elkészítési módjával én még nem is találkoztam. Így aztán megpróbálom minden évben, más-más fűszeres pácban előkészíteni, majd másnap szép pirosra sütni. Idén a pácba került pörkölt köménymag, borókabogyó, babérlevél...... Köretnek fűszeres libazsírban sült krumpli készült, saláta helyett pedig narancsos-mézes sütőtököt kínáltam. A szép pirosra, és ropogósra sült libacombhoz pedig nagyon jól illett mint a krumpli, mint pedig a sütőtök. (további Márton napi receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók a libacombhoz:

2 db libacomb
2-3 dl libazsír
3-4 gerezd fokhagyma
4 db borókabogyó
2 db babérlevél
2 tk só
őrölt fehér bors
1 tk ételízesítő
1 mk pirospaprika
2 tk köménymag
1,5 dl fehérbor


A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.

A köménymagot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk nehogy megégjen)
Ezután öntsük át egy mozsárba, és őröljük szinte porrá.

A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát, és az őrölt köménymagot. Ezután nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és keverjük alaposan össze. 

Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet, és a borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára (v. egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst. (a borókabogyót egy kicsit nyomjuk szét a kés lapjával, és úgy adjuk a páchoz)

Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, majd helyezzük egymásmellé a tepsibe. Ezután öntsük alá a bort, és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. két óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsük le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat. 

Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen.





Sült krumpli hozzávalói:

6-8 db sütnivaló krumpli
1 mk szerecsendió
1 mk kakukkfű
1 mk majoranna
2 tk só
a combok sütésénél visszamaradt zsír

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára. 

A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet, és a majorannát, majd keverjük alaposan össze.

A krumplit terítsük bele egy tepsibe, és öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.

Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután, óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot, és tálalásig tartsuk melegen.






Narancsos-mézes sütőtök hozzávalói:

50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
2 dl narancslé (100%-os)
1/2 narancs reszelt héja
1 darabka fahéj
4 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
3-4 ek méz


A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket, és alacsony hőfokon főzzük puhára. (arra figyeljünk nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik)

Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze. Ezután néha óvatosan megkeverve, rázogatva pár perc alatt, karamellizáljuk össze a mézzel.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.


2015. november 8., vasárnap

Pohárkrém birsalmával és sós karamellel.




Mielőtt még bárki is azt gondolná, hogy teljesen megbolondultam, kijelenthetem hogy ez nem így van. A sós karamell, melyet kenyérszalonnával,  karamellizált cukorból készítettem valami isteni finomra sikerült. Már így magában elropogtatva is finom, de a mascarponekrémmel és a birsalmával egyszerűen abbahagyhatatlan. Lehet ez sokaknak kissé bizarr összeállítás, de ha egyszer megkóstolja valaki, biztosan megváltozik a véleménye. Egy biztos, nálunk most készült először, de bizton állíthatom, hogy nem utoljára.






 Sós karamell hozzávalói:

30 dkg kenyérszalonna
4-5 ek kristálycukor



A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra, ropogósra. 

Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent, fém tálcára szórjuk rá.(így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról miután megkeményedett a karamell)

A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk szép aranybarnára. 

Ezután a forró karamellt, csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt, tördeljük apró darabokra. (én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen)






 Krém hozzávalói 4 pohárhoz:


25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl Hulala (v. habtejszín)

2 nagy birsalma előzőleg fűszeres lében puhára főzve



A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!!!)

A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá)





A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt)  


2015. november 6., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres-szaftos csirkemell sült krumplival.




Erre a hétvégére egy egyszerű, kb. egy óra alatt elkészíthető fogást hoztam, így aztán nem kell órákat a konyhába tölteni, mégis egy finom, és laktató ebédet tudunk feltálalni. A csirkemellet most nem előre pácoltam be, hanem először szép pirosra sütöttem, majd forrón került bele a fűszeres, kissé csípős pácba. A hús így is magába szívta a fűszeres ízeket, és nagyon finom omlós volt. A sült krumpli is eltérő módon készült, és annak ellenére hogy bő olajban sütöttem, egyáltalában nem szívta magába a zsiradékot. Nagy előnye még azon kívül,  hogy belepakoltam a serpenyő, és felöntöttem a hideg, igen (nem elírás!!) teljesen hideg olajjal, a sütés végéig szinte rá sem kellet nézni.






 Hozzávalók a fűszeres-szaftos csirkemellhez:

2 db csirkemellfilé
4 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
1 tk chili pasta (v. erős paprikakrém)
1 tk friss kakukkfű
őrölt színes bors


Egy jénai tálba  tegyünk három evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a citromlevet, a chili pastát (v. erős paprikakrémet) a kakukkfüvet, és egy nagyobb csipet sót, majd keverjük össze. Ezután tegyük félre.

Mindkét csirkemellfilét egy éles késsel szeleteljük fel, majd papírtörlővel töröljük szárazra. (én mindegyiket csak ketté vágtam) 

Egy serpenyőbe hevítsük fel a maradék olajat, majd helyezzük bele a hússzeleteket. Ezután kb. 10 perc alatt, süssük mindkét oldalát szép pirosra. Sütés közben ízlés szerint sózzuk, és őröljünk rá frissen színes borsot. (figyeljünk, nehogy sütés közben nagyon kiszárítsuk a húst)

Amikor a hússzeletek mindkét oldala szép pirosra sült, szedjük ki a zsiradékból, majd tegyük bele az előzőleg elkészített csípős-olajos keverékbe. Ezután alaposan forgassuk bele, majd fedjük le a jénait, és meleg helyen hagyjuk legalább egy fél órát állni a hússzeleteket a pácban, hogy az ízek kellően átjárják. (én pl. felszeletelt paradicsomot is tettem mellé az olajba, és közben egyszer átforgattam a húst, hogy mindenhol jól átjárja a pác)






Sült krumpli hozzávalói:

6-8 db sütnivaló krumpli
1 l olaj
6-8 gerezd fokhagyma
4-5 kakukkfűág
kisebb marék zsályalevél



A krumplit hámozzuk, és mossuk meg, majd töröljük szárazra.(én most pl. nem pucoltam meg, mert szép sárga színű krumplit vettem, melynek vékony a haja, így csak egy dörzsis szivaccsal alaposan megsuvickoltam)

Ezután ízlés szerint vágjuk fel hasábokra, majd szintén töröljük szárazra.

Egy serpenyőbe tegyük bele a hasábokra vágott krumplit, majd öntsük fel a HIDEG olajjal úgy, hogy jól ellepje. Ezután tegyük bele a pucolatlan fokhagymagerezdeket, majd tegyük fel a tűzre. Kezdjük el nagyobb lángos sütni, majd amikor az olaj már felforrósodott, akkor vegyük kicsit lejjebb a lángot, és így süssük tovább. (amikor elkezd sülni a krumpli, akkor keverjük meg, hogy az esetleg leragad hasábok felszabaduljanak az edény aljáról)

Amikor a krumpli már kezd szép színt kapni, akkor adjuk hozzá a kakukkfűágat, és a zsályaleveleket, majd a fűszerekkel süssük szép pirosra.

Amikor a krumpli készre sült, szűrőkanállal szedjük ki a forró olajból, és tegyük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Ezután ízlés szerint sózzuk, majd rögtön tálaljuk, hogy kívül jó ropogós, belül pedig finom puha maradjon. (állás közben a krumpli veszít a ropogóságából)   

Tálaláskor helyezzük tányérra a sült krumplit, tegyük rá a pácolt csirkemellet, és ízlés szerint szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint mellé tehetjük még a paradicsomszeleteket, és a sült fokhagymagerezdeket is, melyek nagyon finom krémesre sültek.


2015. november 4., szerda

Sült krumpli krémsajtos-hagymás töltelékkel.





A krumplit (vagyis burgonyát :) ) ezerféle képen eltudjuk készíteni, és szerintem minden háztartásban megtalálható. Legalábbis nálam mindig van a kamrában. Így aztán amikor nincs ötletem hogy mit is főzzek, vagy éppen egy húsmentes napot szeretnék beiktatni, igen gyakran hívom segítségül a krumplit. Most pl pár perc alatt előfőztem, majd a kivájt darabokat fűszeres krémsajttal, és fűszerekkel összekeverve visszatöltöttem, és sajttal megszórva, szép pirosra sütöttem. A mai ebédünk így nem volt más, mint egy egyszerű, hús nélkül készült fogás, mégis igen laktató. Ameddig a krumpli elkészült, gyorsan összedobtam hozzá egy sárgarépás-retkes-újhagymás salátát, majd azzal kínáltam.






Hozzávalók:

4 db sütnivaló krumpli (nagyobb)
1 cs újhagyma
12,5 dkg Philadelphia zöldfűszeres krémsajt
pár szál petrezselyemzöld
1 db tojás (kicsi)
őrölt fehér bors
5 dkg reszelt sajt 
1/2 ek olívaolaj






A krumplikat vágjuk félbe, és enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük langyosra. (nem kell puhára főzni, pár perc előfőzés elég)

Ezután óvatosan vájjuk ki a belsejét, majd villával kicsit törjük össze úgy, hogy azért darabos maradjon.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, és az olajon pároljuk üvegesre, majd hűtsük ki.

A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A tojást villával kicsit verjük fel. A sajtot reszeljük le.

A krémsajthoz adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a villával kicsit összetört krumplit, és az üvegesre párolt hagymát, majd szintén keverjük össze. Végül adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd óvatosan forgassuk össze.

Az elkészült krumplis tölteléket ezután kanalazzuk vissza a kivájt krumpliba, és szórjuk meg a reszelt sajttal.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük le olajjal, és helyezzük rá a megtöltött krumplikat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára.

Tálaláskor tegyük egy tányérra az aranybarnára sült krumplit, és ízlés szerinti salátával kínáljuk. Én sárgarépás-retkes-újhagymás salátával tálaltam.


2015. november 2., hétfő

Csőben sült póréhagyma fűszeres csirkemájjal.




A póréhagyma nagy kedvencem, ennek ellenére ez a csőben sült változat eddig valahogy kimaradt. Az elkészítése roppant egyszerű, mivel rövid idő alatt előfőzhetjük a hagymát, majd nyakon öntjük az elkészült besamel mártással, és a többi már a sütő dolga. Ameddig a hagyma a sütőben csücsült, fűszeres zsírban csirkemájat sütöttem hozzá, majd azzal tálaltam.






 Hozzávalók:

 2 db póréhagyma
2 merőkanál hagyma főzőlé
5 dkg vaj
10 dkg sajt
2 ek tejföl
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
petrezselyemzöld






A póréhagymának távolítsuk el a külső, zöld részét, majd a fehér részét vágjuk fel kb. 10 cm-es darabokra.

Ezután enyhén sós vízben főzzük 10-15 percig, majd szedjük ki a főzőléből és alaposan csepegtessük le.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk pár percig, arra figyelve, nehogy nagyon megpiruljon. (világos színű maradjon a rántás)

Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjunk hozzá a két merőkanálnyit a hagyma főzőlevéből, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a tejszínt, a reszelt sajt felét, ízlés szerint fűszerezzük, majd keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a mártás.

A sütőforma aljába tegyünk pár kanál mártást, majd helyezzük rá az előzőleg megfőzött póréhagymát. Ezután egyenletesen öntsük rá a maradék mártás, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Közben fűszeres zsírban süssük meg az előzőleg fokhagymás tejbe áztatott csirkemájat. (pár órán át hagyjuk a májat a fokhagymás tejbe, majd papírtörlővel töröljük szárazra mielőtt az ízlés szerint fűszerezett zsiradékba beletennénk)

Tálaláskor a mártással együtt helyezzük tányérra a póréhagymát, majd a sült fűszeres májjal kínáljuk.