2015. június 29., hétfő

Cukkinis-kolbászos tészta.




A kertben a cukkini bokrok végre ellátnak bőséges terméssel, így mostantól igen sokszor készül majd a konyhámban egy-egy cukkinis finomság. Kezdjük a hetet pl. egy nagyon egyszerű, kb. fél óra alatt elkészíthető cukkinis-kolbászos tésztával. Mivel a zsenge cukkininek, és a kolbásznak a sütéséhez sem kell pár percnél több idő, és a tészta is hamar megfől, így tényleg gyorsan elkészül, és már tálalhatunk is.






Hozzávalók:

1 zsenge cukkini
2 db debreceni 
10 dkg metélt tészta
3 db tojás
10 dkg füstölt sajt
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 ek olívaolaj






A cukkinit ízlés szerint kockázzuk fel. A kolbászt vágjuk vékony karikákra. A sajtot reszeljük le.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a reszelt sajt több mint a felét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, majd alaposan keverjük össze.

A tésztafőzéshez tegyük fel a vizet forrni, majd főzzük ki a tésztát. (vigyázzunk nehogy túlfőzzük a tésztát)
Ameddig a tészta fől, készítsük elő a cukkinit, és a kolbászt.

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és pároljuk pár percig. 

Ezután adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt, és szintén pároljuk pár percig, majd nyomjuk bele a fokhagymát, és süssük még pár pillanatig, de figyeljünk nehogy a fokhagyma megégjen.

Ezután szűrjük le a közben megfőtt tésztát, majd adjuk hozzá a cukkinis kolbászhoz, és keverjük össze. 

Zárjuk el a gázt, majd öntsük hozzá a tojásos keveréket, és óvatosan forgassuk össze, hogy jól bevonja a tésztát. (nyugodtan zárjuk el a gázt, mert a tojásnak annyi hő éppen elég ahhoz hogy rásüljön a tésztára)

Tálaláskor szedjük az elkészült cukkinis-kolbászos tésztát tányérra, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.


2015. június 27., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Lecsós szelet.




A hétvégére egyik nagy kedvencemet, lecsós szeletet készítettem. A nyár folyamán szinte minden héten főzök lecsót, hol szalonnával, kolbásszal jól megpakolva, vagy éppen csak tojással, de időnként egy-egy hússzelettel. Hallottam már lecsós szeletet sütőben készítve, vagy éppen egyszerre főzve a lecsót a hússal, és biztosan mindegyik változat nagyon finom, de én az évek alatt bevált készítési módon mit sem változtatva készítettem el most is. Tálaláskor rizst kínáltam mellé, de pl. tarhonyával is nagyon szeretjük.






 Hozzávalók:

6 szelet sertéskaraj
15 dkg császárszalonna
6 db paprika
3 db paradicsom
1 nagy vöröshagyma
őrölt bors
1 mk pirospaprika
4-5 ek olaj
1 dl víz





A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

A császárszalonnát vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A paprikát a paradicsomot, és a vöröshagymát szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe tegyük bele a felkockázott szalonnát, majd addig süssük, hogy szép színt kapjon. Ekkor szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá két evőkanál olajat, majd süssük a hússzeletek mindkét oldalát kifehéredésig. Ezután tegyük hozzá az elősütött szalonnát, majd öntsük fel a vízzel, és félig lefedve a serpenyőt, addig főzzük még a víz majdnem teljesen elfől. (ezalatt a hús félpuhára fől)

Egy másik serpenyőbe hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és addig pároljuk még kissé összeesik. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, és a paradicsomot is. Szórjuk meg egy kevés sóval, forgassuk össze, majd pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen.

Amikor a hús alól már majdnem teljesen elfőtt a víz, öntsük hozzá a lecsós alapot, majd pároljuk tovább. Közben ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. (a paprika és a paradicsom főzés közben enged annyi levet amiben készre fől)

Főzés közben többször rázogassuk meg, de ne keverjük, mert összetörnek a zöldségek. Addig főzzük, még a hús teljesen megpuhul, de a paprika roppanós maradjon.





Közben készítsünk a lecsós szelethez ízlés szerinti köret. Én rizst főztem hozzá, de pl. tarhonyával is tálalhatjuk.

Tálaláskor helyezzük a hússzeletet a tányérra, kanalazzuk rá a lecsót, tegyük mellé a köretet, majd úgy kínáljuk.


2015. június 25., csütörtök

Egyik receptem megjelent a goodfood magazin júliusi számában!



Nagy megtiszteltetés ért a minap, ugyanis egyik receptem nyomtatásban is megjelent a júliusi goodfood  magazin hasábjain. Eddig is szívesen lapozgattam a magazint, ötletek gyűjtve a sütéshez-főzéshez, és több receptet (igaz sokszor kissé az ízlésemre alakítva) el is készítettem. Arra viszont soha nem gondoltam, hogy egyszer majd az én, egyszerű receptem is megjelenik a lapban.

A magazin lapozgatása közben többször is megakadt a szemem a "JÁTÉK" felhíváson, és először csak kacérkodtam a gondolattal, hogy én is benevezem az egyik receptemet, aztán el is vetettem a gondolatot. (gondolván, hogy mit is keresne az én egyszerű receptem egy ilyen híres magazinban) Végül mégis úgy döntöttem, hogy az esélytelenek nyugalmával elküldtem a receptemet. Akkor ért csak igazán meglepetés, amikor Ördögh Bálint főszerkesztő megkeresett levélben, gratulált és közölte a szenzációs hírt, miszerint az én receptemet, és saját készítésű fotómat választották ki, és jelenhet meg az "Olvasónk küldte" rovatban. Már a hír olvasásakor nagyon, de nagyon boldog voltam, most pedig hogy már a kezemben is tarthatom a magazint, ez az érzés csakis fokozódik.

Köszönöm Ördögh Bálint főszerkesztőnek, és a goodfood magazin egész Csapatának a megtiszteltetés!!!


A recept pedig nem más, mint egy egyszerű Quiche lorraine frittata, melyet a linkre kattintva elolvashat, és ha kedvet kap hozzá, el is készíthet mindenki.






2015. június 22., hétfő

Cseresznyés-sajtkrémes sütemény.




A hétvégén a cseresznyedömpingnek köszönhetően természetesen csakis cseresznyés sütemény kerülhetett a tányérunkra. A tészta egy egyszerű kevert tészta, dióval, fahéjjal, és citromhéjjal megbolondítva. Mielőtt a sütőbe került volna ez az egyszerű tészta, mely már így magában megsütve is finom, én még megpötyögtettem némi sajtkrémmel, és bőven megszórtam magozott cseresznyével. A végeredmény pedig egy finom szaftos sütemény, melynek bizony nem lehetett ellenállni. Cseresznye helyett ízlés szerint megszórhatjuk meggyel, vagy éppen sárgabarackkal is.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
5 dkg darált dió
17 dkg vaj
4 db tojás (nagy)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
75 gramm natúr  joghurt 
1 citrom reszelt héja
1 mk őrölt fahéj


A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.

A darált diót keverjük össze a reszelt citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal.

A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és külön-külön mindegyikkel keverjük alaposan össze.

Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a joghurtot, majd először kanalazzuk hozzá a diós keveréket, végül pedig a sütőporos lisztet. Addig keverjük (1-2 perc), hogy egy sima masszát kapjunk.

Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.






Sajtkrémes réteg hozzávalói:

20 dkg mascarpone (v. zsíros sajtkrém)
1 ek porcukor
1 db tojás (nagy)

Kell még hozzá 50 dkg kimagozott cseresznye.


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és az egész tojást, majd keverjük össze, de arra figyeljünk nehogy túl folyós legyen. (én fakanállal csak nagyjából kevertem össze, így nem lett folyós)

Ezután a mascarponés keveréket kisebb halmokba kanalazzuk rá a tesiben lévő tészta tetejére. Végül pedig szórjuk meg a kimagozott cseresznyével.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 60 percig, tűpróbáig. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, akkor takarjuk le egy fóliával, (v. sütőpapírral) és úgy süssük tovább, nehogy megégjen. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le fóliával)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. június 20., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Citromos-mézes sült csirkecomb.




A hétvégére mindenképpen sült csirkecombot terveztem be, és már csak az volt a kérdés, hogy milyen ízesítéssel pácoljam be. Nemrégiben olvastam valahol egy mézes-citromos pácot, így gondoltam teszek egy próbát. Először kicsit soknak gondoltam a pácoláshoz a mézet, de mivel a receptben 2 dl volt írva, így én sem változtattam a mennyiségén. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy esetleg túl édeskés lesz a hús, de ez közel sincs így. A citrom, a méz, és a fűszerek remekül összeillettek, és a hús nagyon finomra és szaftosra sült. Én köretnek sütőben sütött, fűszeres-fokhagymás újkrumplit sütöttem a combok mellé, de pl. rizzsel, vagy éppen krumplipürével is kínálhatjuk.





Hozzávalók:

4 db csirkecomb
2 db citrom
2 dl méz
őrölt fehér bors
bazsalikom (szárított)
1 dl olaj


A csirkecombokat mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

Az egyik citrom levét facsarjuk ki, majd adjuk hozzá a mézet, az olajat, ízlés szerint bazsalikomot, és keverjük alaposan össze.

Ezután forgassuk meg alaposan a combokat a pácban, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják a húst.

Sütés előtt szintén forgassuk át a combokat, majd helyezzük egymásmellé a tepsiben. A másik citromot vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük rá a combokra a citromkarikákat. Ezután öntsük rá a visszamaradt pácot, majd fedjük le egy fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. egy óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra. (a párolási idő függ a combok méretétől is!!)






Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült csirkecombot, és a fűszeres-fokhagymás sült újkrumplit, majd úgy kínáljuk. (ízlés szerint más köretet is készíthetünk hozzá)


2015. június 18., csütörtök

Mogyorókrémes csokoládétorta.




Végre itt a nyár, és egymás után érnek a gyümölcsök, melyekből szinte naponta készül valamilyen sütemény. (eper, cseresznye, meggy....) Én most mégis egy nagyon csokoládés, és nagyon krémes tortára vágytam már. A receptjeim között keresgélve aztán rábukkantam erre a tortára melyet bizony már jó régen kinéztem magamnak Pici Juci Cukrászdájában. Így aztán megsütöttem a csokoládés tortalapot, majd a mogyoróvajas krémet a saját ízlésünkre átalakítva készítettem el. Persze a tetejéről sem maradhatott el a csokoládé, mert ugye csakis úgy kerek az egész. :) A torta pedig nagyon csokoládés, nagyon krémes, és legfőképpen nagyon finom volt.






 Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg csokoládé (70%-os)
2 db tojás
1,5 tk holland kakaó


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze. 

Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább.

Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó keverés mellett, kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük simára, majd öntsük bele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 18 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






 Mogyorókrém hozzávalói:

15 dkg mogyoróvaj
10 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1 kk vaníliaaroma
3 dl Hulala (v. habtejszín)


A mogyoróvajat keverjük simára a porcukorral, a vaníliaaromával, és a mascarponéval. (ízlés szerint több cukrot is tehetünk hozzá)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként óvatosan keverjük hozzá a mogyoróvajas keverékhez. (amennyiben habtejszínt használunk akkor habfixálót, vagy esetleg zselatint is keverjünk hozzá, mert különben nagyon lágy lesz a krém!!!!)

A teljesen kihűlt tésztát tegyük vissza az előzőleg sütőpapírra kibélelt tepsibe, majd kanalazzuk rá a mogyorókrémet. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Én előző délután csináltam meg, majd másnapig a hűtőben pihent)






Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg csokoládé (70%-os)
1 dl habtejszín
1 mk vaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a tejszínt, és a vajat. Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, olvasszuk össze.

Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük ki.

A tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk, kenjük rá a kihűlt csokoládés ganache-t.  Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a ganache teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az elkészült tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. június 17., szerda

Spárgás-túrós levél.




Sajnos végéhez értünk a spárgaszezonnak, így ez az idei utolsó recept melyet elkészítettem. A készen vásárolt leveles tésztának köszönhetően csak a fűszeres-túrós tölteléket kellett összekeverni, és a spárgát pár perc alatt előfőzni. A spárgát ritkán főzöm elő, mert ha friss, és zsenge akkor a sütési idő alatt megpuhul, de most inkább az előfőzés mellett döntöttem. Így sem tartott bő fél óránál tovább, és már tálalhattam is a ropogósra sült, túrós töltelékkel töltött tésztát, melyhez nagyon jól illet a spárga. (további spárgával készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)





 Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1 cs spárga (kisebb)
25 dkg túró
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás
őrölt fehér bors
szerecsendió (csipet)





A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét. Ezután alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi enyhén sós vízzel hogy ellepje. Forrásponttól számítva, főzzük 4-5 percig, majd szűrjük le, és öntsünk rá hideg vizet, hogy minél előbb lehűljön. (vigyázzunk nehogy túlfőzzük)

A túróhoz adjuk hozzá a reszelt sajt felét, az egész tojást, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd keverjük alaposan össze.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk fel négy egyforma darabra. Ezután a szélétől kb. 2 cm-re vágjuk körbe úgy, hogy figyeljünk arra, hogy a tésztát ne vágjuk át egészen.
A tésztalapokat ezután tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Az összekevert túrós tölteléket ezután osszuk el, és kenjük rá a négy tésztalapra, majd rakjuk rá az előzőleg megfőzött spárgát. Ezután szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd úgy kínáljuk.


2015. június 15., hétfő

Citromos spárgakrémleves.




Egyszerű krémleves, melyet kb. harminc perc alatt elkészíthetünk, így a hőség idején. A citromtól egy kissé savanykás ízvilág pedig remekül illik a spárgához. Ízlés szerint tálalhatjuk melegen, vagy mint most én a nagy melegre való tekintettel, éppen csak langyosan.






Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
1 cs újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
 2 dl tejföl
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors
1 ek olívaolaj
8 dl víz






A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

Ezután vágjuk le a bimbókat, és tegyük félre. A maradék szárrészt, vágjuk fel kisebb darabokra.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a feldarabolt spárgaszárat, majd keverjük össze és pároljuk tovább. Közben reszeljük hozzá a citromhéjat, nyomjuk bele a citromlevet, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük roppanósra a szárrészt. Ekkor tegyük bele a levesbe a félretett bimbókat, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. (figyeljünk,nehogy túl puhára főzzük a bimbókat!!!)

Amikor a bimbók roppanósra, a szárrész pedig puhára főtt, vegyük le a levest a tűzről, majd szedjük ki a bimbókat, és tegyük félre.

A leveshez ezután adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor tegyük vissza a bimbókat, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen a levest. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérokba, majd úgy kínáljuk. Nagy hőség idején éppen csak langyosan, vagy ízlés szerint hidegen is tálalhatjuk.


2015. június 12., péntek

Spárgás-tonhalas saláta.




Lassan a vége felé közeledik a spárgaszezon, pedig még annyi ötletem lenne, hogy mit is készítsek belőle. Mivel ma megint rekkenő a hőség, és ilyenkor nemhogy nagyobb főzőcskézéshez nincs kedvem, de még nagyon enni sem. Mivel adott volt a spárga, így gondoltam összedobok ebédre egy egyszerű salátát. Igaz a hozzávalókat először meg kell főzni, de szerencsére csak pár perces főzésekről van szó, így a meleg ellenére bátran bevállaltam. Az egész salátakészítés pedig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattuk is.





 Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
8 db újkrumpli (közepes)
1 db tonhal konzerv (sós lében)
2-3 db paradicsom
5-6 db salátalevél
4 db tojás


A spárgát hajlítsuk meg, pattintsuk le a fás részét, és laposan mossuk meg, majd öntsük fel enyhén sós vízzel, és 3-4 perc alatt főzzük roppanósra.  Ezután szedjük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön, és a szép zöld színe megmaradjon. 
Amikor már teljesen kihűlt, szedjük papírtörlőre, és hagyjuk leszáradni.

Az újkrumplit mossuk meg, és közben egy dörzsis szivaccsal alaposan dörzsöljük át. Ezután vágjuk fel kockákra, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

A tojásokat szintén pár perc alatt főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe hogy minél előbb lehűljön. Végül pucoljuk meg, és vágjuk félbe. (ízlés szerint negyedelhetjük is)

A salátaleveleket mossuk meg alaposan, majd csepegtessük és szárítsuk le.

A paradicsomot ízlés szerint szeleteljük fel.

A tonhalat tegyük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le. Ezután csipkedjük kisebb darabokra.





  Öntet hozzávalói:

4-5 ek méz
1/2 citrom leve
2 tk magos dijoni mustár
csipet só
csipet őrölt bors
2 ek olívaolaj


 Az öntet hozzávalóit tegyük bele egy kisebb tálkába, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint édesebbre is készíthetjük)

Én saját készítésű pitypang  mézet használtam az öntet készítéséhez (recept a linkre kattintva megtalálható) de ízlés szerint bármilyen mézzel készülhet.





Tálalás előtt tegyük egy tálba a krumplit, csipkedjük hozzá a salátaleveleket, majd öntsük rá az öntet több mint a felét és alaposan forgassuk össze. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, a spárgát, és a tonhaldarabokat, majd óvatosan forgassuk össze. Végül helyezzük rá a félbevágott főtt tojást, majd locsoljuk meg a maradék öntettel, és úgy kínáljuk.


2015. június 10., szerda

Emeletes Pavlova torta gyümölcsökkel.




Ezt az emeletes Pavlova tortát akár úgy is jellemezhetném, hogy három emeletes élvezet. A kívül ropogósra sült habcsók, a mascarponekrémmel, és a gyümölcsökkel annak ellenére hogy egy kalóriabomba,  egyszerűen abbahagyhatatlan. Én most az utolsó érett eperszemekkel, az éppen most érő fekete faeperrel, (erre felénk szedernek hívják) és cseresznyével pakoltam meg a rétegeket, de ízlés szerint más gyümölcsöt (gyümölcsöket) is választhatunk. A szeletelésről pedig csak annyit, hogy lehet nem lesznek szép, és formás szeletek, de az ízek ezt a kis szépséghibát falatozás közben garantáltan feledtetik velünk.






Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:


 3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 ek kukoricakeményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a kukoricakeményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (kanállal kis csúcsokat formázzunk rá)

Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






 Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:


  5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek kukoricakeményítő (púpozott)
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a kukoricakeményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg (kanállal kis csúcsokat formázzunk rá)

Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






Mascarponekrém hozzávalói:

35 dkg mascarpone (lehet több is)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2 dl Hulala (v. habtejszín)

Gyümölcs ízlés szerint. (én epret, cseresznyét, és fekete faepret (szedret) pakoltam rá.


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az ízlés szerint választott gyümölcsöket alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzunk rá ízlés szerint a mascarponekrémből, és rakjuk ki a gyümölcsökkel.

Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémből, és rakjuk ki a gyümölcsökkel.

Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a maradék krémet, és pakoljuk rá a maradék gyümölcsöt.

Tálalás előtt éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (lehetséges hogy nem tudunk majd szép szeleteket vágni, viszont a torta olyan finom, hogy ezért kárpótol majd bennünket)


2015. június 8., hétfő

Joghurtos csokoládékrém epervelővel.




Szikrázó napsütéssel, és mondhatni rekkenő meleggel indult ez a hét, ezzel is kedvezve az eper érésének. A nagy melegben pedig bizony jól esik egy hideg pohárkrémet elkanalazgatni, így aztán ebéd utáni desszertnek nem is készülhetett volna más. Nemrégiben bukkantan rá Boldog Kukta blogjában egy joghurtos pohárkrémre, majd kissé a saját ízlésünkre formálva készítettem el. Én pl. kihagytam a bazsalikomot, mert igaz szeretek új ízeket kipróbálni, de tartottam tőle, hogy ezzel csak én vagyok így. Tehát a bazsalikom nálam kimaradt, kicsit más lett az ízesítése, de ez semmit nem változtatott a pohárkrémen, mert jól lehűtve nagyon, de nagyon finom volt így is.






Hozzávalók a joghurtos csokoládé krémhez:

3,5 dl citrom ízű joghurt (3 db Danone)
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
1 dl tej
2 cs vaníliás cukor
10 gramm zselatin (por)


A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük le, és keverjük simára a joghurttal. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejet, és a zselatint.

Ezután kevergetve melegítsük forráspontig, majd öntsük bele a poharakba. (melegítés közben a zselatin szépen feloldódik)

A meleg krémet hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.





Epervelő hozzávalói:

50 dkg eper
10 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 csipet őrölt fahéj
1,5 dl víz
10 gramm zselatin (por)


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe a nagyobb szemeket.

Ezután öntsünk hozzá 1 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd forraljuk fel, és főzzük kb. 2 percig. (tovább ne nagyon főzzük, mert szétesnek az eperszemek)

A maradék vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.

Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük össze, és hűtsük le, hogy éppen csak langyos legyen.

Vegyük ki a hűtőből a megdermedt krémet, majd kanalazzuk rá az epervelőt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy az epres réteg is teljesen megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az elkészült pohárkrémet, majd rögtön kínáljuk.


2015. június 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Spárgás-újhagymás pite.




Tudom, tudom, hogy éppen tombol a kánikula, én mégis a hétvégi receptajánlóba egy omlós tésztájú, sós pitét hoztam, melyet spárgával és újhagymával pakoltam meg, majd fűszeres tejszín és tojás keverékével öntöttem nyakon. A tésztát a nagy melegre való tekintettel most sem sütöttem elő, (csak ritka esetben sütöm elő a pitetésztát, és így is tökéletesre sül) ezzel is csökkentve a sütési időt, de a töltelék így sem áztatja el a tésztát, és az finom omlós lesz. Én most kihasználva hogy még kapható spárga, és újhagyma, így ezekkel a zöldségfélékkel pakoltam meg a pitetésztát, de ízlés szerint le is cserélhetjük pl. paradicsomra, cukkinire......







Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
2 ek szezámmag
1 mk só

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a szezámmagot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal, gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor egy pici hideg vizet adjunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe piheni.






Töltelék hozzávalói:

1 kisebb csomag zöld spárga
1 cs újhagyma
3 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
csipet szerecsendió
2 db tojás (nagy)
1 tk liszt


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le. 

Az újhagyma zöld szárát vágjuk le, és a külső levelét távolítsuk el. (ha nagyobbak a hagymák, akkor vágjuk félbe)

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd keverjük simára a liszttel. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy jó csipet szerecsendióval, majd adjuk hozzá a tejszínt, és szintén keverjük simára.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd ízlés szerint helyezzük rá a spárgát, és az újhagymát. Ezután óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük langyosra.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2015. június 3., szerda

Citromos-epres túrótorta. (sütés nélküli)




A nyár slágere is  lehet ez az egyszerű, sütés nélküli túrótorta, melyet ízlés szerint szezonális gyümölccsel készíthetünk el. Mivel most éppen az eper érik, így a citromos-túrós alapkrémbe, és a torta tetejére eper került. A torta alapja készülhet babapiskótából, vagy éppen kekszből. Az én választásom most a babapiskótára esett, de a kekszes változat is finom. A torta elkészítése nem egy bonyolult feladat, több időt csakis a várakozás vesz igénybe, még a torta a hűtőben pihen, hogy kellően megdermedjen, és szeletelhető, majd fogyasztható legyen. Nagy melegben pedig nincs is finomabb mint egy jól lehűtött, gyümölcsös tortaszelet.







 Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

10 dkg margarin
20 db babapiskóta
1-2 ek tej (hideg)


A babapiskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott, forró margarint, és keverjük alaposan össze. Ezután kanalanként adjuk hozzá a tejet, hogy könnyen összeálljon a tészta.

Ezután egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük és lapogassuk tenyérrel egyenletesen el a piskótás keveréket.

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a piskótás alap. Végül vegyük ki a hűtőből, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a tortaformába.






 Citromos-epres rész hozzávalói:

2 dl hideg víz
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)

A pudingot a vízzel keverjük simára, majd kevergetve főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen.


25 dkg túró
15 dkg porcukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 cs vaníliás cukor


A túrót a cukorral, a citromlével, és a citromhéjjal keverjük simára, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.


1 dl víz
10 g zselatin (por)


A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük hozzá a túrós-pudingos masszához, és szintén keverjük alaposan össze.


5 dl Hulala (növényi tejszín)
50 dkg eper

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és kb. a felét daraboljuk fel. A nagyobb szemeket vágjuk félbe, és tegyük félre a díszítéshez.

A Hulalát verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.
(ízlés szerint habtejszínnel is készíthetjük)

Ezután a feldarabolt epret adjuk hozzá a habos krémhez, és óvatosan forgassuk össze.


Végül a babapiskótás alapra kanalazzuk rá az epres-túrós tölteléket, és egyenletesen simítsuk el a tetejét, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük rá az előzőleg félbevágott eperszemeket. Ezután öntsük le tortazselével, majd szintén tegyük be a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.  (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint készítsük el)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. június 2., kedd

Pizza spárgás-sonkás-paradicsomos feltéttel.




Pizza készült ma ebédre, és mivel még javában tart a spárgaszezon, így most a paradicsomos szósz helyett, spárgás-mascarponés szósz került a tésztára. A szószhoz csak a spárgaszárát használtam fel, így feltétnek a levágott spárgabimbókat egy kevés sonka, és paradicsom társaságában pakoltam a kelt tésztára. Természetesen a sajt sem maradhatott le, mellyel a sütési idő vége felé szórtam meg. A vékonyra nyújtott, ropogós szélű tészta ezzel a nem szokványos feltéttel bizony elnyerte a tetszésünket, és rövid idő múlva, már morzsája sem volt.







 Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
1 ek olaj
1,5 dl víz (langyos)
1,5 dkg friss élesztő
1 kk cukor
1 mk só


Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros vízbe, majd keverjük össze, és öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá az olajat.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a folyadék tetejére. Ezután a robotgép dagasztó szárával, pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután a megdagasztott tésztát osszuk el három egyforma részre, formáljuk gombóccá, majd helyezzük rá egy nagyobb, olajjal lekent tálcára, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen, kelesszük egy órán át.

Amikor a tészta megkelt, mindegyiket nyújtsuk ki vékonyra, majd kanalazzuk rá a szószt, és pakoljuk rá a spárgát, sonkát, paradicsomot.






Feltét hozzávalói:

1 cs zöld spárga
paradicsom (ízlés szerint)
vékonyra szeletelt sonka (ízlés szerint)
30 dkg mascarpone
őrölt fehér bors
10 dkg reszelt sajt
1-2 ek olívaolaj


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

Ezután a bimbókat vágjuk le, majd tegyük félre. A maradék szárrészt, vágjuk kisebb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.

Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze.

Ezután a vékonyra nyújtott tésztákat spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd egyenletesen kanalazzuk rá a spárgás-mascarponés szószt.

Ezután csipkedjük rá a sonkát, pakoljuk rá az előzőleg levágott bimbókat, az ízlés szerint felszeletelt paradicsomot, és szintén spricceljük le egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. 
A sütési idő vége felé ízlés szerint szórjuk meg a reszelt sajttal, majd úgy süssük készre.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.