2015. december 16., szerda

Zserbógolyó.




A zserbót nagyon szeretjük, így ez az ízekben hasonló, sütés nélküli golyó is a kedvencükké vált az évek során. Roppan egyszerű elkészíteni, mivel a hozzávalókat csak pikk-pakk összekeverjük, majd a megformázott golyókat olvasztott csokoládéba forgatjuk. Az ünnepek előtt már pár nappal elkészíthetjük, mert minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek. Egy szép díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk ezt a finom édességet.






Hozzávalók 26 db diónyi golyóhoz:

20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg darált dió
2 ek sárgabarack lekvár
1 cs vaníliás cukor
1 ek méz
2 ek porcukor
1 dl rum
20 dkg tortabevonó csokoládé
1 ek étolaj






Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel nagyon apróra, majd öntsük rá a rumot, és addig hagyjuk állni, még teljesen magába szívja.

A darált diót tegyük bele egy tálba, és adjuk hozzá a mézet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sárgabarack lekvárt, és a rumba áztatott aszalt sárgabarackot, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát. 

Ezután enyhén vizezzük be a tenyerünket, és formáljunk diónyi golyókat, majd tegyük egy fóliával bélelt tálcára. (érdemes minden golyónál éppen csak bevizezni a kezünket, mert úgy biztosan nem ragad rá a massza)

Ezután tegyük be a fagyasztóba kb. 1 órára, hogy kellően lehűljön, és könnyen tudjunk majd báni vele a csokoládéba forgatáskor.

Egy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá az étolajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel.

A megdermedt golyókat vegyük ki a fagyasztóból, majd egyesével forgassuk bele az olvasztott csokoládéba. Ezután tegyük egy sütőpapírra, és hagyjuk a csokoládét teljesen megszáradni. (pl. beleszúrhatunk egy fogpiszkálót, majd a csokoládéba forgatás után, beleszúrhatjuk egy hungarocellbe, és úgy hagyjuk még a csokoládé megszárad a golyón)

Az elkészült golyókat tegyük egy bonbon tartóba majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltarthatjuk, vagy éppen celofánba csomagolva el is ajándékozhatjuk.  


2 megjegyzés:

  1. Most rögtön hozzálátok...ismét köszönet a szuper ötletért,még soha nem csalódtam,ha tőled választottam bármit is :) Boldog ünnepeket kívánok Nektek!Ölellek: Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Heni, nagyon köszönöm hogy több receptemet is elkészítetted már. Reménykedem benne, hogy ebben sem kellett csalódnod, és már az újabb adag készítését fontolgatod.
      Meghitt, békés ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak!
      Ölelek: Gizi (Éva)

      Törlés