2015. december 8., kedd

Mákos-marcipános aprósütemény meggyel.






A mákos-marcipános keksz (recept itt megtalálható) tésztáját alapul véve készült ez az aprósütemény, melybe került pár szem meggybefőtt is. A mákot most is megpörköltem, majd úgy daráltam le. Ettől még finomabb ízt kapott. Az édes-mákos tésztához pedig nagyon jól illik a kissé savanykás meggy. Ízlés szerint, vagy éppen meggybefőtt hiányában megtölthetjük a tésztát savanykás, kissé keményebb (pl. sütésálló) lekvárral is. A tölteléktől a tészta természetesen nem lesz olyan ropogós mint a keksz esetében, de így is nagyon finom.





 Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg darált mák
5 dkg marcipán
1 tk sütőpor
10 dkg vaj (hideg)
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 ek tejföl
1 db tojássárga (nagy)
csipet só





A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. Ezután daráljuk le.(vigyázzunk, nehogy a mák megégjen, egy pár pillanat elég ahhoz hogy kellően megpörkölődjön!!!)

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (én derelyevágóval vágtam fel)

Ezután a feldarabolt tésztának a felére helyezzünk 1-2 szem meggybefőttet, majd fedjük be a maradék tésztával úgy, hogy a széleket óvatosan nyomkodjuk össze. (így sütés közben nem nyílik majd szét a tészta)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megtöltött tésztát. (sütés közben a tészta nőni fog)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a meggy helyett keményebb lekvárral is megtölthetjük.  Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése