2015. december 20., vasárnap

Kapucíner szelet.





Advent 4. azaz utolsó vasárnapjához érkeztünk, és már csak pár nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Nagy erővel megkezdődött nálam, na meg gondolom ezen a hétvégén már javában mindenkinél a bejglisütés, és az aprósütemények készítése. A sok apróság mellett, azért szakítottam időt, ennek a finom, krémes süteménynek az elkészítésére is. A tésztája egy egyszerű kevert tészta, melyet kettévágtam, és kétféle krémmel töltöttem meg. Persze a csokoládé sem maradhatott le a tetejéről, így lett teljes a sütemény, és az ízhatás. A sütemény pedig nem csak finom, és mutatós, de szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.






Tészta hozzávalói 32x22 cm-es tepsihez:

10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaó (cukrozatlan)
8 gramm sütőpor (1/2 csomag)
6 db tojás
1 dl étolaj


A tojások sárgáját keverjük jó habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos.... keverékhez.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, majd 2-3 kanálnyit adjunk hozzá a masszához, és alaposan keverjük össze. (így a sűrűbb massza, kissé lágyabb lesz majd)

Ezután a maradék habot apránként, óvatosan keverjük (forgassuk) össze a masszával.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A megsült tésztát, hagyjuk pár percig a nyitott ajtajú sütőben, majd vegyük ki, és sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, egy éles késsel, óvatosan vágjuk ketté a tésztát, majd töltsük meg a kétféle krémmel.





Krém hozzávalói:

2 cs tejszín ízű pudingpor
5 dl tej
25 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
1 ek holland kakaó
1 cs instant kávé (kb. 2 dkg)


 A porcukrot keverjük simára a margarinnal, majd tegyük félre.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.

Ezután kevergetve, hűtsük ki teljesen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor teljesen sima állagú lesz, és csomómentes az elkészült krém)

A teljesen kihűlt pudingot ezután apránként keverjük hozzá az előzőleg simára kevert cukros-margarinhoz. Amikor a krém már jó habos, akkor osszuk el két egyenlő részre.

Ezután az egyik fele krémhez adjuk hozzá a kakaót, a másik fele krémhez pedig az instant kávét, majd mindkettőt keverjük simára.

Az egyik tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük el rajta a világos színű, kávés krémet.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és szintén egyenletesen kenjük el rajta a sötét színű, kakaós krémet, majd tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.






Csokoládémáz hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60%-os)
1 dl tejszín
2 dkg vaj

A csokoládét tördeljük apróbb darabokra, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Ezután gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

Az elkészült mázat ezután óvatosan öntsük rá a sütemény tetejére, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.






Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen, vagy hűtőben 3-4 napig eltartható.


2 megjegyzés:

  1. Hú de jól néz ki nagyon finom lehet!
    A csokibevonathoz milyen tejszínt szoktál használni?
    Jó készülődést,és Kellemes Ünnepeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!
      A csokibevonathoz habtejszínt használok, mert attól selymesebb lesz, mint a főzőtejszíntől. Ha éppen Hulala van itthon, akkor azt adom hozzá.

      Neked is jó készülődést és Meghitt, Békés Ünnepeket Kívánok!

      Törlés