2015. november 17., kedd

Karamellizált alma ropogós keksszel és mascarponekrémmel.




Alma általában mindig van itthon, de gondolom ez az olcsóbbnak mondható gyümölcs mindenkinél megtalálható ősszel a kamrában. Így aztán, ha éppen nassolni való kedvünk támad egyszerűen, és rövid idő alatt elkészíthetjük ezt a desszertet. Nem kell hozzá más mint alma, pár darab ropogós keksz, tejszínhab, és mascarpone. A mascarpone krémet ízlés szerint le is cserélhetjük egy pudingos-habos krémre, melyet szintén egyszerűen elkészíthetünk. A végeredmény pedig így is, úgy is nagyon finom lesz, és percek múlva már csak az üres poharak néznek vissza ránk.






Hozzávalók 6 pohárhoz:

4 db édes alma
4 ek méz
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
2-3 db szegfűszeg
1 citrom leve

Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)

Kell még 12 db ropogós keksz. 






Az almát hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint, majd facsarjuk rá a citromlevet és keverjük alaposan össze. (én kisebb darabokra vágtam fel)

Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát. Szórjuk meg az őrölt fahéjjal, a vaníliás cukorral, a barna cukorral, adjuk hozzá a szegfűszeget, és keverjük össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd kisebb lángon, néha óvatosan megkeverve pároljuk, karamellizáljuk kb. 5 perc alatt készre, majd hűtsük ki egészen. (arra figyeljünk nehogy az alma túlpuhuljon, inkább kissé roppanós maradjon)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük össze az előzőleg felvert tejszínhabbal.

A poharakba osszuk el az előzőleg összemorzsolt kekszet, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát. (az alma levét csepegtessük le, mert különben eláztatja a kekszet)

Ezután kanalazzuk az almára a mascarponekrémet, majd díszítésként szórjuk meg a kekszmorzsával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk. (az almát, és a mascarponekrémet is elkészíthetjük előbb, majd közvetlen tálalás előtt rétegezzük csak a poharakba)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése