2015. július 28., kedd

Bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel és metélt tésztával.




Az előző évekhez hasonlóan az idei nyáron is bőséges terméssel látnak el a cukkini bokrok, így semmi akadálya, hogy sok-sok cukkinis finomság készüljön a konyhámban. Igaz cukkini az van bőven, már csak az ötletekből kezdek kifogyni. Készítettem már többféleképpen levest, főzeléket, töltve is igencsak szerettük, és a tésztás változatokra sem mondtunk nemet. Így aztán úgy döntöttem hogy az előzőleg megsütött bazsalikomos húsgombócokat párolom még pár percig a tejszínes cukkinivel együtt, majd metélt tésztával tálalom. Az elkészült, és feltálalt étel pedig olyan finomra sikerült, hogy pár perc múlva, már csak az üres tányérok néztek vissza rám. (további cukkinis receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






Hozzávalók a húsgombóchoz:

50 dkg darált hús
1 db vöröshagyma (kisebb)
friss bazsalikom (ízlés szerint)
 őrölt fehér bors
1 db tojás (közepes)
1-2 ek zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj



A vöröshagymát és a bazsalikomot vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük (gyúrjuk) alaposan össze. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kanalanként adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.
Ezután nedves kézzel, formázzunk diónyi gombócokat.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a húsgombócokat, és kisebb lángon, pár perc alatt süssük szép pirosra.

Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.






Tejszínes cukkini hozzávalói:

1 zsenge cukkini
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk friss kakukkfű
1/2 citrom leve
őrölt fehér bors
1 dl főzőtejszín
3 dkg vaj



A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A kakukkfüvet vágjuk fel apróra.

Az előzőleg visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd hevítsük fel. Ezután vegyük le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát, és futtassuk meg, majd tegyük vissza a tűzre, és adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, facsarjuk rá a citromlevet, és pároljuk pár percig.

Pár perc után öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, majd tegyük bele az elősütött húsgombócokat is. Keverjük, rázogassuk össze, majd főzzük még pár percig, hogy a gombócok kellően átfőjenek, és a szaftja besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint főzzünk ki hozzá tésztát. Én saját készítésű metélt tésztát főztem ki.





Tálaláskor tegyük a frissen kifőtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát tányérra, majd helyezzük rá a húsgombócokat, és kanalazzuk rá a tejszínes cukkinit.


2 megjegyzés: