2015. június 12., péntek

Spárgás-tonhalas saláta.




Lassan a vége felé közeledik a spárgaszezon, pedig még annyi ötletem lenne, hogy mit is készítsek belőle. Mivel ma megint rekkenő a hőség, és ilyenkor nemhogy nagyobb főzőcskézéshez nincs kedvem, de még nagyon enni sem. Mivel adott volt a spárga, így gondoltam összedobok ebédre egy egyszerű salátát. Igaz a hozzávalókat először meg kell főzni, de szerencsére csak pár perces főzésekről van szó, így a meleg ellenére bátran bevállaltam. Az egész salátakészítés pedig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattuk is.





 Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
8 db újkrumpli (közepes)
1 db tonhal konzerv (sós lében)
2-3 db paradicsom
5-6 db salátalevél
4 db tojás


A spárgát hajlítsuk meg, pattintsuk le a fás részét, és laposan mossuk meg, majd öntsük fel enyhén sós vízzel, és 3-4 perc alatt főzzük roppanósra.  Ezután szedjük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön, és a szép zöld színe megmaradjon. 
Amikor már teljesen kihűlt, szedjük papírtörlőre, és hagyjuk leszáradni.

Az újkrumplit mossuk meg, és közben egy dörzsis szivaccsal alaposan dörzsöljük át. Ezután vágjuk fel kockákra, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

A tojásokat szintén pár perc alatt főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe hogy minél előbb lehűljön. Végül pucoljuk meg, és vágjuk félbe. (ízlés szerint negyedelhetjük is)

A salátaleveleket mossuk meg alaposan, majd csepegtessük és szárítsuk le.

A paradicsomot ízlés szerint szeleteljük fel.

A tonhalat tegyük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le. Ezután csipkedjük kisebb darabokra.





  Öntet hozzávalói:

4-5 ek méz
1/2 citrom leve
2 tk magos dijoni mustár
csipet só
csipet őrölt bors
2 ek olívaolaj


 Az öntet hozzávalóit tegyük bele egy kisebb tálkába, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint édesebbre is készíthetjük)

Én saját készítésű pitypang  mézet használtam az öntet készítéséhez (recept a linkre kattintva megtalálható) de ízlés szerint bármilyen mézzel készülhet.





Tálalás előtt tegyük egy tálba a krumplit, csipkedjük hozzá a salátaleveleket, majd öntsük rá az öntet több mint a felét és alaposan forgassuk össze. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, a spárgát, és a tonhaldarabokat, majd óvatosan forgassuk össze. Végül helyezzük rá a félbevágott főtt tojást, majd locsoljuk meg a maradék öntettel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Drága Gizike, nagyon kedves voltál hogy irtál nekem a blogomra, igazán jól esett látni szavaidat!
    Bizony, sok mindenen mentem át az utolsó hat hónap alatt, nem csak a nőverém végett, de több más egészségi dolgokon itt is nálunk! Válaszoltam vissza neked a saját oldalamon is.!

    Nem győzök csodálkozni a gyönyörüséges finomságaidon, pláne a desszert finomságokon. Az a csodás pavlova, hét nyelven beszél...ahogy mondják? vagy talán én találtam ki hirtelen? Az epres turós torta, az epres zselaton, hogyan is tudtad igy félben el választani...valami szenzációs. Ez a finom saláta a spárgával és főtt tojással, hát nagyon klassz...pontosan ilyen salátás ételeket eszek most már két hete...finom diétán vagyon az itteni Weight Watchers, ahol mindent ehetsz, mérsékelve, és számolod a pontot, hogy ne menj tul rajta. Két hét alatt le adtam most 9 fontot, talán 5 kiló az?
    Majd irok levelet hamarosan, és jobban beszámolok! Gratulálok a kitartásadnál a sok finomságot, és a fotózás is ami kimondottan profi!
    Puszillak és vigyázz magadra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth, nagyon örülök és köszönöm hogy benéztél hozzám. Köszönöm a kedves szavaidat!! Várom a leved, addig is vigyázz magadra. Puszillak

      Törlés