2015. május 12., kedd

Zöldségleves sonkagaluskával.





Maradék sonka felhasználásának egyik módja pl. hogy ledarálva keverjük bele a galuskatésztába. Mivel éppen volt maradék főtt sonka a hűtőben, így egy finom zöldséglevest főztem, majd sonkagaluskát szaggattam bele. A tejfölös-mustáros leves már magában is nagyon ízletes, de a sonkával megbolondított galuska ezt még fokozta. A leves zöldségeket pedig ízlés szerint válogathatjuk össze. Pl. a gombát lecserélhetjük friss zsenge zöldborsóra, vagy éppen újkrumplira.....







Hozzávalók a leveshez:

20 dkg gomba
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db vöröshagyma
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors(ízlés szerint)
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 tk liszt
1 ek olaj
 víz


A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és a gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és félig lefedve pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a gombát, szórjuk meg az ételízesítővel, majd pároljuk még pár percig. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd főzzük puhára a zöldségeket.

Egy tálkába tegyük bele a tejfölt, a mustárt, és a lisztet, majd keverjük simára. Ezután adjunk hozzá egy merőkanál levest, majd keverjük alaposan össze.

A forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tejfölös keveréket, majd szintén forraljuk fel. Ezután kanállal szaggassuk bele az előzőleg elkészített sonkagaluskát.







Sonkagaluska hozzávalói:

10 dkg főtt füstölt sonka
3-4 ek liszt
1 kisebb vöröshagyma
1 db tojás (nagy)
1/2 kk só
1/4 kk őrölt fekete bors
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld



A sonkát és a vöröshagymát botmixerrel pépesítsük. (v. daráljuk le)

Ezután adjuk hozzá a liszthez, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd keverjük össze, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (ha szükséges, akkor egy pici vizet önthetünk hozzá)

A forrásban lévő levesbe, kanállal szaggassunk kisebb galuskákat, majd várjuk meg még feljönnek a leves tetejére. Ekkor vegyük kisebbre a lángot, és főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről.






Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése