2015. május 18., hétfő

Rebarbarás-vaníliás panna cotta.




A rebarbarából már készítettem levest, sütöttem süteményt, és került pl. krémbe  is melyet tortába töltöttem. (rebarbarás receptek a linkre kattintva olvashatóak) Panna cotta viszont eddig még nem készült, így elérkezett az idő a kipróbálására. Mivel a rebarbara kissé savanykás ízű, így egy édes-vaníliás panna cotta-val párosítottam össze. Bátran mondhatom, hogy jó párosítás volt, mert a két ízvilág remekül illett egymáshoz.






A formákat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük félre. (a beolajozott formából könnyen kijön majd a panna cotta)



Hozzávalók a rebarbarás réteghez:

25 dkg rebarbara
3 dl víz
1 cs vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 ek citromlé
1/2 citrom reszelt héja
5-6 csepp piros ételszínező (el is hagyható)
20 gramm porzselatin


A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és a citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A teljesen szétfőtt rebarbarát ezután öntsük bele egy szűrőbe, majd passzírozzuk át. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben, adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd csepegtessünk hozzá ízlés szerint piros ételszínezőt, hogy szép színt kapjon.  (a színezőt ízlés szerint el is hagyhatjuk, de akkor más színű lesz a zselénk)

Ezután az előzőleg vékonyan kiolajozott formákba osszuk el a rebarbarás keveréket, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljes megdermedjen.






Hozzávalók a vaníliás réteghez:

2 dkg vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
3 dl tej (2,8%-os)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin


A tejet és a tejszínt öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a pudingport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig.

Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szűrőn, szűrjük át, hogy szép sima legyen.
Ezután kevergetve hűtsük ki, mielőtt a rebarbara zselére öntenénk.

Vegyük ki a hűtőből a teljesen megdermed rebarbara zselét, majd óvatosan öntsük rá a pudingos keveréket.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe,és hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy vékony pengéjű késsel, (v. pl. egy hústűvel) a forma szélénél kerítsük körbe a panna cottát, majd kissé alányúlva, egy gyors mozdulattal, fordítsuk rá a tányérra, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése