2015. május 4., hétfő

Medvehagymás-fűszeres kacsamáj polentával.




Egy újabb medvehagymás recept, melyet bő fél óra alatt elkészíthetünk, és már tálalhatjuk is. Szép kacsamájat vettem kedvenc hentesüzletemben, már csak az volt a kérdés, hogyan is készítsem el. Végül úgy gondoltam, hogy egy fűszeres, medvehagymás ragu éppen jól illik majd a májhoz. A köretet sem szerettem volna túlbonyolítani, így kukoricadarából egy egyszerű polentát főztem, majd azzal kínáltam a szaftos, vajpuhára főtt kacsamájat. Az ízek pedig magukért beszéltek, mert lehet látványra nem a legmegnyerőbb étel, viszont nagyon, de nagyon finom.







Hozzávalók a kacsamájhoz:

6-8 db kacsamáj
1 db vöröshagyma
1 cs medvehagyma (kb. 20 db)
3 ek ketchup
csipet cukor
őrölt bors (pl. színes)
szerecsendió
2 ek kukoricaliszt
1 tk zsálya (szárított)
2,5 dl zöldségalaplé
2 ek olívaolaj
3 dkg vaj



A májat tisztítsuk meg a hártyás részétől, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A medvehagymát vágjuk csíkokra.

A kukoricalisztet keverjük össze a szárított zsályával, majd forgassuk bele a májat.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a májat, és mindkét oldalát süssük 1-2 percig. Ezután szedjük ki egy tányérra, fedjük le, és tegyük félre.

A visszamarad zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, és hevítsük fel. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott medvehagymát, és pároljuk tovább. Amikor a medvehagyma már kissé összeesett, ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és őrölt borssal, majd adjuk hozzá a ketchupot és egy csipet cukrot. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk ki, majd kisebb lángon főzzük kb. 10 percig.

Ezután tegyük bele az elősütött kacsamájat, majd félig lefedve, főzzük kb. öt percig, hogy a máj kellően megfőljön, és a ragu kissé besűrűsödjön.







Polenta hozzávalói:

20 dkg kukoricadara
8 dl zöldségalaplé
6-8 dk vaj
őrölt fehér bors


A kukoricadarát öntsük fel a zöldségalaplével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett addig főzzük, még elkezd sűrűsödni.

Ezután adjuk hozzá a vajat, majd szintén kevergetve, főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön, és krémes állaga legyen. (ha szükséges akkor még sózzuk, borsozzuk)

Tálaláskor szedjük a polentát tányérra, majd helyezzük rá a májat, locsoljuk meg a raguval, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése