2015. április 7., kedd

Sárgaborsó-krémleves sonkával.




A húsvéti ünnepeknek ugyan vége, de ha az ünnepekre főzött sonkából még maradt, és a főzőlevéből is tettünk félre, akkor főzhetünk egy finom sárgaborsó krémlevest. A sonka főzőlevéhez azért némi vizet is tegyünk, mert  különben nagyon tömény, füstös íze lesz a levesünknek. A sárgaborsó igen gyorsan megfől, így kb. egy óra alatt el is készül a levesünk. Tálalás előtt a maradék főtt sonkát, ízlés szerint daraboljuk fel, majd szórjuk a tányérban lévő levesre, és már kanalazhatjuk is. Sárgaborsó helyett készülhet a leves pl. lencsével, vagy éppen tarkababbal is. Igaz akkor a főzési idő valamivel hosszabb, de az elkészült sonkás leves éppen olyan finom.







 Hozzávalók:

20 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
5 dl sonka főzőlé
5 dl víz
2 dl főzőtejszín
1 ek olívaolaj

Tálaláshoz ízlés szerint feldarabolt füstölt, főtt sonka.






A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz és pároljuk üvegesre.

Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett sárgaborsót. Keverjük össze, és öntsük fel a sonka főzőlevével, és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, addig főzzük, hogy a borsószemek teljesen megpuhuljanak, és már kezdjenek szétfőni.

Amikor a borsó már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez a tejszínt, és forraljuk fel, majd zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell.

Az előzőleg megfőzött, és kihűtött füstölt sonkát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tegyük félre tálalásig. (maradék húsvéti sonkát is felhasználhatjuk)

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk rá az előzőleg feldarabolt sonkából, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése