2015. április 2., csütörtök

Petrezselymes tésztával töltött mozzarella zöldborsópürével.




A hagyományokhoz híven, zöldcsütörtökön csakis zöld étel kerülhetett a tányérunkra. Első hallásra a zöld ételről nekem a spenót, vagy éppen a sóska jut rögtön az eszembe, de most valami mást, valami számomra új ételt szerettem volna erre az alkalomra készíteni. Így jött az ötlet, (melyet még régebben a tv-ben látta) hogy a mozzarellát fogom megtölteni, természetesen szintén zöld tésztával, majd hogy a köret is hozzáillő legyen, zöldborsópürét készítettem mellé. A mozzarella megtöltése lehet kicsit macerásnak tűnhet, de állítom roppant egyszerű művelet. Csakis arra kell figyelni, nehogy túlmelegedjen, és megfolyjon a sajt. A petrezselymes tészta és a zöldborsó püré elkészítése pedig nem igényel különösebben nagy odafigyelést. Az elkészült étel pedig nem csak látványos, hanem bátran mondhatom, hogy nagyon, de nagyon finom.







 Hozzávalók:

2 nagy mozzarella
5 dkg spagetti tészta
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
őrölt fehér bors
 


A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. 

A vajat hevítsük fel, és adjuk hozzá az apróra összevágott fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd pároljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük, és melegítsük össze. Ezután hűtsük ki egészen.

Az egyik mozzarellát papírtörlővel töröljük szárazra, majd tegyük rá egy nagytányérra. Ezután tegyük be a mikróba, és közepes fokozaton melegítsük 30-40 másodpercig, hogy felmelegedjen, és formázható legyen. (arra figyeljünk nehogy túlmelegedjen és szétfolyjon mert akkor már nem tudjuk megtölteni)

A felmelegedett mozzarellát ezután a tányéron óvatosan nyomkodjuk kb. 3 mm vastagságúra, majd töltsük meg a kihűlt petrezselymes tésztával. Ezután a széleit fogjuk és nyomkodjuk össze, majd óvatosan formázzuk meg. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (a másik mozzarellával is így járjunk el)







 Hozzávalók a panírozáshoz:


2 db tojás
liszt
zsemlemorzsa

kb. 3 dl olaj a sütéshez


A tojás tegyük bele egy tányérba, és villával alaposan verjük fel.

A hűtőből vegyük ki az előzőleg megtöltött mozzarellát, majd először forgassuk bele a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. 

Ezután a panírozást ismételjük meg még egyszer. Tehát a bepanírozott mozzarellát forgassuk megint bele a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. (azért kell kétszer bepanírozni, mert így sütés közben biztosan nem folyik meg a sajt)

Az olajat hevítsük fel egy kisebb edénybe, és óvatosan helyezzük bele az egyik bepanírozott mozzarellát, majd magas hőfokon, süssük pár pillanat alatt, mindkét oldalát szép pirosra. Ezután egy szűrőkanállal óvatosan vegyük ki, és tegyük törlőpapírra, hogy a felesleges olajat felszívja. (a másik bepanírozott mozzarellával is így járjunk el)







Zöldborsópüré hozzávalói:

20 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors
1/2 citrom leve
1,5-2 dl főzőtejszín


A zöldborsót, és az apróra vágott fokhagymát tegyük fel főni annyi ételízesítős vízben, hogy jól ellepje. Amikor megfőtt, szűrjük le.

A leszűrt zöldborsóhoz ezután adjuk hozzá a citromlevet, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és botmixerrel pépesítsük. (ha szükséges akkor tehetünk hozzá több tejszínt, és citromlevet is)

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a zöldborsópürét, majd helyezzük rá a sült, petrezselymes tésztával töltött mozzarellát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése