2015. március 6., péntek

Tojásrántotta leveles tésztában.




Tojásrántottát szívesen készítek reggelire, vagy éppen vacsorára. Így történt volna ez most is, csak a rántottához valami kenyérféleséget is illet volna kínálni. Mivel nagyon ritkán eszünk péksüteményt, kenyeret meg még annál is ritkábban, így egyik sem volt itthon, és a boltba sem volt most igazán kedvem elmenni. Így jött az ötlet, hogy leveles tésztából sütök kis kosárkákat, majd a készre sütött rántottát abban kínálom. A hűtőben éppen volt is leveles tészta, így annyi idő alatt még a boltot megjártam volna, ki is sültek a kosárkák. Közben elkészült a tojásrántotta, és már tálalhattam is. A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt. A frissen kisült, ropogós leveles tészta, nagyon jól illett a rántottához. Sőt, bátran mondhatom, hogy péksütemény és kenyér nélkül, ezután csakis így kerül nálunk a rántotta az asztalra.







 Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
4 db tojás
őrölt fehér bors
1/2 ek olívaolaj



Az előnyújtott leveles tésztából egy 8 cm-es formával (v. pohárral) szúrjunk ki 12 db tésztakorongot. Ezután 8 db tésztakorongnak a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával.

A nagy tésztakorongok szélét kenjük le előzőleg kissé felvert tojással, majd helyezzünk rá egy nagyobb, kiszúrt tésztát. Ezután azt is kenjük le a tojással, majd helyezzünk rá szintén egy nagyobb, kiszúrt tésztát, és kenjük le a tojással. (a maradék tésztakorongokkal is így járjunk el!!!)

Ezután helyezzük az elkészült tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, majd tegyük kb. 30 percre hideg helyre. (sütés közben nőni fog a tészta, így bőven hagyjunk közöttük helyet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd majd közepes hőmérsékleten süssük pár perc alatt szép pirosra, ropogósra a tésztát. (én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni.
 






A maradék tojásokat üssük fel egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy teflon serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd óvatosan öntsük rá a felvert tojást. Ezután süssük ízlés szerinti keményre a tojásrántottát. (én jó keményre sütöttem, de ez ízlés dolga)

A kihűlt leveles tésztákat ezután töltsük meg a tojásrántottával, majd rögtön tálaljuk.







A ropogós leveles tésztát a tojásrántottával elkészíthetjük pl. ráérős, hétvégi reggeleken mert nem csak mutatós, hanem nagyon finom is. Kenyér vagy péksütemény helyett, nagyon jól illik a ropogós tészta a rántottához. Ízlés szerint kínáljunk mellé pl. paradicsomot, paprikát, hónapos retket......



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése