2015. március 26., csütörtök

Sütőben sült töltött tojás.



A húsvéti asztalról nem hiányozhat a töltött tojás sem. Különböző töltelékekkel tölthetjük meg a főtt tojásokat, én is többfélével készítettem már. Mindegyik nagyon finom volt, de ez a sonkás-gombás töltelékkel készült mindegyiknél finomabb. Természetesen ez nem csak a tölteléknek köszönhető, hanem a tetejére kanalazott tejfölnek, a reszelt sajtnak, és annak hogy a sütőben bő 10 perc alatt még össze is sütöttem. Az elkészült, és langyosra hűtött tojás pedig olyan finom volt, hogy az ünnepekre biztosan újra elkészítem. Mi ugyan langyosan ettük, de hidegen is tálalhatjuk. (további húsvéti receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók:

8 db tojás
10 dkg sonka
10 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
3 dl tejföl
10 dkg sajt
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj







A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg, és vágjuk félbe. Ezután óvatosan szedjük ki a sárgáját úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. A kiszedett sárgákat ezután villával törjük kicsit össze.

A vöröshagymát, a gombát, és a sonkát vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a sonkát, majd azzal is pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük alaposan össze, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Egy jénaitálat kenjünk ki vajjal, majd helyezzük bele egymásmellé a tojásfehérjéket. Ezután mindegyiket töltsük meg a langyosra hűlt töltelékkel, majd ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt. Végül pedig szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd  süssük 10-15 percig, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és kissé megpiruljon.

Az elkészült tojásokat ízlés szerint kínálhatjuk melegen, de hidegen is nagyon finom.






Tálaláskor helyezzük tányérra a töltött tojást, majd ízlés szerint hónapos retekkel, paradicsommal, paprikával..... kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 426 kcal
 
Fehérje: 27 g
 
Zsír: 33 g
 
Szénhidrát: 5 g


1 megjegyzés: