2015. február 10., kedd

Petrezselyem-krémleves.



Egy igen egyszerű krémlevest főztem méghozzá petrezselyemzöldből. Persze azért került még bele némi vöröshagyma, krumpli, és fűszer a nagy csokor petrezselyemzöld mellett, majd hogy még krémesebb legyen tejszín is. Lehet első olvasatra kissé furcsának tűnik ez a leves, de állítom hogy nagyon finom. Én csak így magában kanalaztam el, de ízlés szerint kínálhatjuk pl. pirított kenyérkockákkal, vagy éppen kiflikarikákkal.






Hozzávalók:

2 nagy csokor petrezselyemzöld
2-3 db krumpli
1 db vöröshagyma
5-6 dl zöldségalaplé
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors(ízlés szerint)
1 ek olívaolaj


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldnek vágjuk le a vastagabb szárrészét. (csak az apró leveles része maradjon meg)

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott krumplit, és a levágott, vastagabb petrezselyemzöld részt, majd keverjük alaposan össze.

Öntsük fel a zöldségalaplével, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, és főzzük puhára.

Közben blansírozzuk a maradék petrezselyemzöldet.

Forrásban lévő sós vízbe tegyük bele kb. 1 percre a petrezselyemzöldet, majd szűrjük le, és rögtön tegyük bele jéghideg vízbe. 
Ezután szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le. (Én tettem a forró vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát is, hogy szép zöld maradjon a színe)

Ezután tegyük bele a levesbe, majd botmixerrel pépesítsük.

Végül keverjük a leveshez a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérokba, majd úgy kínáljuk.
 
 
 1 adag tápanyagértéke:

Energia:242 kcal
 
Fehérje: 7 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 29 g
 
 
 

1 megjegyzés: