2015. február 22., vasárnap

Narancsos pitetorta.




A karácsony előtti nagy sütkérezés után, egy hosszabb pihenő időszak következett, és csak elvétve készült sütemény a kis konyhámban. (jó, a farsangi időszak alatt párszor sütöttem fánkot, meg volt bukta is, de a krémes süteményeket amennyire lehetett mellőztem) Erre a hétvégére viszont egy finom narancsos pitetortát terveztem be, és sütöttem meg. A tésztája egy egyszerű, omlós linzertészta, a töltelék pedig egy ízes, narancsos mascarponekrém. Tálaláskor a torta tetejére pedig a nemrégiben főzött, finom narancslekvárból kanalaztam. (naracslekvár recept itt megtalálható) A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt. Igen, már csak volt, mert rövid idő alatt az utolsó morzsáig elfogyott.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot. Végül adjuk hozzá az előzőleg villával kicsit felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)

Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (Én két folpack fólia között nyújtom ki a tésztát, mert így sokkal egyszerűbb, majd a felső fóliát levéve, egy gyors mozdulattal fordítom át a formába)







Töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
2 db narancs leve
1 db narancs reszelt héja
1 mk őrölt fahéj



A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, és az őrölt fahéjjal.

Ezután adjuk hozzá a tojást, a reszelt narancshéjat, és a kifacsart narancslevet, majd szintén keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd óvatosan öntsük bele a simára kevert tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (én légkeverésnél 170 fokon 40 percig sütöttem)
 
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.






A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzunk pár kanál narancslekvárt. (narancslekvár recept itt megtalálható!!!!)

Tálalás előtt a pitetortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint külön tálkában még adhatunk mellé narancslekvárt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése