2015. február 6., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Holstein szelet sült krumplival.



Erre a hétvégére egyik nagy kedvencemet, a Holstein szeletet ajánlanám a hétvégi asztalra. Hosszú ideig csakis akkor ettem így elkészítve a húst, ha étteremben ebédeltünk. Kitudja miért, valahogy itthon soha nem készítettem el. Egyszer aztán úgy döntöttem, hogy ennél komplikáltabb ételek is készülnek szerény kis konyhámban, miért éppen a Holstein szelet lenne száműzve. Azóta pedig rendszeres vendég a tányérunkon. Mivel a krumpli sütését is szerettem volna leegyszerűsíteni, így kicsit mindig előre dolgozok. Egy nagyobb mennyiségű feldarabolt krumplit enyhén sós vízben pár perc alatt előfőzök, majd kihűtve, és bezacskózva a fagyasztóba kerül felhasználásig. Így amikor sült krumplira vágyunk, csak előveszem és bő, forró olajban pár perc alatt szép pirosra sütöm. A krumpli így kívül szép piros ropogós, belül pedig finom puha marad.






Hozzávalók:

4 szelet sertés karaj (v. tarja)
4 db tojás
1 ek liszt
só (ízlés szerint)
őrölt feketebors (ízlés szerint)
kb. 1 dl olaj


A húst klopfoljuk ki vékonyra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól átjárják. 

Egy teflon serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd az előzőleg a lisztbe megforgatott húst, óvatosan helyezzük bele. Ezután mérsékeljük a lángot, és sütés közben többször átfordítva, szép lassan, süssük mindkét oldalát pirosra. Tálalásig tartsuk melegen.

A tükörtojást szintén teflon serpenyőben, egy kevés olajon süssük készre. (a sütési idő attól függ, hogy mennyire keményre szeretnénk sütni a sárgáját)







Sült krumpli hozzávalói:

1 kg krumpli (jobb minőségűt válasszunk)
5 dl étolaj
só (ízlés szerint)


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti hasábokra. 

Ezután enyhén sós vízbe főzzük kb. 5 percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen. (lehetőleg ne maradjon vizes a krumpli, ezért papírtörlővel, vagy konyharuhával itassuk fel a nedvességet!!)
 
Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy teljesen kifagyjon. (érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget előkészíteni, majd a fagyasztóban tárolni felhasználásig)

Öntsük bele az olajat egy serpenyőbe, majd hevítsük fel. Ezután a forró olajba, óvatosan tegyünk bele kb. két nagy marék krumplit, keverjük kicsit össze, majd pár perc alatt süssük szép pirosra. (sütés közben ne nagyon kevergessük, mert különben széttörik a krumpli)

Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki a megsült krumplit papírtörlőre, és tálalásig tartsuk melegen. (így járjunk el a maradék krumplival is)

Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk meg a krumplit, majd halmozzuk tányérra. Ezután helyezzünk a tetejére egy szelet sült húst, és egy tükörtojást. Ízlés szerint szórjuk meg egy csipet pirospaprikával, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése